Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Από μικροί… στο στήσιμο αγώνων οι νεαροί ποδοσφαιριστές


Πρόθυμοι να στήσουν έναν αγώνα είναι σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη και παρουσιάστηκε από τον εκπρόσωπο της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας, Νίκο Θεοδώρου, στο συνέδριο της Super League, είναι οι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στα πρωταθλήματα υποδομής της πρώτης κατηγορίας.

Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε σε ποδοσφαιριστές των πρωταθλημάτων Κ17 και Κ20 της Super League διαπιστώθηκε ότι ένα σημαντικό ποσοστό παικτών είτε δεν γνωρίζουν του κανονισμούς και τις δεσμεύσεις που ισχύουν για έναν ποδοσφαιριστή σε σχέση με το στοίχημα, είτε θα συζητούσαν μια προσέγγιση από τρίτο πρόσωπο για παράνομο στοιχηματισμό.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έρευνα σε ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στα πρωταθλήματα της Super League Κ-17 και Κ-20 προέκυψε ότι:
 
- Το 29% θα συζητούσε σε περίπτωση που θα προσεγγιζόταν για χειραγώγηση. 
 
- Το 13% στο πρωτάθλημα Κ-17 και το 12% στο Κ-20 απάντησε ότι θα στοιχημάτιζαν οι ίδιοι, ή μέσω τρίτων, ενώ φάνηκε ότι αγνοούν τον κώδικα της ΕΠΟ περί απαγόρευσης στοιχηματισμού. 
 
- Το 32% στο Κ-17 και το 41% στο Κ-20 απάντησαν ότι δεν θα γνωστοποιούσαν οποιαδήποτε πληροφορία ή προσέγγιση για χειραγώγηση, επειδή πιστεύουν ότι κανείς δεν θα ασχολούνταν με την καταγγελία τους.
 
Δεν έχουν όρια οι μπίζνες

Τα αποτελέσματα της έρευνας που θέλουν νεαρούς ποδοσφαιριστές να είναι πρόθυμοι να χειραγωγήσουν ένα αγώνα κάθε άλλο παρά έκπληξη μπορούν να προκαλέσουν. Αντίθετα σήμερα είναι αποδεδειγμένο έμπρακτα ότι απ τα πρώτα τους ποδοσφαιρικά βήματα οι νεαροί παίκτες...ποτίζονται με τις λογικές και τις πρακτικές που επιβάλλει σήμερα το οικοδόμημα του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου.

Τα παραδείγματα του παρελθόντος για τις καταγγελίες στον τρόπο λειτουργίας των ποδοσφαιρικών ακαδημιών των λεγόμενων ισχυρών συλλόγων , η βία που κάνει την εμφάνιση της σε αγώνες ολοένα μικρότερων κατηγοριών πολλές φορές με τραγικές συνέπειες -θάνατος επόπτη στην Ολλανδία από βιαιοπραγία νεαρών παικτών πριν δυο χρόνια- ακόμα και η αύξηση των περιστατικών ντόπινγκ σε πρωταθλήματα μικρών ηλικιών η σχολικούς αγώνες είναι μόνο μερικά απ τα στοιχεία που σκιαγραφούν την σημερινή πραγματικότητα.

Πλέον το ίδιο συμβαίνει και με το φαινόμενο του τζόγου ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο που πλέον το μαύρο χρήμα η χειραγώγηση αγώνων τα στοιχήματα (νομικά και παράνομα) αποτελούν μια ακόμη πλευρά του σάπιου προϊόντος.

Και είναι σίγουρο ότι αυτό το προϊόν δεν μπορεί να εξυγιανθεί όσο υπάρχει καπιταλισμός. Χρειάζεται γκρέμισμα και φτιάξιμο από την αρχή. Χωρίς ΠΑΕ και μεγαλοεπιχειρηματίες, χωρίς στοίχημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου