Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Η απάντηση σε αυτή την επίθεση που δέχεται και ο χώρος της Τέχνης και του Πολιτισμού είναι ... να διεκδικήσει αυτά που του ανήκουν»


ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση για το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 



Η πολιτική της ανηλεούς και χωρίς καμία διάκριση περικοπής των κονδυλίων στους δημόσιους φορείς Πολιτισμού, προκειμένου να μείνει άπλετο και γόνιμο έδαφος για να σπείρουν τα κάθε λογής ιδιωτικά «ευαγή» ιδρύματα, δεν εξαιρεί κανέναν. Φυσικά, ούτε το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΚΜΣΤ) στη Θεσσαλονίκη, το οποίο διαθέτει και τη μοναδική Συλλογή Κωστάκη.  

 
Από το 2012 μέχρι σήμερα είδε τον προϋπολογισμό του να συρρικνώνεται κατά 58%, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να καλύψει ακόμα και τις στοιχειώδεις λειτουργικές ανάγκες.
 
Η λύση, όμως, που βρήκε το ΔΣ του Μουσείου, προκειμένου να καλυφθούν τα δυσαναπλήρωτα κενά, είναι κυριολεκτικά η «ζητιανιά», δηλαδή μια διεθνής καμπάνια που λέγεται «Υποστηρίζω το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης», μέσω της οποίας ο καθένας θα μπορεί να δώσει από πέντε ευρώ μέχρι όσα μπορεί και θέλει. 

Αυτό τον τρόπο αναζήτησης χρηματοδότησης, που στην πραγματικότητα αθωώνει από τις ευθύνες της την κυβερνητική πολιτική και δίνει, μέσω της ελεημοσύνης, βήμα στην ιδιωτική πρωτοβουλία, καταγγέλλει με επιστολή του προς το ΔΣ του ΚΜΣΤ το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών.


Όπως αναφέρει, «θεωρούμε απαράδεκτο για τις διοικήσεις των Μουσείων και Πολιτιστικών Οργανισμών να βγαίνουν στη "ζητιανιά" με το "μοντέρνο" περίβλημα του crowdfunding! 

Τη στιγμή μάλιστα που οι "χρήστες" των πολιτιστικών υπηρεσιών έχουν ήδη πληρώσει και ξαναπληρώσει μέσα από τη φορολογία τους για τη χρηματοδότηση των Δημόσιων Πολιτιστικών Οργανισμών και επιπλέον επιβαρύνονται και με υπέρογκα εισιτήρια, τα οποία κάνουν απρόσιτη την προσέγγιση της Τέχνης για την πλειοψηφία του λαού. 

Από τη δεκαετία του 2000, η κυβερνητική πολιτική απέναντι στους Δημόσιους Πολιτιστικούς Οργανισμούς είναι πολιτική υποβάθμισης, υποχρηματοδότησης και παράδοσής τους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βορά στα μεγάλα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα, υλοποιώντας την κεντρική ευρωενωσιακή πολιτική υπαγωγής των πολιτιστικών δραστηριοτήτων στη Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ και υπαγωγής της Τέχνης στην κατηγορία των εμπορευμάτων. 


Ο κρατικός προϋπολογισμός για τον Πολιτισμό διαρκώς συρρικνώνεται.  

Ποτέ δεν ξεπέρασε το 0,5% του Κρατικού Προϋπολογισμού. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια η χρηματοδότηση μειώθηκε σε πρωτοφανή επίπεδα, στο 0,38%, στο όνομα της κρίσης.

Βέβαια, αυτό δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να δώσει πρόσφατα εκατοντάδες εκατομμύρια στο "Ιδιωτικό" Μέγαρο Μουσικής το οποίο στα τελευταία χρόνια απομυζούσε τη "μερίδα του λέοντος" από τον κρατικό προϋπολογισμό και σε πολλά άλλα "ευαγή" ιδιωτικά ιδρύματα».

Τέλος, το ΕΕΤΕ αναφέρει: «Όπως όλα τα δημόσια ιδρύματα, όπως άλλωστε και εμείς το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, κι εσείς αναστενάζετε από τις περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης. 

Η απάντηση σε αυτή την επίθεση που δέχεται και ο χώρος της Τέχνης και του Πολιτισμού είναι να προχωρήσει σε διεκδικήσεις και σε κινητοποιήσεις, συλλογικά και συμπορευόμενος και με άλλους κλάδους που πλήττονται. Να διεκδικήσει αυτά που του ανήκουν».
 
Από τη στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"  του Ριζοσπάστη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου