Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

«Η Μάνα στον Μπρεχτ»

Το αφιέρωμα του  ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Μέρα της Γυναίκας 



Εκδήλωση - αφιέρωμα στη Μέρα της Γυναίκας, διοργάνωσαν το απόγευμα του Σαββάτου το Τμήμα Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και η Πολιτιστική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 3 το μεσημέρι, με την προβολή της ταινίας «Η Μάνα» και στις 8μ.μ., προβλήθηκε η ταινία «Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της». Πρόκειται για κινηματογραφημένες παραστάσεις του θεάτρου του Μπρεχτ, του φημισμένου «Μπερλίνερ Ανσάμπλ», με την Ελένε Βάιγκελ στους ρόλους της μάνας. 

Οι ταινίες, που γυρίστηκαν το 1958 και το 1961, 
αντίστοιχα, προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Μετά την προβολή της πρώτης ταινίας διεξήχθη συζήτηση για το πώς αντιμετωπίζει ο Μπρεχτ τον κοινωνικό ρόλο της μάνας, τη θέση του απέναντι στη γυναίκα γενικότερα, σε αντιπαράθεση με την αστική Τέχνη.

Στη συζήτηση πήραν μέρος η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, η Νάση Σακιώτη, καθηγήτρια Γερμανικής Φιλολογίας και ο ηθοποιός και συγγραφέας Βασίλης Κολοβός.


Η  Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ο Μπρεχτ μας έδειξε ότι το περιβόητο "μητρικό ένστικτο", η εγγενής συγκινησιακή και τρυφερή σχέση της μάνας με το παιδί, δεν είναι πάντα "εγγενής" σύμφυτη δηλαδή κι ακλόνητη σε οποιαδήποτε περίσταση ιδιότητα κάθε μάνας... (Δείτε εδώ βίντεο με την ομιλία της). 


Η Νάση Σακιώτη, καθηγήτρια Γερμανικής Φιλολογίας, μιλώντας στην εκδήλωση επικεντρώθηκε στο έργο «Τα όπλα της κυρα-Καράρ», που γράφτηκε το 1937 κατά την αριστοτελική δραματουργική, δηλαδή μορφικά δεν ανήκει στα έργα του επικού θεάτρου: Η υπόθεση εκτυλίσσεται σ' ένα απριλιάτικο απόγευμα του 1937 εν μέσω του ισπανικού εμφυλίου... (Δείτε εδώ βίντεο με την ομιλία της). 


Ο ηθοποιός και συγγραφέας Βασίλης Κολοβός, αναδεικνύοντας το γυναικείο ζήτημα ως ιστορικό κοινωνικό φαινόμενο, ένα σύμπλεγμα οικονομικών, πολιτικών, πολιτιστικών ανισοτιμιών και διακρίσεων που εκδηλώνονται σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και προσωπικής ζωής της γυναίκας, που πηγάζει από τις ταξικές σχέσεις εκμετάλλευσης, σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Ο ρόλος που έταξαν στη γυναίκα της δικής μας τάξης κλείνεται μέσα στο τρίπτυχο πατρίδα - εκκλησία - οικογένεια. Πιστή μεταφορά με άλλες λέξεις, αλλά το ίδιο νόημα του φασιστικού συνθήματος παιδιά - κουζίνα - εκκλησία...  (Δείτε εδώ βίντεο με την ομιλία του).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου