Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Ξεκίνησε το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας

 
 
Για παιδιά και νέους, η πιο χαρούμενη κινηματογραφική γιορτή στην Ελλάδα, πραγματοποιείται και φέτος από τις 29 Νοέμβρη έως τις 6 Δεκέμβρη το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας. 
 
Με επίκεντρο τον Πύργο της Ηλείας διεξάγεται ταυτόχρονα σε 8 πόλεις της Περιοχής. Πάτρα, Αίγιο, Λεχαινά, Ζαχάρω, Αμαλιάδα, Γαστούνη και Μεσολόγγι. 
 
Το ίδιο ισχύει και για τη φετινή, 14η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Camera Zιzanio» -σε επιμέλεια Νίκου Θεοδοσίου- που έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ συμμετοχών, καθώς υποβλήθηκαν περισσότερα από 480 φιλμάκια, ενώ, 184 σχολεία (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) απ' όλη την ελληνική επικράτεια συμμετέχουν ενεργά.
 
Το Σάββατο 29 Νοέμβρη έγινε η τελετή έναρξης, η σηματοδότηση της εκκίνησης του μοναδικού κινηματογραφικού φεστιβάλ στη χώρα με κύριους αποδέκτες παιδιά και νέους.
 
Σημειωτέον ότι η είσοδος, σε όλες τις προβολές όπως και η συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της «Camera Zizanio», είναι δωρεάν για όλους τους μαθητές! 
 
Η αυλαία των προβολών άνοιξε στον Πύργο, στο κινηματοθέατρο «Απόλλων» την Κυριακή που μας πέρασε, στις 11 το πρωί, με την εκπληκτική, χωρίς λόγια, ταινία animation από τη Βραζιλία «Το Αγόρι και ο Κόσμος» (2013) του Αλε Αμπρέου. Ταινία που σχολιάζει τη φτώχεια μέσα από την ιστορία ενός αγοριού, που φεύγει απ' το χωριό του για την πόλη, να βρει τον πατέρα του που, σαν εσωτερικός μετανάστης, ψάχνει για δουλειά. 
 
Στο ταξίδι, το αγόρι ανακαλύπτει το αντιφατικό πρόσωπο της Βραζιλίας, ίδιο κι απαράλλαχτο με όποιας άλλης σημερινής καπιταλιστικής χώρας.
 «Το Αγόρι και ο Κόσμος» θα προβληθεί ταυτόχρονα στις 8 προαναφερθείσες πόλεις. Στην Αθήνα, η ταινία θα κυκλοφορήσει σε κανονική διανομή, λίγο πριν τα Χριστούγεννα. 

Τα διαγωνιστικά τμήματα της φετινής 17ης διοργάνωσης που θα φιλοξενήσει συνολικά 678 ταινίες από 61 χώρες, σε πλήθος παράλληλων προβολών, ειδικών προγραμμάτων και αφιερωμάτων, είναι τέσσερα. 

Στο διαγωνιστικό των Ταινιών Μυθοπλασίας 
Μεγάλου  Μήκους   συμμετέχουν  13  ταινίες. 

Στο αντίστοιχο των Ταινιών Μικρού Μήκους συμμετέχουν 18. 

 Στο διαγωνιστικό τμήμα των Ντοκιμαντέρ «KID'S & DOCS» συμμετέχουν 6 ταινίες μεσαίου και 12 μικρού μήκους φιλμ, ενώ στο τμήμα «Αnimation» βρίσκονται καταχωρημένες 19 συμμετοχές.

Ανάμεσα σε πληθώρα καλεσμένων και τιμώμενων προσώπων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το Σάββατο 6 Δεκέμβρη θα γίνει στο κινηματοθέατρο «Απόλλων», η τελετή απονομής των βραβείων και λήξης του φετινού Φεστιβάλ. 

Οι ταινίες βέβαια του διαγωνιστικού, καθώς και επιλεγμένες ταινίες του Ευρωπαϊκού Τμήματος της 14ης «Camera Zizanio» όπως και ταινίες μαθητών και εκπαιδευτικών από σχολεία της Αθήνας και της Αττικής θα προβληθούν στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42) από τις 11 έως τις 17 Δεκέμβρη με ώρες προβολής από τις 18.00 έως τις 22.00...

Από τη στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"  του  Ριζοσπάστη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου