Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Κινηματογράφος: Οι ταινίες της εβδομάδας

«Ο Γερμανός γιατρός» (2013) της Λουσία Πουέντσο


Ευτυχώς που υπάρχουν οι επαναλήψεις, οι επανεκδόσεις και τα αφιερώματα για να προσδώσουν κάποιο βάρος -και νόημα- στην κινηματογραφική εβδομάδα που περιλαμβάνει πάμπολλες καινούργιες παραγωγές, που ωστόσο επιβεβαιώνουν τη ρήση «ουκ εν τω πολλώ (και τω "καινούργιω" φευ) το ευ!». Στην απαρίθμηση των ολόφρεσκων αποψινών «πρώτων» θα σταθούμε κατά τι περισσότερο μόνο σε μια. Στην αργεντίνικη ταινία «Ο Γερμανός γιατρός» (2013) της Λουσία Πουέντσο, που παρουσιάζει ενδιαφέρον, όχι ως ιδιαίτερο αισθητικό γεγονός, αλλά σαν οπτική προσέγγιση σήμερα, στο επίκαιρο θέμα του ναζιστή δήμιου Γιόζεφ Μένγκελε... 
 
...Αφιέρωμα στο σπουδαίο σοβιετικό σκηνοθέτη Γκριγκόρι Κόζιντσεφ πραγματοποιεί η NewStar στον κινηματογράφο... από σήμερα έως και τις 2 Απρίλη, προβάλλοντας 4 από τις σημαντικότερες ταινίες του. Τη βωβή, εκπληκτική «Νέα Βαβυλώνα» (1929), με θέμα την ιστορική πορεία προς την Κομμούνα του Παρισιού, την πρώτη προλεταριακή εξουσία καθώς και τα σαιξπηρικά, κινηματογραφικά αριστουργήματα «Άμλετ» (1964) (Δείτε εδω το trailer)
και «Βασιλιάς Ληρ» (1971), όπως και την κοζιντσεφική μεταφορά στον κινηματογράφο του κλασικού «Δον Κιχώτη» (1957), του μεγάλου έργου του Θερβάντες.

Και για να μη ξεχνάμε ότι στις 30 Μάρτη του 1952 η αστική τάξη της χώρας έστειλε στο εκτελεστικό απόσπασμα τον κομμουνιστή Νίκο Μπελογιάννη και τους συντρόφους του, η New Star  θα  προβάλλει το  Σάββατο 29  και Κυριακή 30/3  στις 12.30 και 2.30  το μεσημέρι, στον κινηματογράφο  ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ  new  star art  cinema, την έντιμη  ταινία  του Νίκου Τζήμα «Ο Άνθρωπος με το γαρύφαλλο» (1980) (Δείτε εδώ το Trailer).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου