Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Τα «Θέματα Παιδείας» πάνε σινεμά


Το περιοδικό «Θέματα Παιδείας» 
διοργανώνει, τη Δευτέρα 17 Μάρτη...


...προβολή της ταινίας «Κούλε Βάμπε ή σε ποιον ανήκει ο κόσμος», στις 6.30 μ.μ., στον κινηματογράφο ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ (Κρέμου 141, Καλλιθέα, κοντά στον ηλεκτρικό).
Το «Κούλε Βάμπε» γυρίστηκε, με σενάριο των Μπέρτολτ Μπρεχτ - Ερνστ Οτβαλντ και σκηνοθεσία του Ζλάταν Ντούντοβ, στη Γερμανία το 1932, εποχή καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και ανόδου του φασισμού.

«Κούλε Βάμπε» σημαίνει, στη βερολινέζικη αργκό, «κρύο-άδειο στομάχι», χαρακτηριστικό της εξαθλίωσης της γερμανικής εργατικής τάξης μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του καπιταλισμού το 1929. 

«Κούλε Βάμπε» ονομαζόταν και ο οργανωμένος καταυλισμός στα περίχωρα του Βερολίνου, όπου κατέφευγαν άνεργοι κι άστεγοι, εκεί όπου καταλήγει και η οικογένεια της ιστορίας της ταινίας. 

Μια βερολινέζικη εργατική οικογένεια στον καταυλισμό - συμβολισμό των κουρασμένων και ξεπεσμένων εργατικών και μικροαστικών στρωμάτων που βυθίζονται στο βάλτο της αδράνειας. Η κόρη της οικογένειας δε θα συμβιβαστεί με τη χαμοζωή του καταυλισμού και τις μικροχαρές της, όπως το γλέντι του αρραβώνα, και θα επιστρέψει στο Βερολίνο για να πάρει μέρος στον ταξικό αγώνα.

Στην ταινία συμμετείχαν ενεργά εκατοντάδες ερασιτέχνες εργάτες και τα γυρίσματά της διεξάγονταν σε πολύ δύσκολες συνθήκες, όχι μόνο λόγω οικονομικών προβλημάτων όσο και λόγω των επιθέσεων των φασιστικών ομάδων. 

Η ταινία απαγορεύτηκε από τη λογοκρισία, γιατί θεωρήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών «επίθεση στη σοσιαλδημοκρατία» και «στους θεσμούς» της δημοκρατίας της Βαϊμάρης και προβλήθηκε τελικά κομμένη στο μοντάζ.

Η εκδήλωση της Δευτέρας εντάσσεται σε μια προσπάθεια προβολής και διάδοσης των εκδόσεων του Ομίλου Εκπαιδευτικού Προβληματισμού (του μορφωτικού - μη κερδοσκοπικού σωματείου που εκδίδει το περιοδικό «Θέματα Παιδείας»). 

Το 50ό τεύχος των «Θεμάτων Παιδείας» είναι ολόκληρο αφιερωμένο στον Μπρεχτ, με 356 σελίδες πολύτιμο υλικό, με νέες μεταφράσεις των πρωτότυπων έργων τους (άρθρων, επιστολών, ποιημάτων, αποσπασμάτων θεατρικών κ.ά. έργων) αλλά και με μελέτες για το έργο του Μπρεχτ και την εποχή του.

 Η είσοδος στον κινηματογράφο θα γίνεται με πρόσκληση στην τιμή των 5 ευρώ. 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται τηλεφωνικά, για προσκλήσεις και κρατήσεις θέσεων, στη γραμματεία του περιοδικού: 210.8213.430.


Από τη στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"  του Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου