Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

«Δε θέλω παρά να εκφράσω την αγάπη και τον ενθουσιασμό μου προς τη ζωή...»


ΒΑΣΩ ΚΑΤΡΑΚΗ - 100 χρόνια από τη γέννησή της. 

 
    
 Συμπορεύτηκε  με  το  λαϊκό  κίνημα

«Δε θέλω παρά να εκφράσω την αγάπη και τον ενθουσιασμό μου προς τη ζωή. Κάθε στιγμή που μου ανήκει δεν θα ήθελα να είναι παρά ένας χαιρετισμός προς αυτήν. Να εκφράσω την αγάπη μου προς τον άνθρωπο και τη δικιά του ζωή, με τις χαρές, τα βάσανα και το μόχθο της. 

Προσπαθώ να εκφραστώ με τον πιο σαφή τρόπο. Αυτό το κάνω γιατί έτσι νιώθω. Με ενδιαφέρει να 'ρθω σε όσο γίνεται πληρέστερη επικοινωνία με τους ανθρώπους, να μιλήσω με τη γλώσσα τους. 

Αυτό είναι η πιο μεγάλη καταξίωση ενός καλλιτέχνη. Δε διαλέγω ορισμένα θέματα, μα βιώματα. Και αυτά μπορεί να έρχονται είτε από τη χώρα που ζεις είτε απέξω, φτάνει να είναι ανθρώπινα».

Αυτή ήταν η Βάσω Κατράκη (1914 - 1988), η γυναίκα που λάμπρυνε την ελληνική χαρακτική, υπηρετώντας την με αφοσίωση και γνώση. Στο έργο της μεγάλης δημιουργού, που γνώρισε όχι μόνο πανελλήνια, αλλά και παγκόσμια αναγνώριση, κυριάρχησαν τα πρόσωπα της καθημερινής ζωής και τα ανθρωπιστικά μηνύματα, οι αξίες και τα ιδανικά της. 

Μαχητική παρουσία σε όλα τα μεγάλα γεγονότα και τους αγώνες του λαού μας, στην Αντίσταση, στα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια, στη δικτατορία, η Βάσω Κατράκη συμπορεύτηκε όλη της τη ζωή με το λαϊκό κίνημα, με τόλμη και αποφασιστικότητα, με σεμνότητα, ήθος, αξιοπρέπεια.


Στο άσπρο και μαύρο της ζωής
Πλούσια η θεματολογία της. Ο Πόλεμος, η Κατοχή, η Αντίσταση και ο Εμφύλιος. Η αγωνιστική συνείδηση, η ένταξη και η δράση της. Οι περιπέτειες, οι διώξεις και η εξορία...
(Ολόκληρο το αφιέρωμα ΕΔΩ

 
Επίσκεψη στο Μουσείο Βάσως Κατράκη
 
Ξενάγηση στο Μουσείο Βάσως Κατράκη, στο Αιτωλικό, προγραμματίζει το Τμήμα Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, την Κυριακή 13 Ιούλη, στις 12 το μεσημέρι. Η επίσκεψη στο μουσείο της σπουδαίας χαράκτριας και αγωνίστριας γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννησή της. 

Το μουσείο φιλοξενεί το σύνολο του έργου της Βάσως Κατράκη, έργο πρωτοποριακό, που είναι αντανάκλαση μιας πλούσιας, σε αγώνες και εμπειρίες, ζωής και αποτελείται από περίπου τετρακόσια έργα και μήτρες. Φιλοξενούνται, επίσης, το σύνολο του εργαστηρίου της, η βιβλιοθήκη της, τα αρχεία της και μεγάλο μέρος φωτογραφικού υλικού. 
Πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψη στο τηλ. 210.2592.245 
(Δευτέρα - Παρασκευή, 10 π.μ. - 2 μ.μ.). 

Από τη στήλη "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ" του Ριζοσπάστη.

Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

«Το μέλλον μας δεν θα αφήσουμε να είναι η ανεργία και η κακοπληρωμένη δουλειά»

Με την συμμετοχή πλήθος κόσμου έπεσε η αυλαία 
του 40ού Φεστιβάλ της ΚΝΕ στον Πειραιά *
 
 
Πλημμύρισε από κόσμο το Πάρκο Δηλαβέρη στον Πειραιά, κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων, του 40ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», των οργανώσεων Πειραιά. 
Στο χώρο του Φεστιβάλ λειτούργησαν Βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», Μαθητικό Στέκι, Στέκι νέων εργαζομένων και ανέργων, Στέκι ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και Παιδότοπος. Επίσης, έγινε συλλογή ρούχων και τροφίμων που θα δοθούν στις Λαϊκές Επιτροπές και συγκεντρώθηκαν συμμετοχές από δασκάλους και από μαθητές για να λειτουργήσουν Λαϊκά Φροντιστήρια από το νέο σχολικό έτος.

Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου 

Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου, ξεκίνησαν με την  εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Το μέλλον μας δεν θα αφήσουμε να είναι η ανεργία και η κακοπληρωμένη δουλειά», με ομιλητή τον Μανώλη Ραπανάκη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέα του ΤΣ Πειραιά. 

Ακολούθησε συναυλία με μαθητικά και νεανικά συγκροτήματα. Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με  συναυλία με τους «KollektivA» και το γλέντι κράτησε ως αργά με  την  συναυλία του Βαγγέλη Κορακάκη.


Οι εκδηλώσεις της Παρασκευής

Οι εκδηλώσεις της πρώτης μέρας ξεκίνησαν με συζήτηση που είχε θέμα «Η εποχή της αθωότητας του Μουντιάλ έχει τελειώσει…» και ομιλητές τους Μιχάλη Λεάνη, δημοσιογράφο, διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού «Nova ΣΠΟΡ FM», Ηλία Σαλπέα, δημοτικό σύμβουλο Πειραιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και Δημήτρη Βιτάλη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. (Δείτε τη συζήτηση ΕΔΩ)

Ακολούθησαν μουσικές συναυλίες με μαθητικά και νεανικά συγκροτήματα, τον Μίλτο Πασχαλίδη και λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα από το «Ανηφόρι». (Δείτε βίντεο ΕΔΩ)


«Η 40χρονη πορεία του Φεστιβάλ είναι μια πορεία συνεχούς προσπάθειας να ξεπερνάμε δυσκολίες και δικές μας αδυναμίες, είναι μια συνεχής προσπάθεια κόντρα στη συνήθεια, μια πορεία πάντα προς τα μπρος, που το ανέδειξε στο μεγαλύτερο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός στην Ελλάδα» υπογράμμισε μιλώντας, την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων,  ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η ομιλία του Θ. Χιώνη

«Στη Κοκκινιά πραγματοποιήθηκε μια από τις πρώτες εκδηλώσεις στα πλαίσια των Φεστιβάλ .Στις 15 Σεπτέμβρη το '75, έγινε εκδήλωση στην Κοκκινιά για τα 7 χρόνια της ΚΝΕ. Έγινε λίγες μέρες πριν το Α Φεστιβάλ στου Ζωγράφου και με αυτό τον τρόπο τα μέλη της ΚΝΕ προπαγάνδιζαν και τις εκδηλώσεις του . Κάπως έτσι μπορούμε να πούμε ότι ξεκίνησαν οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις. Ο Πειραιάς ήταν πρωτοπόρος. Έτσι να συνεχίσετε...

(Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία ΕΔΩ)

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Όλα σε θυμίζουν

Αφιέρωμα στο Μάνο Λοΐζο από τις Οργανώσεις 
Δυτικών  Συνοικιών  του  ΚΚΕ και  της ΚΝΕ


Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στο αφιέρωμα που πραγματοποίησαν οι Οργανώσεις Δυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για το Μάνο Λοΐζο με τίτλο «Τίποτα δεν πάει χαμένο...». 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο θεατράκι του Πάρκου Τρίτση τονίζοντας ότι το πάρκο πρέπει να μείνει ανοιχτό στο λαό και κλειστό στην υποβάθμιση και την εμπορευματοποίηση.


Στην ομιλία του ο Γιώργος Μηλιώνης, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε ότι ο Μάνος Λοΐζος πορεύθηκε μέσα στους αγώνες του κινήματος, πορεύθηκε μαζί με το ΚΚΕ και σε αυτόν τον δρόμο δεν ταλαντεύτηκε ποτέ. (Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του ΕΔΩ) 

Ακολούθησε  συναυλία  από  το  μουσικό 
συγκρότημα του Τομέα Δυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ.

 
Την εκδήλωση άνοιξε η Σταυρούλα Τσίτσου στέλεχος του ΚΚΕ η οποία αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής το πάρκο Τρίτση. Τόνισε ότι αποτελεί ανάσα για το λαό της Δυτικής Αθήνας και του λεκανοπεδίου συνολικά και κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους ενάντια στην υποβάθμιση και εμπορευματοποίησή του.


Ο Γ. Μηλιώνης τόνισε μεταξύ άλλων:

«Μια αναφορά στον Μάνο Λοΐζο, είναι ταυτόχρονα αναφορά σε ένα από τα σημαντικότερα είδη Τέχνης που αναπτύχθηκε και αναπτύσσεται στην Ελλάδα και αυτό δεν είναι άλλο από το τραγούδι.

Η πορεία της κοινωνικής εξέλιξης στην Ελλάδα, κατέστησε το τραγούδι ίσως το κατ’ εξοχήν εκφραστικό μέσο του λαού μας, ενός λαού που πέρασε και περνάει «δια πυρός και σιδήρου» προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος της κοινωνικής του απελευθέρωσης, της ανατροπής με τις δικές του δυνάμεις της εκμεταλλευτικής ταξικής κοινωνίας.

Δύο αιώνες, για να αναφερθούμε στην εντελώς σύγχρονη ιστορία, οξύτατης ταξικής σύγκρουσης, με πολέμους, καταστροφές, προσφυγιά, δικτατορίες, φυλακίσεις, εξορίες και εκτελέσεις, με την γέννηση, άνδρωση και πορεία του εργατικού-λαϊκού κινήματος και της συνειδητής πρωτοπορίας του, του ΚΚΕ, «τέκνου της ανάγκης και ώριμου τέκνου της οργής», και η συνέχιση βέβαια αυτής της πορείας άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους, στην λαϊκή συνείδηση με δύο όψεις.

Αυτούς τους δύο αιώνες, με μικρά διαλείμματα ο λαός μας ήταν πάντα «με την ψυχή στο στόμα» και αυτό αφορά τη μια όψη. Την εγγραφή δηλαδή στην λαϊκή συνείδηση μιας «μοίρας», εκείνης του κατατρεγμένου, του ηττημένου, του χωρίς ελπίδα.

Η άλλη όψη αφορά την τιτάνια προσπάθεια, απόρριψης κάθε ιδέας για δήθεν προκαθορισμένη «μοίρα» της εργατικής τάξης και του λαού, η άλλη όψη αφορά την συνειδητή τιτάνια προσπάθεια συγκροτημένης πάλης της εργατικής τάξης, μαζί βέβαια με την φωτιά μιας αδάμαστης εμπιστοσύνης –ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές- στις αστείρευτες δυνάμεις του λαού, στις τεράστιες δυνατότητες που αυτός έχει για να καθορίζει ο ίδιος την πορεία της ζωής του, να καθορίζει ο ίδιος το μέλλον του.

Αυτές οι δύο όψεις, αξεδιάλυτες αρκετές φορές, και συμπλεκόμενες μεταξύ τους με όρους διαπάλης εκφράστηκαν και εκφράζονται στο λαϊκό τραγούδι ή για να είμαστε ακριβέστεροι με την φόρμα του λαϊκού τραγουδιού.

Η πρώτη όψη, εκείνη της μοιρολατρίας, θα αναπαράγει στην εξέλιξή της, αρχικά ένα τραγούδι - φολκλόρ, με το σχήμα «γειτονιά - καημός» που σαφώς απέρριπτε ο Μάνος Λοΐζος, για να καταλήξει με την φόρμα των 9/8 στο «καψουροτράγουδο» και στην «ζεϊμπεκιά» του «μάγκα» που επιβιώνει με όλες τις «καταστάσεις».

Η άλλη όψη, εκείνη του κοινωνικού αγώνα, του δημιουργού που είναι στην πρωτοπορία, θα κληρονομήσει τις καλύτερες στιγμές της πορείας του λαϊκού τραγουδιού, θα το επεξεργαστεί, θα το αφομοιώσει και θα συμβάλλει στην εξέλιξή του, διευρύνοντας και τα όριά του.

Αυτήν την δεύτερη τάση ακολούθησε ο Μάνος Λοΐζος και σε αυτό έγκειται η σπουδαιότητα της δημιουργίας του και η κληρονομιά του». 

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Ο «Ζορμπάς» στο Παναθηναϊκό Στάδιο


Ένα κλασικό έργο - ορόσημο του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, διάσημο σ' όλο τον κόσμο, τον «Ζορμπά» του Μίκη Θεοδωράκη, παρουσιάζει το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για πρώτη φορά στο Παναθηναϊκό Στάδιο και για μία και μοναδική παράσταση, την Κυριακή 29 Ιούνη, με χαμηλές τιμές εισιτηρίων που κυμαίνονται από 15 έως 25 ευρώ.
 
Ο λογοτεχνικός ήρωας του μυθιστορήματος «Ο βίος και η πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» του Νίκου Καζαντζάκη ζωντανεύει από τους χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ, μέσα από τη μεγαλοπρεπή κλασική χορογραφία του Λόρκα Μασίν, την ανεπανάληπτη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και την επιβλητική φωνή της Μαρίας Φαραντούρη, σε μουσική διεύθυνση του Ηλία Βουδούρη.

Ο ήρωας που γέννησε η πένα του Καζαντζάκη και που γοήτευσε το σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη στην ομώνυμη οσκαρική ταινία του πριν 50 χρόνια, είναι αναλλοίωτος στο πέρασμα του χρόνου. 

Ο χορογράφος Λόρκα Μασίν παρουσίασε το 1976 στην Εθνική Λυρική Σκηνή μία πρώτη εκδοχή του Ζορμπά, αξιοποιώντας τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη για την ομώνυμη ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη που είχε συνθέσει το 1964. 

Δέκα χρόνια αργότερα, ο συνθέτης επέλεξε διάφορα αποσπάσματα έργων του, τα οποία κατά την κρίση του μπορούσαν να στηρίξουν την ιστορία του κατά Καζαντζάκη Ζορμπά. Το σχέδιο υποβλήθηκε στο Φεστιβάλ της Βερόνα, όπου του πρότειναν να ενορχηστρώσει όλο το υλικό, γεγονός το οποίο πραγματοποιήθηκε μετά από οκτώ μήνες συνεχούς εργασίας στο Παρίσι.

Τον Αύγουστο του 1990, ο Έλληνας συνθέτης διηύθυνε την πρώτη εκτέλεση του νέου έργου του στην Αρένα της Βερόνα μπροστά σε 18.000 θεατές που αποθέωσαν τη μουσική του, όπως και τη μνημειώδη χορογραφία του Μασίν. 

Μέχρι σήμερα ο Ζορμπάς έχει παρουσιαστεί σε περισσότερες από 30 χώρες, από την Αυστραλία έως και την παραλία Ιπανέμα του Ρίο ντε Τζανέιρο σε ένα κοινό 150.000 ατόμων.

Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν οι Α' Χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ, Στράτος Παπανούσης (Ζορμπάς), Ντανίλο Ζέκα (Tζον), Μαρία Κουσουνή (Μαρίνα), Αλεξάντερ Νέσκωβ (Μανωλιός) και Σταυρούλα Καμπουράκη (Ορτάνς).

Την Ορχήστρα της ΕΛΣ διευθύνει ο Ηλίας Βουδούρης

Στο μπουζούκι οι Μανώλης Γιωργοστάθης και Αρης Κούκος

Τη Χορωδία της ΕΛΣ διευθύνει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος, ενώ την καλλιτεχνική επίβλεψη της παραγωγής έχει ο Διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ, Ρενάτο Τζανέλλα

Στην παράσταση συμμετέχουν και μαθητές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ

Σκηνικά: Σοφία Παντουβάκη. 
Επιμέλεια κοστουμιών: Xρυσάνθη Ψαροπούλου. 
Φωτισμοί: Γιάννης Θεοδωρίδης.

Από τη στήλη "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ" του Ριζοσπάστη.

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

«Η Εύελπις του αιώνα» της Ρούλας Καρακατσάνη, στο θέατρο «Αλκμήνη»

Αφιερωμένη στη μνήμη του Θ. Καρακατσάνη



Δύο χρόνια συμπληρώνονται στις 30 Ιούνη από το 
θάνατο του σπουδαίου μας ηθοποιού Θύμιου Καρακατσάνη. 

Ο Θύμιος Καρακατσάνης, γεννημένος μεγάλος θεατρίνος, αλλά και «βαφτισμένος» στο επαγγελματικό του ξεκίνημα και αναβαπτιζόμενος σε όλη τη διαδρομή του στον - παντοτινά αστείρευτο - «ποταμό» της αριστοφανικής κωμωδίας, διήνυσε μια πορεία γόνιμη, δημιουργική, πορεία προσφοράς και διαλόγου με το θεατρόφιλο κοινό που τον αγκάλιασε με μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού. Γι' αυτό και κράτησε μέχρι το τέλος της ζωής του.


Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και η νεοσυσταθείσα Θεατρική Ομάδα του παρουσιάζουν την (πρώτη τους) παράσταση «Η Εύελπις του αιώνα» της Ρούλας Καρακατσάνη (από το ομώνυμο βιβλίο, εκδόσεις «Καστανιώτη»), Παρασκευή 27, Σάββατο 28, Κυριακή 29 Ιούνη στις 9.30 μ.μ., στο θέατρο «Αλκμήνη» (Αλκμήνης 8, Γκάζι, μετρό Κεραμεικός). 

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση, τηλ.: 210.3428.650. Είσοδος ελεύθερη. 

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Θύμιου Καρακατσάνη. 

Ο Σύλλογος τιμώντας τη μνήμη του θα στηρίξει 
οικονομικά το Σύλλογο «Η Καρδιά του Παιδιού».

Πρόκειται για μια συρραφή διηγημάτων -με τη μορφή των μονολόγων και όχι μόνο- μέσα από τα οποία η συγγραφέας καταγράφει τη διαδρομή της ηρωίδας της ανάμεσα στα τοπία των «κοινών πόνων και ευχαριστήσεων» (Α. Καμί), ανιχνεύοντας το ανθρώπινο που εξακολουθεί - όπως λέει και ο ποιητής Καρούζος - να είναι «...δρόμος!».

Σκηνοθεσία, επιλογή κειμένων, δραματουργική επεξεργασία, σκηνικά, κοστούμια, φώτα, μουσική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος

Παίζουν: Μαρία Καραγιάννη, Τζίνα Καπατσόλου, Βάλια Λασηθιωτάκη, Αννα - Μαρία Μανιού, Δημήτρης Μπραζιώτης

Ζωντανά επί σκηνής οι μουσικοί: Ακορντεόν: Απόστολος Μάγγανος. Τραγούδι: Μαρία Βασιλοπούλου.

Από τη στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ" του Ριζοσπάστη.

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

«Με Πενάκι και Σκαπάνη»

Τριήμερο φεστιβάλ κόμικς


Τριήμερο φεστιβάλ κόμικς «Με Πενάκι και Σκαπάνη», στις 4, 5 και 6 του Ιούλη, με ωράριο λειτουργίας 17.30 - 22.30 συνδιοργανώνουν το comicon-shop, οι εκδόσεις ΚΨΜ και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, στις 4, 5 και 6 Ιουλίου 2014.

  
Το φεστιβάλ κόμικ θα στεγαστεί στο πανέμορφο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), με τους δύο δροσερούς κήπους, δίπλα στον ΗΣΑΠ του Θησείου (Ερμού 134), και θα λειτουργεί και τις 3 ημέρες από 17.30-22.30.


Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στις ελληνικές εκδόσεις και τα ελληνικά κόμικς, στους Ελληνες δημιουργούς και την Ελλάδα μέσα από τα κόμικς των ξένων, αλλά και στην εναλλακτική σκηνή των κόμικς. 


Το φεστιβάλ είναι ανοικτό και απευθύνεται 
σε όλους τους δημιουργούς και εκδότες κόμικ.

Στους χώρους των κήπων του κτιρίου, θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις και δημιουργικά εργαστήρια.
Στο πέτρινο-ανοικτό κτίριο του κήπου θα γίνουν πολλές παρουσιάσεις, προπαρουσιάσεις εκδόσεων και υπογραφές έργων από πολλούς δημιουργούς και εκδότες. 

Στον κήπο, οι δημιουργοί θα συζητάνε τα έργα τους με τους φίλους των comics. Οι εκδηλώσεις θα συμπληρωθούν με διαγωνισμούς και πολλά δώρα.

Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

«Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση»


 

 Η ΚΟ Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ διοργανώνει παρουσίαση του βιβλίου του Ρ. Π. Ντατ «Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση», την Τετάρτη 25/6, στις 7.30 μ.μ., στον ιστορικό τόπο της Μάντρας του Μπλόκου της Κοκκινιάς. 


 Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου

"Ποιοι είναι οι γενικοί όροι που ευνοούν την άνοδο του φασισμού; Μπορούμε να τους απαριθμήσουμε εν συντομία: 1) η ένταση της οικονομικής κρίσης και της ταξικής πάλης, 2) η εντεινόμενη απογοήτευση από τον κοινοβουλευτισμό, 3) η ύπαρξη ευρέων μικροαστικών, μεσαίων στρωμάτων, του εξαθλιωμένου προλεταριάτου και των τμημάτων των εργατών υπό καπιταλιστική επιρροή, 4) η απουσία αυτοτελούς ταξικά συνειδητής ηγεσίας του κύριου όγκου της εργατικής τάξης."
Οι παραπάνω εκτιμήσεις του συγγραφέα, διατυπωμένες πριν από 80 χρόνια, το 1934, θα μπορούσαν να έχουν διατυπωθεί σήμερα. Σε αυτό συνίσταται η επικαιρότητα και η δύναμη του έργου του Ρ. Ντατ Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση που πρωτοδημοσιεύεται στα ελληνικά με την παρούσα έκδοση της Σύγχρονης Εποχής.

Η αδυναμία της σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής σε σχέση με όσα υπόσχεται, όταν δεν μπορεί στέρεα να επανέλθει η φιλελεύθερη διαχείριση, φέρνει πιο κοντά το φασισμό στη διακυβέρνηση. 

Κι αυτό γιατί η σοσιαλδημοκρατία προκαλεί πιο έντονη απογοήτευση σε εργατικές και λαϊκές μάζες απ' ό,τι η αστική φιλελεύθερη διαχείριση, αφού έχει πιο βαθιές ρίζες στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Φέρνει μεγαλύτερη σύγχυση και απογοήτευση αφού υπόσχεται ακόμα και "δημοκρατικό" σοσιαλισμό (μέσω μεταρρυθμίσεων, κοινοβουλευτικών αποφάσεων). 
Στο βιβλίο Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση αναδεικνύεται όλη η παραπάνω κίνηση, με πιο χαρακτηριστική την εξέλιξή της στη Γερμανία από το 1918 έως το 1933, αλλά και στην Ιταλία. Δεν είναι τυχαίο ότι και στις δύο χώρες είχε προηγηθεί επαναστατική κατάσταση περίπου πριν δέκα χρόνια. 

Το βιβλίο προσφέρει μια γνώση για την ανάγκη πάλης του κομμουνιστικού κινήματος, τόσο με το φασισμό όσο και με το ρεφορμισμό-οπορτουνισμό, που σε τελευταία ανάλυση εξίσου υπηρετούν τη διατήρηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, του συστήματος.


Από το crousma

Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

«Μπαλάντα της Φυλακής» από τους «KollektivA» στο «Kookoo»

Την Πέμπτη 3 Ιούλη οι «KollektivA» live στο «KooKoo»*


Στις 3 του Ιούλη θα πραγματοποιηθεί στο «Kookoo» (Ιάκχου 17, Γκάζι), η παρουσίαση του καινούριου δίσκου των «KollektivA» «Η Μπαλάντα της Φυλακής» (COBALT music).
Η «Μπαλάντα της Φυλακής» είναι ένα 
μουσικο-θεατρικό έργο, που αποτελείται από 4 πράξεις. 

Η ιστορία διαδραματίζεται μέσα στις συμβολικού (ή και όχι) χαρακτήρα «φυλακές του Κόσμου». Θέμα του έργου είναι το δίπολο «εγκλεισμός - απελευθέρωση» και είναι εμπνευσμένο από το ποίημα του Oscar Wilde, «Η μπαλάντα της Φυλακής του Ρέντινγκ», το οποίο ο μεγάλος Ιρλανδός δημιουργός έγραψε λίγο μετά τον εγκλεισμό του εκεί. 

Το ανατρεπτικό σενάριο προσεγγίζει εκ νέου απαξιωμένες έννοιες όπως η ηθική και η δικαιοσύνη, αμφισβητώντας ταυτόχρονα τα αδιέξοδα και το μοιραίο. 

Οι «KollektivA» καταπιάνονται με αυτό το σκληρό και επίκαιρο θέμα και το επενδύουν με σκληρό ήχο που αποζημιώνει και τους πιο απαιτητικούς ακροατές, επαναφέροντας τη δυνατή rock μουσική στο προσκήνιο.

Οι «KollektivA» είναι: 

Θανάσης Χουλιαράς: φωνή 

Φάνης Μαργαρώνης: κιθάρες, φωνές
Γιώργος Θεοφάνους: κιθάρες, πλήκτρα, theremin, φυσαρμόνικα, φωνές, ενορχήστρωση εγχόρδων, sound design, 
Μάκης Κρέτσης: φυσικά και ηλεκτρονικά κρουστά, φωνές, sound design, 
Γιώργος Παύλου: μπάσο, φωνές, Δημήτρης Γιαννούχος: τύμπανα, φωνές.

Οι πόρτες ανοίγουν στις 10 μ.μ. Είσοδος: 10 ευρώ (με μπίρα/ κρασί). Πληροφορίες στα τηλ.: 210.3450.930, 693.3331.003.

Από το 902.gr 

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

«Ο Χρυσοθήρας» (1925), με τη ζωντανή συνοδεία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

Ο Σαρλό και η Κρατική Ορχήστρα*


Σε θερινό σινεμά μετατρέπεται το Ηρώδειο, για μία και μοναδική βραδιά, τη Δευτέρα 23 Ιούνη, στις 21.00, προκειμένου το κοινό να απολαύσει την προβολή του κλασικού αριστουργήματος του Τσάρλι Τσάπλιν και του βωβού σινεμά «Ο Χρυσοθήρας» (1925), με τη ζωντανή συνοδεία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών υπό τη μουσική διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, στη μουσική που είχε συνθέσει ο ίδιος ο Τσάπλιν ειδικά για την ταινία του.

Σημείο αναφοράς στην Ιστορία της Έβδομης Τέχνης «Ο Χρυσοθήρας» είχε γυριστεί και προβληθεί το 1925 ως απολύτως βωβή ταινία. Η εξάπλωση και καθιέρωση του ομιλούντος κινηματογράφου στις αρχές της δεκαετίας του 1930 έθεσε νέα δεδομένα για τον ευφυή Άγγλο ηθοποιό, σκηνοθέτη, σεναριογράφο και παραγωγό Τσάρλι Τσάπλιν


Έτσι δεκαεφτά χρόνια μετά την πρώτη έκδοση της ταινίας του, ο Τσάπλιν αποφάσισε να επανεκδώσει την ταινία του με μουσική επένδυση την οποία υπέγραφε ο ίδιος.

Έκτοτε για τους περισσότερους θεατές κορυφαίες σκηνές όπως το εορταστικό δείπνο που περιλαμβάνει ένα βραστό μποτάκι ή η έξοχη, επιτραπέζια χορογραφία που εκτελεί ο Σαρλό με δύο ψωμάκια καρφωμένα σε δύο πιρούνια, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις αντίστοιχες μελωδίες.


Η μουσική εκπαίδευση του Τσάπλιν υπήρξε ελάχιστη. Περιοριζόταν σε σποραδικά μαθήματα βιολιού και τσέλου που είχε λάβει νέος. Ομως, διέθετε εξαιρετικό μουσικό αισθητήριο και είχε σαφή άποψη για τη μουσική που θα συνόδευε τη δράση στην οθόνη.

Αξιοποίησε επαγγελματίες ενορχηστρωτές, στους οποίους έπαιζε ή τραγουδούσε τις μελωδίες που είχε στο μυαλό του, ούτως ώστε εκείνοι να αποτυπώσουν τις ιδέες του στην παρτιτούρα.

Γράφοντας μ' αυτόν τον τρόπο τη μουσική για τον «Χρυσοθήρα», δύο χρόνια αφότου είχε δοκιμαστεί για πρώτη φορά στη σύνθεση υπογράφοντας τις μελωδίες που ακούγονταν στο «Μεγάλο Δικτάτορα», ο Τσάπλιν επεδίωκε πρωτίστως να οξύνει την αφηγηματικότητα κάθε σκηνής. 

Και πράγματι, η μουσική για τον «Χρυσοθήρα», υποψήφια μάλιστα για «Όσκαρ» το 1943, είναι έντονα περιγραφική, εκφράζοντας ηχητικά έννοιες, όπως η αγάπη, η σύγκρουση, η πείνα ή η περηφάνια, αλλά και πιο απτά φαινόμενα, όπως έναν λόξιγκα ή ένα χιονοπόλεμο.

Με λειτουργικό τρόπο, ο Τσάπλιν ενσωμάτωσε επίσης «δάνεια» τόσο από δημοφιλή τραγούδια της εποχής, όσο και από γνωστά έργα του κλασικού ρεπερτορίου, όπως είναι το Πέταγμα της μέλισσας του Ρίμσκι - Κόρσακοφ, το βαλς από την Ωραία Κοιμωμένη του Τσαϊκόφσκι και μία μελωδία από την Ρομάντσα, έργο 118 αρ. 5 του Μπραμς για πιάνο.

*Από τη στήλη "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ" του Ριζοσπάστη.

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

...η σκέψη και η τέχνη του Μπρεχτ γίνεται κάθε μέρα και πιο πολύτιμη.

Παρουσίαση των Πρακτικών του Συνεδρίου 
της  ΚΕ  του  ΚΚΕ  για  τον  Μπρεχτ*


Μεγάλη εκδήλωση στην οποία θα παρουσιαστούν τα Πρακτικά του Επιστημονικού Συνεδρίου της ΚΕ του ΚΚΕ, «Μπέρτολτ Μπρεχτ: Για τους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθουν» (έκδοση της Σύγχρονης Εποχής), που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του περασμένου χρόνου, θα γίνει την Πέμπτη 26 Ιούνη στις 8 μ.μ. στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού (Καπανέως και Αλεξανδρείας).
 
Για τη μεγάλη λαϊκή πλειονότητα, η σκέψη και η τέχνη του Μπρεχτ γίνεται κάθε μέρα και πιο πολύτιμη. Όχι μόνο γιατί τα θέματα που πρωταγωνίστησαν στο έργο του, όπως η καπιταλιστική κρίση, ο πόλεμος ή ο εκφασισμός της κοινωνικής ζωής, επανέρχονται με σφοδρότητα στη ζωή μας, αποδεικνύοντας πως το σύστημα που τα γεννά ούτε αλλάζει, ούτε εξανθρωπίζεται. 

Ο άλλος και σημαντικότερος λόγος που ο Μπρεχτ γίνεται στις μέρες μας επίκαιρος όσο ποτέ, είναι γιατί σταθερό μέλημα και φροντίδα της τέχνης του ήταν να βοηθήσει τους καταπιεσμένους να οδηγηθούν μέσα από τη δική τους πνευματική προσπάθεια στα σωστά συμπεράσματα για τις αιτίες των προβλημάτων τους και τον τρόπο εξάλειψής τους. 

 
Αυτό το ρόλο, άλλωστε, έχουμε ανάγκη να παίξει η Τέχνη σήμερα. Να μας ταρακουνήσει, να μας διδάξει, να οργανώσει τις διαθέσεις μας για ν' ανατρέψουμε την άθλια και ξεπεσμένη κοινωνική πραγματικότητα και όχι απλά να μας παρηγορεί, να μας βοηθά να ξεχαστούμε ή να χαϊδεύει τις μικροαστικές ψευδαισθήσεις μας, όπως τη θέλει η κυρίαρχη τάξη.

Στο Α' ΜΕΡΟΣ της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί η μουσική παράσταση, με κείμενα του Μπ. Μπρεχτ, σε μουσική Χανς Αισλερ και Θάνου Μικρούτσικου. 

Διαβάζουν οι ηθοποιοί: Κώστας Καζάκος, Παύλος Ορκόπουλος, Μαριάνθη Σοντάκη.

Παίζουν οι μουσικοί: Δημήτρης Ανδρονιάδης (πιάνο), Δημήτρης Κουφαλάκος (φαγκότο, φυσαρμόνικα), Στέφανος Χατζηαναγνώστου (φλάουτο). 

Τραγουδούν: Σύλβια Καπερνάρου, Ερση Φτούλη, Γιώργος Γεωργακάκης. 

Σκηνοθετική Επιμέλεια:Κώστας Καζάκος. 

Ενορχήστρωση: Στέφανος Χατζηαναγνώστου.

Στο Β' ΜΕΡΟΣ θα γίνει η παρουσίαση της έκδοσης από την Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ.

Στο Γ' ΜΕΡΟΣ θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Μπ. Μπρεχτ «Η τελευταία λέξη δεν ειπώθηκε ακόμα» (παραγωγή του τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ για το Επιστημονικό Συνέδριο, 2013).

 *Από τη στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"  του  Ριζοσπάστη.

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

«Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων»

Ξεκινά το ταξίδι του το 40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»*


Τα 40 του χρόνια συμπληρώνει φέτος το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει το καλοκαιρινό του ταξίδι με σύνθημα δανεισμένο από την απολογία του Νίκου Μπελογιάννη: «Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων» (απολογία Ν. Μπελογιάννη). Συνεχίζουμε!... 
  
...Στον Πειραιά
 
Στις ίδιες ημερομηνίες, στις 27 και 28 Ιούνη θα γίνουν και οι διήμερες εκδηλώσεις του 40ού Φεστιβάλ της ΚΝΕ στον Πειραιά. Το Φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί στο πάρκο Δηλαβέρη. 

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Παρασκευή 27 Ιούνη

- Στις 7 μ.μ. Εκδήλωση με θέμα «Η εποχή της αθωότητας του μουντιάλ έχει τελειώσει». Ομιλητές: Μιχάλης Λεάνης (αθλητικογράφος Σπορτ fm), Δημήτρης Βιτάλης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ

- Στις 8 μ.μ. Συναυλία με μαθητικά και νεανικά συγκροτήματα

- Στις 9 μ.μ. Ομιλία από τον Θοδωρή Χιώνηγραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ

- Στις 10 μ.μ. Συναυλία με το Μίλτο Πασχαλίδη

- Στις 11 μ.μ. Λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα από το «Ανηφόρι»

Σάββατο 28 Ιούνη

- Στις 7 μ.μ. Εκδήλωση - Συζήτηση με θέμα: «Το μέλλον μας δεν θα αφήσουμε να είναι η ανεργία και η κακοπληρωμένη δουλειά». Ομιλητής: Μανώλης Ραπανάκης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, γραμματέας του ΤΣ Πειραιά

- Στις 8 μ.μ. Συναυλία με μαθητικά και νεανικά συγκροτήματα

- Στις 9 μ.μ. Συναυλία με τους Kollektiva

- Στις 11 μ.μ. Συναυλία με τον Βαγγέλη Κορακάκη


Επίσης, στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργούν: Βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», Μαθητικό ΣτέκιΣτέκι νέων εργαζόμενων και άνεργωνΣτέκι ενάντια σε όλα τα ναρκωτικάΠαιδότοπος. 

Από τις 26 μέχρι τις 28 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί τουρνουά μπάσκετ 3x3 
ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά στο γήπεδο δίπλα από το Πάρκο Δηλαβέρη.)

Παράλληλα, στο διήμερο του Φεστιβάλ θα γίνει συλλογή ρούχων και τροφίμων που θα δοθούν στις Λαϊκές Επιτροπές (στο στέκι νέων εργαζομένων και ανέργων) και θα μαζεύονται συμμετοχές για δασκάλους και μαθητές για να λειτουργήσουν λαϊκά φροντιστήρια από το νέο σχολικό έτος (μαθητικό στέκι). Πρόσβαση με γραμμές λεωφορείων ΣΤΑΣΗ ΛΕΥΚΑ (Λ. Θηβών): 703, 803, 809, 810, 827, 828, 830, 831, 845, 846, 847.
 
*Από το 902.gr

Η «Αληθινή Απολογία του Σωκράτη»


 
Την «Αληθινή Απολογία του Σωκράτη», ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας πεζογραφίας, ανεβάζει ο Σταμάτης Κραουνάκης, από τις 10 έως τις 19 Ιούλη (εκτός Κυριακής 13/7) στις 21.00 στο Θέατρο του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης».

Ο Βάρναλης, πνεύμα ανήσυχο, με μεγάλη οξυδέρκεια, μεγάλος στοχαστής με λεπτότατη ποιητική ευαισθησία στα μηνύματα των καιρών, έδινε σαν άνθρωπος γενναίος κι ανιδιοτελής πάντα το «παρών». 

Η απολογία του Σωκράτη, που μας κληροδότησε η Αρχαιότητα, είναι κατά τον Βάρναλη κατασκευασμένη από τον Πλάτωνα και τον Ξενοφώντα, για να στηρίξουν το κατεστημένο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Η σάτιρα του Βάρναλη αντιστρέφει τα γεγονότα και το κατηγορητήριο με μαεστρία θαυμαστή, δείχνοντας το βάθος της αρχαιογνωσίας του.

Το θαυμάσιο αυτό έργο της απολογίας του βαρναλικού Σωκράτη εκδόθηκε το 1931, σαν ένα είδος διαμαρτυρίας ενάντια, όπως λέει κι ο ίδιος, «στην τοτεσινή δημοκρατία του ιδιώνυμου, του Καλπακίου και των διαφόρων στρατιωτικών κινημάτων».

«Ο καθένας από εμάς κρύβει ένα Σωκράτη που θα αποφασίσει να κάνει έναν πόλεμο και θα ριχτεί, ανεπιστρεπτί, στη μάχη», σημειώνει ο Σταμάτης Κραουνάκης. 

«Η Δημοτική γλώσσα και η αρχαιογνωσία του μεγάλου Ελληνα Ποιητή χορεύουν αντάμα στο σατιρικό αυτό έργο. Το έργο αυτό αποτελεί καίριο κορμό της επαναστατικής τέχνης. Ο ήρωας δηλώνει: "Γλεντάω και ΄φραίνομαι να σας δαγκώνω", αναφερόμενος στους καταπιεστές της ανθρώπινης ύπαρξης».

Ο Σταμάτης Κραουνάκης ερμηνεύει τον βαρναλικό Σωκράτη. Οι καλλιτέχνες της «Σπείρας» μοιράζονται μαζί του τα λόγια του Βάρναλη. Άλλοτε ως μαθητές, άλλοτε ως κλέφτες, άλλοτε ως μελλούμενες γενιές, κατήγοροι, λαός, Σωκράτηδες. 

Τραγουδούν μοναδικά τα λυρικά και επικά στάσιμα, μελοποιημένα από τον Αρη Βλάχο.

 Σκηνοθεσία: Ενκε Φεζολλάρι. 

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση, πιάνο: Αρης Βλάχος. 

Σύμβουλος δραματουργίας: Ναταλί Μινιώτη. 

Επιμέλεια σκηνικού χώρου και κοστουμιών: Ενκε Φεζολλάρι, Σταμάτης Κραουνάκης.

«Σπείρα Σπείρα»: Μαθητές - Κατήγοροι: Αθηνά Αφαλίδου, Χρήστος Γεροντίδης, Αναστασία Εδεν, Τζέρομ Καλούτα, Σάκης Καραθανάσης, Χρήστος Μουστάκας, Κώστας Μπουγιώτης, Ελευθερία Σικινιώτη, Γιώργος Στιβανάκης.

Από τη στήλη   "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ" του Ριζοσπάστη.

Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Είκοσι χρόνια χωρίς τον Μάνο Χατζιδάκι



Στο Παγκράτι, στην πλατεία Προσκόπων που επονομάζεται και πλατεία Μάνου Χατζιδάκι, αύριο το βράδυ, 20 χρόνια ακριβώς μετά το θάνατο του κορυφαίου δημιουργού, θα γίνει επετειακή συναυλία! 

Στο «Μαγεμένο Αυλό», το αγαπημένο του στέκι. 

Μουσική του Μάνου Χατζιδάκι θα παίξει με το δικό του τρόπο το «Dimitris Kalantzis quartet». Πρόκειται για μια τζαζ προσέγγιση στη μουσική του μεγάλου συνθέτη, που εμπεριέχει και εξισορροπεί το στοιχείο της πρωτοτυπίας, αλλά και το σεβασμό του πρωτογενούς υλικού που οι μουσικοί χειρίζονται και αναπτύσσουν.

 

Επίσης αύριο, στην αυλή του Πολυχώρου «Χυτήριο» (Ιερά Οδός 44, Μετρό Κεραμεικός, τηλ. 210.3412.313), στις 9 μ.μ. θα παρουσιαστεί μία μουσική παράσταση εμπνευσμένη από το έργο του με τίτλο «Ενα μύθο θα σας πω...», με τον Μαυρίκιο Μαυρικίου και τη φιλική συμμετοχή της σοπράνο Τζίνας Φωτεινοπούλου. 

Όταν ένας δημιουργός, με την τέχνη του, καταφέρνει να ενώνει το χάσμα των γενεών, να ανοίγει διαύλους επικοινωνίας, να γεννάει συναισθήματα μέσα από τα τραγούδια του, αλλά και να εμπνέει τους μεταγενέστερους καλλιτέχνες με το έργο του, τότε όσα χρόνια και να περάσουν, η προσωπική του σφραγίδα και τα ίχνη του παραμένουν ανεξίτηλα.

Τη σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης έχει ο Μενέλαος Τζαβέλλας και την ενδυματολογική επιμέλεια υπογράφει η Ελένη Καραμέρου. 

Με συνοδοιπόρο τη σοπράνο Τζίνα Φωτεινοπούλου, ο Μαυρίκιος Μαυρικίου, παίζοντας πιάνο και ακορντεόν, εμπνέεται, ενορχηστρώνει, ερμηνεύει αγαπημένα διαχρονικά τραγούδια. 

Τους καλλιτέχνες συνοδεύει ζωντανή ορχήστρα με πιάνο, κιθάρα, βιολί, φλάουτο, μαντολίνο, μπουζούκι, μπάσο και κρουστά. 

Μουσικοί: Δήμος Παπαρούπας, Ιάσονας Μαυρογεώργος, Πολυξένη Μιγγούλη, Ιωάννα Ζιώγα, Παύλος Χαραλάμπους, Βασίλης Πλαγιανός, Κωνσταντίνος Αθανασίου.

Από τη στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"  του  Ριζοσπάστη.



«"... Κι άστραψε φως η Ακροναυπλία".

Επίσκεψη των Κλαδικών Οργανώσεων της ΚΝΕ στην Ακροναυπλία*

 
Οι Κλαδικές Οργανώσεις Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδρομή στην Ακροναυπλία την Κυριακή 15 Ιούνη, με αναχώρηση στις 8 το πρωί. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στο χώρο της Ακροναυπλίας, τόπο φυλάκισης κομμουνιστών και αγωνιστών, με ξενάγηση από στέλεχος του ΚΚΕ.
 
 
Όπως αναφέρουν στο κάλεσμά τους:

«"... Κι άστραψε φως η Ακροναυπλία". 

Εκεί όπου η άρχουσα τάξη και οι υπηρέτες της, με όργανο κρούσης τη μεταξική δικτατορία, επιχείρησαν να τσακίσουν, σωματικά και ψυχικά, αγωνιστές και πρωτοπόρους κομμουνιστές. 

Στα έξι χρόνια λειτουργίας του, από το κάτεργο της Ακροναυπλίας πέρασαν πάνω από 600 κρατούμενοι, στην πλειοψηφία τους στελέχη του Κόμματος και του εργατικού κινήματος.

Αντί να λυγίσουν, με τη στάση τους μέσα στις φυλακές μετέτρεψαν την Ακροναυπλία σε σύμβολο λεβεντιάς, περηφάνιας και αφοσίωσης στο δίκιο του λαού. Εκεί ήταν που αναπτύχθηκε μια υψηλού επιπέδου ιδεολογική - πολιτική - μορφωτική δραστηριότητα. 

Να, γιατί η Ακροναυπλία "άστραψε φως" κι εξακολουθεί να διδάσκει και να φρονηματίζει, όχι μόνο τους κομμουνιστές, αλλά και κάθε αγωνιστή. 

Διδάσκει τους σημερινούς αγωνιστές».

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 6944987875, 
στο mail: kne@kne.gr και στις Οργανώσεις της ΚΝΕ.