Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

17 Αυγούστου 1944 «Προσοχή - προσοχή!...»


Το Μπλόκο της Κοκκινιάς*


Το ιστορικό γεγονός: 

Ήταν 17 Αυγούστου 1944.
Η τριπλή Κατοχή πλησιάζει στο τέλος της.  Ο ναζισμός 
χτυπά με όλη του τη βαρβαρότητά  τον ελληνικό λαό. 

Περίπου στις 2.30 το πρωί δεκάδες γερμανικά καμιόνια περικυκλώνουν τις γύρω από την Κοκκινιά περιοχές - από Κορυδαλλό, Αιγάλεω, Δαφνί, Ρέντη, μέχρι Κερατσίνι, Φάληρο και Πειραιά. Μαζί με τους ναζί κατακτητές, καταφθάνει στην προσφυγούπολη, τη «Μικρή Μόσχα», όπως χαρακτηριζόταν η Κοκκινιά, το μηχανοκίνητο τμήμα του δοσίλογου Ν. Μπουραντά. 

Περίπου 3.000 οπλισμένοι με πολυβόλα, όλμους, μυδράλια, ταχυβόλα, αυτόματα. Γερμανοί και ταγματασφαλίτες κυκλώνουν την πόλη. Επικεφαλής είναι ο συνταγματάρχης Ι. Πλυντζανόπουλος, ο ταγματάρχης Γιώργος Σγούρος και ο διοικητής του μηχανοκίνητου τμήματος της Αστυνομίας Νίκος Μπουραντάς. 

Στις 6 π.μ. ακούγονται χωνιά στους δρόμους της 
Κοκκινιάς. Ήταν χωνιά των ταγματασφαλιτών:

«Προσοχή - προσοχή! Σας μιλάνε τα τάγματα ασφαλείας. Όλοι οι άνδρες από 14-60 ετών να πάνε στην πλατεία της Οσίας Ξένης για έλεγχο ταυτοτήτων. Όσοι πιαστούν στα σπίτια τους θα τουφεκίζονται επί τόπου!»...*


Ο επίλογος του Μπλόκου της Κοκκινιάς**

Το μεγάλο «Μπλόκο» της Κοκκινιάς, της 17ης Αυγούστου του '44, πέρασε στην ιστορία σαν μία από τις τραγικότερες, αλλά και ηρωικότερες στιγμές της φασιστικής κατοχής στην Ελλάδα. «Θα μείνει στην ιστορία της Αντίστασης - γράφει ο Σπ. Κωτσάκης- για τον μαζικό ηρωισμό και την καρτερία που έδειξε ο λαός της (Κοκκινιάς) και η ΕΑΜική αντιστασιακή ηγεσία του».

Το ίδιο βράδυ των γεγονότων η Αχτιδική Επιτροπή της ΚΟ  Κοκκινιάς του ΚΚΕ κυκλοφόρησε προκήρυξη, που έλεγε μεταξύ άλλων  «Διακόσια διαλεχτά παλληκάρια, διακόσιοι πρωτοπόροι στον καθημερινό αγώνα για ζωή και λευτεριά, διακόσια μέλη και στελέχη, οπαδοί και συμπαθούντες του κόμματός σας του Κομμουνιστικού δεν υπάρχουν πια... 

Χαρά στον τόπο που βγάζει τέτοια παλληκάρια, τιμή στο κόμμα που τ' ανάθρεψε με τέτοια πίστη και παλληκαριά, τιμή και δόξα στο γονιό πούθρεψε τέτοιους λεβέντες... Το αίμα σας θα το πάρουμε πίσω. Ορκιζόμαστε να συνεχίσουμε με πιότερη ορμή το μισοτελειωμένο σας έργο για τη λευτεριά του τόπου μας... Μονάχα όταν δώσουμε τα πάντα και τη ζωή μας ακόμα για τη συντριβή του κατακτητή, θα νικήσουμε...».

 
Το μήνυμα της θυσίας  -εκείνων των νέων στο μπλόκο της Κοκκινιάς- προς τον Ελληνικό λαό,  περνάει σήμερα μέσα από τους στίχους του μεγάλου  Ρώσου ποιητή Αλέξανδρου Πούσκιν:  
 
«Εμπρός, στηλώσου Ελλάδα επαναστάτισσα
βάστα γερά στο χέρι τ' άρματά σου,
μάταια δεν ξεσηκώθηκε ο Όλυμπος,
η Πίνδος, οι Θερμοπύλες - δόξασμά σου.

Απ' τα βαθιά σου σπλάχνα ξεπετάχτηκε
η λευτεριά σου ολόφωτη, γενναία 
κι από τον τάφο του Σοφοκλή, απ' τα μάρμαρα
της Αθήνας, πάντα ιερά και νέα.

Θεών και ηρώων πατρίδα, σπάζεις άξαφνα
το ζυγό σου και την ενάντια μοίρα, 
με την ηχώ που βγάνει του Τυρταίου σου, 
του Μπάυρον και του Ρήγα η άξια λύρα».

*  Ταινία - «προσκύνημα» στο Μπλόκο της Κοκκινιάς ΕΔΩ  

** ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ " από τη στήλη "ΙΣΤΟΡΙΑ" του Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου