...οι βυζαντινές εικόνες αποτελούν το
σημαντικότερο
θησαυρό της Μονής Σινά.
Χειρόγραφοι κώδικες και βιβλία, η δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή χειρογράφων και εγχειριδίων της πρωτοχριστιανικής περιόδου έπειτα από αυτή του Βατικανού, μεγάλης
καλλιτεχνικής αξίας βυζαντινές εικόνες, μαζί με τη Διαθήκη του Μωάμεθ,
επικυρωμένη με το αποτύπωμα της παλάμης του, με την οποία προστατεύονται
τα δικαιώματα των Χριστιανών που ζουν με τους Μωαμεθανούς, που
βρίσκονται στην Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά κινδυνεύουν από
το μένος, ενός απόστρατου στρατηγού της Αιγύπτου, του Αχμέτ Ραγκάι
Ατίγια, ο οποίος με αγωγή του στα αιγυπτιακά δικαστήρια ζητά την
κατεδάφιση της Μονής.
Θυμίζουμε ότι οι βυζαντινές εικόνες αποτελούν το σημαντικότερο θησαυρό της Μονής Σινά. Χάρη στη συλλογή αυτή, μπορούμε να παρακολουθήσουμε αδιάλειπτα την πολύμορφη πορεία της ζωγραφικής φορητών εικόνων από τον 6ο αιώνα μ.Χ. έως τις μέρες μας.
Ο νομικός σύμβουλος της Μονής της Αγίας Αικατερίνης επισημαίνει ότι οι μοναχοί στερούνται του δικαιώματος να κάνουν οποιαδήποτε αγιογράφηση ή συντήρηση των παλαιών βυζαντινών τοιχογραφιών, πολλώ δε μάλλον να κτίσουν χωρίς την άδεια της αρχαιολογικής υπηρεσίας της Αιγύπτου. Το δικαστήριο σύστησε επιτροπή εμπειρογνωμόνων προκειμένου να εξετάσουν τη βασιμότητα των κατηγοριών και να καταθέσουν το πόρισμά τους, καθώς τον Ιούνη θα συζητηθεί η υπόθεση.
Ο Ατίγια εκδικούμενος τους Βεδουίνους κατοίκους της περιοχής, που προστατεύουν το Μοναστήρι, τους μήνυσε, κατηγορώντας τους για συνεργασία «με τους Ελληνες κατακτητές».
Από την πλευρά του ο σεΐχης Αχμέντ Ελ Τζελάμπι μιλώντας εξ ονόματος της φυλής Τζεμπελίγια που φρουρεί το μοναστήρι για 1.400 χρόνια, αρνείται τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι η φυλή του δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να επιτεθεί στο μοναστήρι.
Από τη στήλη "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ" του Ριζοσπάστη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου