Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Με σύνθημα «Οι αγώνες είναι τέχνη του λαού και η τέχνη όπλο του» πραγματοποιείται μέσα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, από 11-20 Οκτώβρη, η 7η Έκθεση Εικαστικών Τεχνών και Φωτογραφίας «Άνθρωποι, Χρώμα + Σίδερo»

 
11-20 ΟΚΤΩΒΡΗ ΣΤΗ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ*
 
Για 7η φορά στο Πέραμα η εικαστική 
έκθεση «Άνθρωποι, Χρώμα + Σίδερο»


Κάλεσμα προς τους εργαζόμενους να επισκεφθούν και να στηρίξουν ακόμη περισσότερο τη φετινή 7η Έκθεση Εικαστικών Τεχνών και Φωτογραφίας «Άνθρωποι, Χρώμα + Σίδερo» που πραγματοποιείται μέσα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, από 11-20 Οκτώβρη, πάντα με ελεύθερη είσοδο και πάντα με το σύνθημα:

«Οι αγώνες είναι τέχνη του λαού και η τέχνη όπλο του».

Από τα εγκαίνια της έκθεσης της 19ης Οκτωβρίου 2012,
κτίριο ΝΑΥΣΙ  Γ (φωτ. Μ.Π.) 
 
Την περασμένη Δευτέρα (23/9) πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των διοργανωτών στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, στην οποία συμμετείχαν η Κίνηση Εικαστικών Καλλιτεχνών Πέρα(σ)μα, τα συνδικάτα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος και πολλά συνδικάτα της ευρύτερης περιοχής της Αττικής, με απόφαση των διοικήσεών τους, καθώς και οι Λαϊκές Επιτροπές της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά για τον καλύτερο συντονισμό και την επιτυχία της έκθεσης.
«Στόχος της έκθεσης που γίνεται για έβδομη χρονιά μέσα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη», όπως δήλωσαν οι διοργανωτές «είναι να γεννηθεί και να έρθει το έργο τέχνης στους τόπους δουλειάς, εκεί που βρίσκεται ο φυσικός του αποδέκτης και η κινητήρια έμπνευση της δημιουργίας του: Η εργατική τάξη.  

 
Από τα εγκαίνια της έκθεσης της 19ης Οκτωβρίου 2012,
κτίριο ΝΑΥΣΙ Γ (φωτ. Μ.Π.)

Σε αυτούς τους καιρούς, είναι περισσότερο αναγκαίο η τέχνη να στέκεται στο πλάι της εργατικής τάξης, να μιλά τη γλώσσα της τόλμης και της αλήθειας. Να επιστρατεύει τα δικά της αισθητικά όπλα, τη γνώση, αλλά και όλο τον ανθρώπινο ψυχισμό, τη φαντασία, το συναίσθημα και τη βούληση να στρατευθεί με τις ανάγκες και τα καθήκοντα των δημιουργών όλου του κόσμου. 

Από τα εγκαίνια της έκθεσης της 19ης Οκτωβρίου 2012,
κτίριο ΝΑΥΣΙ Γ (φωτ. Μ.Π.)

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους μαθητές, τους άνεργους, τους νέους και τις νέες να συναντηθούν στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη της τέχνης και της δημιουργίας, στη Ζώνη της ταξικής πάλης και της αλληλεγγύης».

Πάνω από 220 εικαστικοί καλλιτέχνες (ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες κ.λπ.), φωτογράφοι, θεατρικά και μουσικά σχήματα στις παράλληλες εκδηλώσεις, δίνουν το «παρών» και υπογράφουν με το έργο τους, την τέχνη τους και τη συμμετοχή τους, το μήνυμα της έκθεσης.

 

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ  (ΕΔΩ)
 
Οι συλλογικοί φορείς που μετέχουν στην 
" άνθρωποι χρώμα + σίδερο 7 " αυτής της χρονιάς είναι:

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

ΚΙΝΗΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΏΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΏΝ ΠΕΡΑ(σ)ΜΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΜΜΟΒΟΛΙΣΤΩΝ - ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΑΥΠΗΓΟΞΥΛΟΥΡΓΩΝ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΠΛΟΙΩΝ
ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ: ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ, 
ΝΙΚΑΙΑΣ - Ι. ΡΕΝΤΗ, ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ, ΠΕΙΡΑΙΑ, ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ:

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΘΡΙΑΣΙΟΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ - ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΑΡΤΕΡΓΑΤΩΝ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΩΝ - ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ - ΔΕΡΜΑΤΟΣ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΧΗΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΛΑΙΟΣΑΠΩΝΟΠΟΙΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΏΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ( ΠΕΜΕΝ)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ «ΣΤΕΦΕΝΣΟΝ»

  

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

...Με περηφάνια και μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης συνεχίζουμε για πιο γερή και μαζική ΚΝΕ.

Ανακοίνωση του ΚΣ της ΚΝΕ για την ολοκλήρωση 
των εκδηλώσεων του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή


Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ εξέδωσε ανακοίνωση για την ολοκλήρωση του 39ου Φεστιβάλ KNE - Οδηγητή. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ χαιρετίζει τους δεκάδες χιλιάδες νέους και νέες, τους εργαζόμενους κάθε ηλικίας, που πήραν μέρος στις πολύμορφες εκδηλώσεις και συνέβαλαν στην επιτυχία του 39ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή στο Πάρκο Τρίτση. 

Η μεγάλη συνάντηση στο Φεστιβάλ των χιλιάδων μαθητών, σπουδαστών, νέων εργατών κι ανέργων φανερώνει ότι, μέσα στις σύνθετες συνθήκες που ζούμε, υπάρχουν οι δυνατότητες για να δυναμώσει η οργάνωση και ο αγώνας σε κάθε χώρο που ζει, μορφώνεται και εργάζεται η νεολαία με στόχο την ικανοποίηση των συγχρόνων αναγκών της. Για να βαδίσουν οι νέοι μαζί με την εργατική τάξη, τον εργαζόμενο λαό, στο δρόμο της αποφασιστικής αναμέτρησης με την εξουσία των μονοπωλίων. 

Γεμάτος οργή και πείσμα ο κόσμος που συμμετείχε στο Φεστιβάλ καταδίκασε τη δολοφονία του εργατόπαιδου και μουσικού στο Κερατσίνι, την επίθεση σε κομμουνιστές αγωνιστές του Περάματος από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή. Εκφράστηκε η θέληση, η αποφασιστικότητα, ώστε στις γειτονιές, τους τόπους δουλειάς και μόρφωσης να μην έχουν τόπο να σταθούν οι φασίστες της Χρυσής Αυγής. 

Εκφράστηκε η ανάγκη να δυναμώσει η πάλη ενάντια 
στο εκμεταλλευτικό σύστημα που τους γέννησε.

Με αφορμή τη μαζική συμμετοχή νέων στο μαθητικό στέκι, χαιρετίζουμε τις κινητοποιήσεις των μαθητών, τις στηρίζουμε και τις ενθαρρύνουμε ώστε να αποκτήσουν μαζικότητα, γερές βάσεις μέσα στα σχολεία με επιτροπές αγώνα, αγωνιστικά μαθητικά συμβούλια, με πολύμορφες δραστηριότητες. Να δυναμώσει ο αγώνας για το σχολείο και τη ζωή που δικαιούνται ενάντια στην κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου συναποφασίζεται η αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική.

Τα μέλη και στελέχη της ΚΝΕ ανταποκρίθηκαν για να απλωθεί το Φεστιβάλ, το μήνυμά του, μέσα στη νεολαία και το λαό σε όλη τη χώρα. Με περηφάνια και μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης συνεχίζουμε για πιο γερή και μαζική ΚΝΕ. 

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΡΛΑΜΟΣ Πάλεψε για τη συμπόρευση της Τέχνης με τις ανάγκες, τα δικαιώματα και τους αγώνες του λαού.

Γ. ΒΑΡΛΑΜΟΣ  Υπόσχεση για να έχει το αύριο 
λαμπερό χρώμα, όπως το κόκκινο στις παπαρούνες του... 


Κομμουνιστής μέχρι το τέλος της ζωής του
Οι καλλιτέχνες, που με το έργο τους παρεμβαίνουν στη διαμόρφωση της κοινωνικής συνείδησης, καλούνται να θέσουν στον εαυτό τους το ερώτημα, με ποιους θα πάνε, ποια θα είναι η θέση τους σ' αυτήν την οριακή σύγκρουση συμφερόντων. Καλούνται να συμβάλουν σ' αυτόν τον αγώνα, ακριβώς γιατί ως καλλιτέχνες παρεμβαίνουν στη σφαίρα της συνείδησης της κοινωνίας και γι' αυτό έχουν αυξημένη ευθύνη. Αυτό έκανε ο Γιώργης Βαρλάμος...

...Η ζωγραφική για τον Γ. Βαρλάμο «είναι μια παγκόσμια γλώσσα, η οποία δε χρειάζεται επεξηγήσεις. Εχει τη δική της "ομιλία", που είναι τα χρώματα, τα σχήματα, οι τόνοι κ.ά. Ολες οι τέχνες, όχι μόνο η ζωγραφική, εκφράζουν και βγάζουν από μέσα σου συγκεκριμένα συναισθήματα. Αυτό το έκανα πάντα στη ζωγραφική μου, γιατί αυτό πίστευα ότι είναι η ζωγραφική. Στις μέρες μας, πολλοί άγονται και φέρονται από τις μόδες. Σήμερα πρέπει να ζωγραφίζουμε έτσι, αύριο πρέπει να ζωγραφίζουμε αλλιώς... Ασχολούμαστε με τις τάσεις και τα ρεύματα. Αδιέξοδα είναι όλα αυτά. Εχουμε χάσει την ουσία, γιατί η ζωγραφική - όπως και κάθε τέχνη - είναι έκφραση συναισθημάτων. Δηλαδή, μαθαίνουμε να γράφουμε, για να πούμε τι; Μαθαίνουμε να γράφουμε για να πούμε κάτι».

Βαθύς γνώστης των μυστικών της κλασικής χαρακτικής
Ο Γ. Βαρλάμος γεννήθηκε στην Πάρο και σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ με δασκάλους τον Ουμβέρτο Αργυρό και τον Κ. Παρθένη. Τη χαρακτική τη διδάχτηκε κοντά στον Γ. Κεφαλληνό, με τον οποίο έζησε συνολικά 14 χρόνια ως συνεργάτης. Τη δεκαετία του 1950, σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού, χαρακτική στο εργαστήρι Καμί, καθώς και την τέχνη του γραμματοσήμου στο Τεχνικό Κολέγιο Εστιέν. Βαθύς γνώστης των μυστικών της κλασικής χαρακτικής, είναι ίσως ο μόνος, εκτός του Γαλάνη, που καλλιέργησε εξίσου όλα τα είδη της, χαλκογραφία, ξυλογραφία, λιθογραφία.

«Η τέχνη», έλεγε ο Γιώργης Βαρλάμος, «μου έδωσε πολύ μεγάλες ικανοποιήσεις. Εζησα ζωή σαν ένας από τους ευτυχέστερους ανθρώπους κι αυτό χάρη στην τέχνη».

Ωστόσο, ζώντας σε μια πραγματικότητα που σημαδεύεται απ' τις κίβδηλες «αξίες» του καπιταλιστικού συστήματος, το κέρδος και την εμπορευματοποίηση κάθε πτυχής της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος, ο κομμουνιστής, κορυφαίος ζωγράφος και χαράκτης, που έφυγε από τη ζωή στις 13 Σεπτέμβρη σε ηλικία 91 χρόνων, εργάσθηκε σε όλη του τη ζωή για «έξοδο» της Τέχνης από τα σαλόνια της αστικής τάξης - η οποία εκτός των άλλων προνομίων της, αυτή και μόνον, απολάμβανε τα έργα Τέχνης - και με την ακούραστη δουλειά του πάλεψε για τη συμπόρευση της Τέχνης με τις ανάγκες, τα δικαιώματα, τους κοινωνικούς και απελευθερωτικούς αγώνες του λαού. 

 Συμμετείχε με τους άλλους κομμουνιστές καλλιτέχνες στους αγώνες για την απελευθέρωση της Τέχνης από το εμπόριο και για την επαγγελματική κατοχύρωση των καλλιτεχνών, έδωσε συλλογικές μάχες για το δυνάμωμα του μαζικού πολιτιστικού κινήματος, ήταν παρών με το έργο του ως καλλιτέχνης στις μεγάλες στιγμές του εργατικού - λαϊκού κινήματος...

«Ο Γιώργης Βαρλάμος» - είπε αποχαιρετώντας τον η Εύα Μελά, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ και του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ - «αφήνει παρακαταθήκη στην ελληνική χαρακτική και ζωγραφική ένα βαρύτιμο καλλιτεχνικό έργο, προϊόν του βαθύτατου κομμουνιστικού ανθρωπισμού του και της πάντα νεανικής και διεισδυτικής του ματιάς, άξιο να μελετηθεί και να ερευνηθεί από τους νεότερους εικαστικούς. 

Πάντα ως το τέλος ενήμερος και ανήσυχος για τις πολιτικές εξελίξεις, για την κρίση και τις επιπτώσεις της στους εργαζόμενους, μας μιλούσε για τη διέξοδο, για την ανάγκη αποδέσμευσης από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για την ανάγκη της κοινωνικοποίησης των κοινωνικών αγαθών, για τη λαϊκή εξουσία. 
 

Άφησε στο Κομμουνιστικό Κόμμα παρακαταθήκη το έργο του και την επιθυμία του να μαθαίνουν οι νέοι κομμουνιστές καλλιτέχνες από αυτό, γράφοντας με το χέρι του: "Με τον τρόπο αυτό επιθυμώ να στηρίξω το κόμμα μου του οποίου είμαι μέλος σχεδόν 70 χρόνια, στο δύσκολο και ηρωικό αγώνα που δίνει για την υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. 

Το ΚΚΕ εκπροσωπεί και ενσαρκώνει τη φιλοσοφία και κοσμοθεωρία που και ο ίδιος επέλεξα να στηρίξω και να υπηρετήσω με όλες μου τις δυνάμεις και με τον τρόπο ζωής μου μέσα από τη συλλογική δράση. Έτσι θεωρώ ότι ολοκληρώνω κι εγώ την προσφορά μου στο μεγάλο και δίκαιο αγώνα για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης και όλου του εργαζόμενου λαού από τα δεσμά της ταξικής σκλαβιάς, αγώνα που με διήγειρε και με συνεπήρε από τα νεανικά μου χρόνια και εξακολουθεί να φλογίζει την καρδιά μου μέχρι και σήμερα". 

Υποσχόμαστε να αγωνισθούμε για να υλοποιήσουμε τις επιθυμίες του ώστε η "σπορά του" να σημαδέψει την καλλιτεχνική δημιουργία του αύριο, για να έχει το αύριο λαμπερό χρώμα, όπως το κόκκινο στις παπαρούνες του...».


Από τη στήλη "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"  της ΕΝΘΕΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ",  του Ριζοπάστη 

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΣΕ: Καλούμε όλους τους λαούς να επαγρυπνούν...

Ανακοίνωση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης για τη Διεθνή Μέρα Ειρήνης*

 
Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Ειρήνης, στις 21 Σεπτέμβρη, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης χαιρετίζει τα εκατοντάδες εκατομμύρια φιλειρηνικών ανθρώπων στον κόσμο που υποφέρουν από την όξυνση της κατάστασης σχετικά με την ειρήνη και ασφάλεια σε όλες τις γωνιές του κόσμου και τις συνέπειες από την καπιταλιστική οικονομική κρίση, παράγοντες που προκαλούνται από τις δυνάμεις που ωφελούνται από τους πολέμους και την εκμετάλλευση, από την ιμπεριαλιστική κυριαρχία.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία και αντίθεση στην αυξανόμενη  επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού σε όλο τον κόσμο, προς το σύστημα που γεννάει πολέμους, δυστυχία και καταστροφές, ενώ αυτό ταυτόχρονα υπερασπίζεται τα κέρδη και συμφέροντα των πολυεθνικών μονοπωλίων  και του μεγάλου κεφαλαίου. Οι όλο και αυξανόμενες στρατιωτικές δαπάνες οδηγούν σε πολλαπλασιασμό των κερδών των πολεμικών βιομηχανιών και των απειλών για την ειρήνη και τα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα των λαών.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς που αγωνίζονται 
ενάντια σε κάθε μορφή ιμπεριαλιστικών απειλών και επεμβάσεων

Στους λαούς υπό κατοχή και όλους τους άλλους που αγωνίζονται για το δικαίωμα τους να καθορίζουν ελεύθερα και δημοκρατικά το μέλλον τους. Ιδιαίτερα εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό της Συρίας που αποτελεί, υπό ψευδείς προφάσεις, στόχο των συνεχιζόμενων σχεδίων των ΗΠΑ, των συμμάχων του στο ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των μοναρχιών του Κόλπου, όπως η ανθρωπότητα το έχει γνωρίσει επανειλημμένα στο παρελθόν.

Καλούμε όλους τους λαούς να επαγρυπνούν γιατί είναι φανερό πως οι ιμπεριαλιστές δεν έχουν παραιτηθεί ούτε από τα σχέδιά τους για ανοιχτή επίθεση στη Συρία ούτε από το να επιτεθούν στο Ιράν αργότερα, παρά τους προσωρινούς διπλωματικούς ελιγμούς.

Αποτελεί κυνισμό και υποκρισία αυτές τις μέρες να εκδίδουν με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Ειρήνης ανακοινώσεις εκείνες οι δυνάμεις και χώρες που χειραγωγούν και μετατρέπουν τον ΟΗΕ σε εργαλείο για τα συμφέροντα τους ή όταν δεν  βολεύει τα ιμπεριαλιστικά σχέδιά τους, να τον ποδοπατούν ή να τον αγνοούν. 

Τα δύο μέτρα και σταθμά και η ‘’διπλή ηθική’’ σχετικά με την ωμή παραβίαση των αρχών του Ιδρυτικού Χάρτη του ΟΗΕ έχει γίνει η συνήθης διαδικασία. Από τη ΝΑΤΟική επιδρομή στους λαούς της Γιουγκοσλαβίας το 1999, την εισβολή και κατοχή του Αφγανιστάν και του Ιράκ το 2001 και 2003 μέχρι τη δολοφονική επίθεση στο λαό της Λιβύης το 2011, οι ιμπεριαλιστές έχουν επιβάλει τη θέλησή τους, τα καθεστώτα  και τα συμφέροντά τους στους λαούς. 

Οι ίδιες δυνάμεις συστηματικά αρνούνται να πάρουν θέση ή να αναλάβουν δράση στις περιπτώσεις της κατοχής της Παλαιστίνης, της Κύπρου, της Δυτικής Σαχάρας, για τη φυλάκιση των 5 Κουβανών πατριωτών στις φυλακές των ΗΠΑ ή για τα ζητήματα κυριαρχίας της Αργεντινής στα Νησιά Μαλβίνας.

Μπροστά στη Διεθνή Ημέρα Ειρήνης, στις σύγχρονες συνθήκες δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας στη δυστυχία και την πείνα, τη φτώχεια και την αδικία, που κυριαρχούν σε όλο τον κόσμο, ακόμη και σε περιοχές και χώρες δίχως πολέμους. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που ωφελούνται από την εκμετάλλευση των εργαζομένων, των φτωχών αγροτών και των νέων. Που απειλούν με στρατιωτικές επεμβάσεις όταν τα συμφέροντά τους κινδυνεύουν.

Το ΠΣΕ επαναβεβαιώνει την απαίτησή του για συνολική κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων και καταγγέλλει εκείνους που δεν παραιτούνται από την επιλογή του πρώτου πλήγματος, ενώ εγκαθιστούν αντι-πυραυλικές ασπίδες σε πολλές περιοχές.

Οι λαοί του κόσμου μπορούν να αντιμετωπίσουν 
ενωμένοι την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού!
 Ας αγωνιστούμε ενάντια στους 
ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την εκμετάλλευση!».

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Μίκης Θεοδωράκης «...Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος για τη χώρα».


Οι εκλογές και τα ρόπαλα * 

Αποσπάσματα από άρθρο του Μίκη Θεοδωράκη

Ο Μίκης Θεοδωράκης, με αφορμή μια συζήτηση στο διάλειμμα της συναυλίας στο Ηρώδειο για τα 50 χρόνια στο τραγούδι της Μαρίας Φαραντούρη, έγραψε άρθρο που δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα. 

Αποσπάσματα αυτού του άρθρου αναδημοσιεύει ο «Ριζοσπάστης».


Γράφει μεταξύ άλλων:  

«Βρεθήκαμε στο Ηρώδειο για τα 50 χρόνια της Μαρίας Φαραντούρη. Καθισμένοι πλάι πλάι παλιοί σύντροφοι, όπως ο Κουτσούμπας, ο Κουβέλης, ο Τσίπρας και η αφεντιά μου. "Είμαστε εδώ τέσσερις γενιές αριστερών", τους είπα. "Εμείς προσπαθήσαμε ξανά και ξανά να χτυπήσουμε την πόρτα της Εξουσίας. Δεν τα καταφέραμε. Τώρα την χτυπά ο νεότερος...". 

"Και;;;", ρώτησε κάποιος από το πηγαδάκι που είχε σχηματιστεί γύρω μας. 

"Ακου φίλε", του είπα, "μπορεί όλοι εσείς να σκέφτεστε (και με το δίκιο σας) ένα σωρό πράγματα για μας, όμως η Ελληνική Αριστερά είναι ένα ποτάμι. Το ίδιο. Βρεθήκαμε μπροστά σε βράχους. Χωριστήκαμε σε διχάλες. Εν πάση περιπτώσει. Τώρα την πόρτα χτυπά ο νεότερος...". 

"Και τι να ψηφίσουμε;" μπήκε κάποιος στο ψητό.

"Τσίπρα", του λέω, "τι άλλο;". Ο Κουτσούμπας χαμογέλασε αμήχανα. "Και ΚΚΕ βέβαια...". 

 Κάποια κυρία με κοίταξε επιτιμητικά. 

"Το ΚΚΕ είναι ο βράχος μας", της είπα. 

Αυτή είναι η ολοκληρωμένη μου απάντηση. Δηλαδή και Τσίπρα και ΚΚΕ.

Δυστυχώς αυτά είναι λόγια που λέγονται στην ανάλαφρη ατμόσφαιρα του διαλείμματος μιας συναυλίας. Πίσω όμως κρύβεται η ωμή πραγματικότητα και η προσωπική μου τραγωδία. Που μεγαλώνει όσο λιγοστεύει το λαδάκι στο καντήλι μου. Και μιας και η "Αυγούλα" (σ.σ. αναφέρεται στην εφημερίδα "Αυγή") μου έκανε την τιμή να με αναφέρει αδράχνοντας την ευκαιρία, για να προβάλει ένα προεκλογικό σύνθημα, θα πρέπει νομίζω να μου δώσει την ευκαιρία να ξεδιπλώσω ολοκληρωμένα την σκέψη μου σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις και τον ρόλο της Αριστεράς».

Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρεται στις εξελίξεις γύρω από την οικονομική κρίση και πώς κατά την άποψή του πρέπει να αντιμετωπιστεί, αλλά και σε συνάντηση που είχε για το ίδιο θέμα «με τους Γλέζο, Τσίπρα, Δραγασάκη». 

Το άρθρο καταλήγει:

«Συμπτωματικά αυτή η συνάντηση των τεσσάρων (σ.σ. του ίδιου και των τριών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ) έτυχε να γίνει την επομένη μέρα που έβαλα τη λέξη "ΤΕΛΟΣ" κάτω από το έμβλημα της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών στην Ιστοσελίδα της. Φυσικά "ΤΕΛΟΣ" όχι για την Σπίθα αλλά για τη δική μου ολοκληρωτική αποστράτευση ως μαχόμενου πολίτη, έπειτα από αγώνες 70 χρόνων, μιας και οι απόψεις μου δεν έγιναν τελικά γνωστές στον Λαό ούτε αποδεκτές από τις συγγενέστερες πολιτικές ηγεσίες. Η συνάντηση αυτή έγινε επίσης την επομένη της δημοσίευσης ενός προφητικού, για άλλη μια φορά, άρθρου μου, στο οποίο έγραφα ότι η Χρυσή Αυγή έχει περάσει στη φάση του αίματος και του θανάτου, με κύριο στόχο την Αριστερά. 

Θα ήθελα λοιπόν από την "Αυγή" να προβάλει αυτή την έκκληση που διατύπωσα χθες στους παλιούς συνοδοιπόρους μου υπενθυμίζοντας, ει δυνατόν, ορισμένα αποσπάσματα από το άρθρο μου εκείνο. Αν δεν τους ενώνει η επίθεση, ας τους ενώσει η άμυνα! Ηδη χθες ήρθε η επιβεβαίωση της προειδοποίησής μου, είχαμε τον πρώτο νεκρό! Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος για τη χώρα».

* Από τη στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΚΗ" του Ριζοσπάστη.

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

"Η Οικονομική Κρίση"

Μέσα από τις σελίδες της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης» 2009-2012

Τα κείμενα της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης» που παρουσιάζονται συγκεντρωμένα στην παρούσα έκδοση καλύπτουν την περίοδο εκδήλωσης της βαθύτερης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα (2009-2012). Στη διάρκεια αυτής της περιόδου η διεθνής καπιταλιστική οικονομία βίωσε μια σημαντική κρίση, με εκτεταμένο συγχρονισμό στα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΗΠΑ, ΕΕ, Ιαπωνία).
 
Η συγκεκριμένη αρθρογραφία συμβάλλει καταρχάς στην κατανόηση του χαρακτήρα της οικονομικής κρίσης στον αντίποδα των κυρίαρχων αστικών και οπορτουνιστικών αναλύσεων που επιχειρούν να τον συσκοτίσουν. 

Τεκμηριώνει ότι πρόκειται για κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου, κρίση υπερπαραγωγής κεφαλαίου σ' όλες τις μορφές του. 

Βοηθά να κατανοηθεί πρακτικά ο νομοτελειακός χαρακτήρας εκδήλωσης της κρίσης στον καπιταλισμό, η αιτία της περιοδικής διακοπής της διευρυμένης αναπαραγωγής του κοινωνικού κεφαλαίου.

Η κατανόηση του χαρακτήρα της οικονομικής κρίσης έχει στρατηγική πολιτική σημασία, δεν αποτελεί ένα ειδικό ακαδημαϊκό ζήτημα συζήτησης που αφορά μόνο τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας. Φωτίζει τα ιστορικά όρια ενός συστήματος, όπου σκοπός της παραγωγής είναι το κεφάλαιο και το κέρδος του και όχι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Υπογραμμίζει τα καθήκοντα του λαϊκού κινήματος. 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».



Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη στο Πάρκο «Τρίτση».

Ο Σεπτέμβρης είναι μήνας κορύφωσης του Φεστιβάλ της ΚΝΕ που από τις αρχές του καλοκαιριού ταξιδεύει με τις εκδηλώσεις του σε όλη τη χώρα, μεταφέροντας μέσα από το κεντρικό του σύνθημα, που είναι δανεισμένο από τον Μπ. Μπρεχτ, το μήνυμα: «Αλλαξε τον κόσμο: το 'χει ανάγκη».


Αφού περάσει από όλες τις μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες νομών, το 39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» θα κορυφωθεί στην Αθήνα, στο Πάρκο «Τρίτση», στο Ιλιον, στις 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη.

Το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη, θα μιλήσει στο Φεστιβάλ ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και θα χαιρετίσει ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ είναι μια μεγάλη νεολαιίστικη γιορτή (δείτε βίντεο), μια αιχμηρή πολιτική και πολιτιστική πρόταση που η διεξαγωγή του, από την προπαγάνδισή του μέχρι το στήσιμο και τη λειτουργία του, στηρίζεται αποκλειστικά στην ανιδιοτέλεια, στην εθελοντική προσφορά χιλιάδων μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Παρακάτω παρουσιάζουμε αναλυτικά ολόκληρο το πρόγραμμα στις σκηνές και τους χώρους του Φεστιβάλ, αλλά και το πρόγραμμα των άλλων δραστηριοτήτων που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ....

Ολόκληρο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην Αθήνα (ΕΔΩ)

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Μουσικός περίπατος - τιμή στην Μ. Κάλλας


Με αφορμή τα 36 χρόνια από το θάνατο της Μαρίας Κάλλας (16/9/1977), η Εθνική Λυρική Σκηνή τιμά την κορυφαία Ελληνίδα υψίφωνο με μια σειρά μουσικών δρώμενων στο κέντρο της Αθήνας, την Κυριακή 15 Σεπτέμβρη, από τις 6 μ.μ. έως τις 10.

Στους δρόμους Αθήνας, όπου μεγάλωσε η Μαρία Κάλλας, θα ακουστούν διάσημες άριες, οι οποίες σημαδεύτηκαν για πάντα με τις μοναδικές ερμηνείες της, από καλλιτέχνες του κρατικού λυρικού μας θεάτρου, στο οποίο η Κάλλας έκανε τα πρώτα βήματα της καριέρας της.

Οι σολίστ Δήμητρα Θεοδοσίου, Αντωνία Καλογήρου, Βασιλική Καραγιάννη, Ειρήνη Καράγιαννη, Ελενα Κελεσίδη, Τσέλια Κοστέα, Μυρσίνη Μαργαρίτη, Μαρία Μητσοπούλου, Τζούλια Σουγλάκου, οι πιανίστες και η Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε μουσική διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή της, Μύρωνα Μιχαηλίδη, θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από τις όπερες «Τραβιάτα», «Μποέμ», «Τόσκα», «Μαντάμα Μπατερφλάι», «Μάκβεθ», «Ριγκολέτο», «Ο κουρέας της Σεβίλης», «Τροβατόρε», «Ο σικελικός εσπερινός» κ.ά.

Ο μουσικός περίπατος σε πέντε πράξεις, έχει σχεδιαστεί με τρόπο που να δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθήσει και τις πέντε συναυλίες, μετακινούμενο πεζή, από τη μια στην άλλη. 

Το πρόγραμμα έχει ως εξής: 

18.00 - προαύλιος χώρος Μουσείου Ακρόπολης - Διονυσίου Αρεοπαγίτου (σολίστ με συνοδεία πιάνου, διάρκεια 20 λεπτά). 

18.45 - Σκάλες Ωδείου Ηρώδου Αττικού - Διονυσίου Αρεοπαγίτου (σολίστ με συνοδεία πιάνου, διάρκεια 20 λεπτά). 

19.35 - κτίριο Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων - πεζόδρομος Ερμού 134-136, πλατεία Αγίων Ασωμάτων Θησείο (σολίστ με συνοδεία πιάνου, διάρκεια 20 λεπτά). 

20.30 - πλατεία Κοτζιά (σολίστ με συνοδεία πιάνου, διάρκεια 20 λεπτά). 

21.30 - προαύλιος χώρος Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου - Πατησίων (Ορχήστρα Εθνικής Λυρικής Σκηνής - σολίστ, διάρκεια 40 λεπτά). Παρακολούθηση ελεύθερη σε όλες τις συναυλίες.

Αναρτήθηκε από τη στήλη "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ" του Ριζοσπάστη.

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

«Ερνστ Τέλμαν ο ηγέτης της τάξης του»


 
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ  ΣΤΟ «ΑΝΟΙΚΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΛΩΝΟΥ»
 
Οργάνωση Καλλιτεχνών του ΚΚΕ: Κινηματογραφική 
βραδιά αφιερωμένη στον Ερνστ Τέλμαν.
 
  

Κινηματογραφική βραδιά αφιερωμένη στον Γερμανό κομμουνιστή ηγέτη Ερνστ Τέλμαν διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών του ΚΚΕ την Κυριακή 8 Σεπτέμβρη, στις 20.00, στο «Ανοικτό Θέατρο Κολωνού» (Ιωαννίνων και Καπανέως, Κολωνός).
  

Θα προβληθεί η ταινία «Ερνστ Τέλμαν ο ηγέτης της τάξης του»  ενώ θα προηγηθεί παρουσίαση του βιβλίου της Ίρμα Τέλμαν «Ερνστ Τέλμαν: Αναμνήσεις» των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή».

πηγή: 902. gr

«Σερσέ λα φαμ: Γυναίκες τραγουδούν Τσιτσάνη»

Γυναίκες τραγουδούν Τσιτσάνη*
                                                            
Εκατό χρόνια περίπου από τη γέννηση του Βασίλη 
Τσιτσάνη (Τρίκαλα, 18 Ιανουαρίου 1915) και σχεδόν 30 από το θάνατό του (Λονδίνο, 18 Ιανουαρίου 1984), ξεκινάει ένας κύκλος συναυλιών - αφιερωμάτων στο σπουδαίο Ελληνα δημιουργό και συνθέτη. 

Ο Βασίλης Τσιτσάνης ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Ελληνες λαϊκούς συνθέτες, στιχουργούς και τραγουδιστές του 20ού αιώνα, μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού.

Στον κύκλο συναυλιών «Σερσέ λα φαμ: Γυναίκες τραγουδούν Τσιτσάνη» συμμετέχει η Ορχήστρα της Πολιτιστικής Εταιρείας Μουσικής «Βασίλης Τσιτσάνης»

Η Ορχήστρα αποτελείται από επαγγελματίες μουσικούς, γνωστούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τη συνεισφορά τους στη συνέχιση και ανάδειξη του ρεμπέτικου και της λαϊκής μουσικής. 

Το ξεχωριστό στοιχείο της ορχήστρας είναι το ότι καταπιάνεται αποκλειστικά με τις πρώτες ηχογραφήσεις του Βασίλη Τσιτσάνη, επανα-ενορχηστρωμένες για το ορχηστρικό της σύνολο. Η Ορχήστρα υπάγεται στις δράσεις (συναυλίες, διαλέξεις, σεμινάρια, συνέδρια) της μη κερδοσκοπικής Πολιτιστικής Εταιρείας Μουσικής «Βασίλης Τσιτσάνης» (http://www.vasilis-tsitsanis.gr) που συστήθηκε με επίτιμα μέλη της, τους Κώστα και Βικτωρία Τσιτσάνη.

Η εναρκτήρια εκδήλωση, της Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 9 Σεπτέμβρη στη Μονή Λαζαριστών, φέρει την πολύτιμη αρωγή της οικογένειας του συνθέτη, καθώς και του καλλιτεχνικού διευθυντή και ιδρυτή της Εταιρείας, μουσικού και μουσικολόγου, Νίκου Ορδουλίδη(πρώτη διδακτορική διατριβή με θέμα το έργο του Τσιτσάνη - University of Leeds).

Τραγούδια που έχουν πόνο, κλάμα, μοιρολόγι, τραγούδια που έχουν δεθεί με τις φωνές της Σωτηρίας Μπέλου, της Μαρίκας Νίνου, της Καίτης Γκρέυ, της Πόλυς Πάνου, της Χαρούλας Λαμπράκη, της Βίκυς Μοσχολιού, ερμηνεύονται από τις Πίτσα Παπαδοπούλου, Μελίνα Ασλανίδου, Φωτεινή Βελεσιώτου (μόνιμο μέλος της ορχήστρας της Πολιτιστικής Εταιρείας Μουσικής «Βασίλης Τσιτσάνης»).

Ο κύκλος συναυλιών έχει αφετηρία τη Θεσσαλονίκη, την πόλη στην οποία έζησε τα χρόνια της Κατοχής αλλά και μετά τον πόλεμο κι όπου ηχογράφησε πολλά από τα αγαπημένα μας τραγούδια: «Αχάριστη», «Τα πέριξ», «Νύχτες μαγικές», «Ζητιάνος της αγάπης», «Ντερμπεντέρισσα» και βέβαια τη «Συννεφιασμένη Κυριακή» και το «Μπαξέ τσιφλίκι». Καλλιτεχνική επιμέλεια: Στάθης Παχίδης.

 Από τη στήλη "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"  του Ριζοσπάστη.

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

"Αναζητώντας την Ιθάκη ...Πορεία Ζωής..."

 Εκδήλωση για το τελευταίο λεύκωμα του Γιώργου Φαρσακίδη.*

 
 Γιώργος Φαρσακίδης

Οι φορείς ιστορικής μνήμης Μακρονήσου, Αϊ Στράτη, Γυάρου διοργανώνουν, από κοινού, εκδήλωση - παρουσίαση του τελευταίου λευκώματος του Γιώργου Φαρσακίδη «Αναζητώντας την Ιθάκη ...πορεία ζωής...».


Η παρουσίαση του λευκώματος θα γίνει στον προαύλιο χώρο των Μουσείων Μακρονήσου και Αϊ Στράτη (Αγίων Ασωμάτων 31, Θησείο) στις 16 Σεπτέμβρη και ώρα 7.30 μ.μ.

Για τον Γιώργο Φαρσακίδη θα μιλήσουν η δημοσιογράφος Αριστούλα Ελληνούδη και η πρόεδρος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Εύα Μελά.

 

Κείμενα του Γ. Φαρσακίδη θα διαβάσει ο ηθοποιός-λογοτέχνης Βασίλης Κολοβός. Θα προβληθεί video με φωτογραφικό και εικαστικό υλικό. Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν οι Γρ. Ριζόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ),  Χαρ. Σισμάνης, αντιπρόεδρος του Μουσείου Αϊ Στράτη και Κ. Κατσιμπίνης, πρόεδρος του Συλλόγου «Γυάρος Ιστορική Μνήμη».

Διαβάστε περισσότερα στον "Κυριακάτικο Ριζοσπάστη", της Κυριακής 1 Σεπτέμβρη 2013.

Δείτε επίσης βίντεο με αφιέρωμα του "902" στον Γ. Φαρσακίδη: Μέρος Α' και  Β'

* Από το 902.gr