Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Β. Ι. ΛΕΝΙΝ «Για το κράτος»

Δυο λόγια για τη συλλογή
 
Η συλλογή με τίτλο «Για το κράτος» που κυκλοφορεί από τη «Σύγχρονη Εποχή» περιέχει τρία κείμενα του Β. Ι. Λένιν, είναι γραμμένα μετά τη νίκη της Οχτωβριανής Επανάστασης και καταπιάνονται με τα κρίσιμα ζητήματα της αστικής και της προλεταριακής εξουσίας, παίρνοντας υπόψη και την ίδια την πείρα της προλεταριακής επανάστασης, του τσακίσματος του αστικού κράτους και της συγκρότησης νέας επαναστατικής εργατικής εξουσίας.
 
Στη συλλογή περιέχονται: Η διάλεξη στο πανεπιστήμιο Σβερντλόφ, με τίτλο «για το κράτος» που έγινε τον Ιούλη 1919, σχετική ομιλία του Λένιν στο ιδρυτικό συνέδριο της ΚΔ, με τίτλο «Θέσεις και εισήγηση για την αστική δημοκρατία και τη δικτατορία του Προλεταριάτου» (Μάρτης 1919), καθώς και άρθρο του Λένιν που δημοσιεύτηκε στο ομώνυμο περιοδικό της Κομμουνιστικής Διεθνούς, το Δεκέμβρη 1919 υπό τον τίτλο: «Οι εκλογές για τη συντακτική συνέλευση και η δικτατορία του προλεταριάτου».

Θυμίζουμε ότι στις κρίσιμες μέρες πριν από την Επανάσταση, ο Λένιν είχε καταπιαστεί επίσης με την αποσαφήνιση θεωρητικών ζητημάτων για το κράτος. Ακόμα και τις μέρες που κρυβόταν παράνομος σε μια καλύβα στο Ραζλίφ, ασχολήθηκε εντατικά με την επεξεργασία των χειρογράφων του που ολοκληρώθηκαν με την έκδοση του γνωστού βιβλίου «Κράτος και Επανάσταση - η διδασκαλία του μαρξισμού για το κράτος».


Άραγε, ποια αξία έχουν σήμερα κείμενα που 
γράφτηκαν πριν από σχεδόν 100 χρόνια; 

Η ανάγνωσή τους μπορεί να δώσει πολλές αφορμές για παραλληλισμούς με το σήμερα σχετικά με την ίδια την ουσία του κράτους, καθώς και για μια σειρά πλευρές της πολιτικής διαπάλης. 

Για τις ανάγκες της βιβλιοπαρουσίασης, ξεχωρίζουμε δύο ομάδες ζητημάτων που συνδέονται στενά μεταξύ τους: 

α) Ποια ήταν η πείρα της Οχτωβριανής Επανάστασης σχετικά με το ζήτημα του κράτους και της κυβέρνησης και 

β) Πώς διαμορφώνεται η συνείδηση των πλατιών λαϊκών μαζών - ποια η έκταση της επίδρασης της επαναστατικής πρωτοπορίας σε αυτές; Αφού το ΚΚΕ είναι το κόμμα της εργατικής τάξης, γιατί οι εργαζόμενοι ακολουθούν άλλα κόμματα; 

Η παρούσα βιβλιοπαρουσίαση δεν έχει σκοπό να απαντήσει στο ερώτημα αυτό, όμως αποτελεί ένα επιπλέον έναυσμα να διαβαστεί το βιβλίο. Η έκδοση αυτή συνεισφέρει τόσο στον επίκαιρο εξοπλισμό των κομμουνιστών που παλεύουν για την άνοδο της ταξικής συνείδησης της εργατικής τάξης, όσο και στον ευρύτερο προβληματισμό εργαζομένων και νέων...
 
Από τη στήλη  "Βιβλιοπαρουσίαση"  του Ριζοσπάστη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου