Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Οπερετικός «Μάκμπεθ»

«Μάκμπεθ», μία από τις συναρπαστικότερες 
όπερες του Βέρντι, στην Εθνική Λυρική Σκηνή* 
 
  
Με μία από τις συναρπαστικότερες όπερες του Βέρντι, τον «Μάκμπεθ», υποδέχεται η Εθνική Λυρική Σκηνή το 2014, στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη στο Μέγαρο Μουσικής, σε μουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη και σκηνοθεσία Λορένζο Μαριάνι. Από τις 17 Γενάρη και για οκτώ μόνο παραστάσεις, 17, 18, 19, 21, 22, 24, 25, 26 Γενάρη.
 
Βασισμένη στο ομότιτλο θεατρικό του Σαίξπηρ, η σημαντικότερη νεανική όπερα του Βέρντι προσφέρει σπάνια ψυχογραφήματα κυρίως των βασικών ρόλων, του στρατηγού Μάκμπεθ και της συζύγου του, δύο αδίστακτων χαρακτήρων, που μετέρχονται κάθε μέσου, προκειμένου να αναρριχηθούν στο θρόνο της Σκοτίας. 

Το έργο θα παρουσιαστεί μαζί με το μπαλέτο που συνέθεσε ο σπουδαίος Ιταλός συνθέτης για την αναθεωρημένη εκδοχή της Οπερας που παρουσιάστηκε στο Παρίσι.

Χρονικά ο Μάκμπεθ προηγείται των αριστουργημάτων που καθιέρωσαν διεθνώς τον Βέρντι, ο οποίος μαζί με τον λιμπρετίστα του Φραντσέσκο - Μαρία Πιάβε ακολούθησαν σε γενικές γραμμές την αφήγηση της σαιξπηρικής τραγωδίας, μπολιάζοντας, ωστόσο, το λιμπρέτο με στοιχεία έντασης και θεατρικότητας που άρμοζαν στο ιλουζιονιστικό θέατρο του 19ου αιώνα.

Στη νέα παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής τον επώνυμο ρόλο ερμηνεύει στην πρώτη διανομή ο Δημήτρης Τηλιακός, ο οποίος πρόσφατα ερμήνευσε Μάκμπεθ στην όπερα του Παρισιού και στο Τεάτρο Ρεάλ της Μαδρίτης, σε μουσική διεύθυνση Θεόδωρου Κουρέντζη και σκηνοθεσία Ντμίτρι Τσερνιακόφ, και σε δεύτερη διανομή ο Δημήτρης Πλατανιάς, ο οποίος διαπρέπει στα μεγαλύτερα θέατρα της Ευρώπης - πρόσφατα εμφανίστηκε στην Royal Opera του Λονδίνου και στην Οπερα της Φρανκφούρτης. 

Στην τρίτη διανομή, ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος, ο οποίος έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές στις εμφανίσεις του στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου -μεταξύ άλλων στην Κρατική Οπερα της Βιέννης και στην Οπερα του Παρισιού. 

Για το ρόλο της Λαίδης Μάκμπεθ, η Δήμητρα Θεοδοσίου επιστρέφει στη Λυρική, έχοντας διαπρέψει ως σπουδαία ερμηνεύτρια του βερντιανού ρεπερτορίου σε θέατρα από το Μιλάνο έως τη Ζυρίχη και από το Λονδίνο έως την Ιαπωνία και τη Βραζιλία. 

Στη δεύτερη διανομή η Τατιάννα Μελνιτσένκο, η οποία έχει στο βιογραφικό της εμφανίσεις σε σημαντικά θέατρα. 

Τη Χορωδία της ΕΛΣ διευθύνει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.  

Το μπαλέτο της ΕΛΣ, σε πλήρη σύνθεση χορογραφεί ο Ρενάτο Τζανέλλα.

*Από τη στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"  του Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου