Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011

"ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ" Καρλ Μαρξ - Φρίντριχ Ένγκελς

"...Η πολιτική εξουσία στην ουσία της είναι η οργανωμένη βία μιας τάξης για την καταπίεση μιας άλλης..."

Καρλ Μαρξ - Φρίντριχ Ένγκελς
Συμπυκνωμένη παρουσίαση του ΜΑΝΙΦΕΣΤΟΥ
μέσα από ένα video κινουμένων σχεδίων

...Αρκεί ν' αναφέρουμε τις εμπορικές κρίσεις που με την περιοδική τους επανάληψη όλο και πιο απειλητικά αμφισβητούν την υπόσταση ολόκληρης της αστικής κοινωνίας... Στις κρίσεις ξεσπά μια κοινωνική επιδημία που σε κάθε άλλη προηγούμενη εποχή θα φαινόταν σαν παραλογισμός, η επιδημία της υπερπαραγωγής. Η κοινωνία ξαφνικά βρίσκεται πάλι πίσω σε κατάσταση στιγμιαίας βαρβαρότητας. Θα' λεγε κανείς ότι ένας λιμός, ένας γενικός καταστροφικός πόλεμος της έκοψε όλα τα μέσα ύπαρξης . Η βιομηχανία, το εμπόριο φαίνονται εκμηδενισμένα. Και γιατί; Γιατί η κοινωνία έχει πάρα πολύ πολιτισμό, πάρα πολλά μέσα ύπαρξης, πάρα πολλή βιομηχανία, πάρα πολύ εμπόριο...Οι αστικές σχέσεις έγιναν πάρα πολύ στενές για να περιλάβουν τα πλούτη που δημιουργήθηκαν απ' αυτές. Πως ξεπερνά η αστική τάξη τις κρίσεις; Από την μια μεριά καταστρέφοντας αναγκαστικά μάζες από παραγωγικές δυνάμεις. Από την άλλη, κατακτώντας καινούργιες αγορές και εκμεταλλευόμενη πιο βαθιά τις παλιές. Πως λοιπόν; Προετοιμάζοντας πιο ολόπλευρες και πιο τεράστιες κρίσεις και ελαττώνοντας τα μέσα για να προλαβαίνει τις κρίσεις... (σελ. 32-33) "...H κοινωνία δεν μπορεί πια να ζήσει κάτω από την κυριαρχία της αστικής τάξης, δηλαδή η ύπαρξη της αστικής τάξης δεν συμβιβάζεται άλλο με την κοινωνία... Η πτώση της και η νίκη του προλεταριάτου είναι το ίδιο αναπόφευκτα". (σελ. 40) ...Ο κομμουνισμός δεν αφαιρεί από κανένα τη δυνατότητα να ιδιοποιείται κοινωνικά προϊόντα Αφαιρεί μόνο τη δυνατότητα να υποδουλώνει με την ιδιοποίηση αυτή ξένη εργασία...(σελ. 45) ...Η πολιτική εξουσία στην ουσία της είναι η οργανωμένη βία μιας τάξης για την καταπίεση μιας άλλης. Όταν το προλεταριάτο στην πάλη του ενάντια στην αστική τάξη συγκροτείται αναγκαστικά σε τάξη, όταν γίνεται με μια επανάσταση κυρίαρχη τάξη και σαν κυρίαρχη τάξη καταργεί βίαια τις παλιές σχέσεις παραγωγής καταργεί τους όρους ύπαρξης της ταξικής αντίθεσης, τις τάξεις γενικά και έτσι και την ίδια τη δικιά του κυριαρχία σαν τάξη. Στη θέση της παλιάς αστικής κοινωνίας με τις τάξεις και τις ταξικές της αντιθέσεις έρχεται μια ένωση, όπου η ελεύθερη ανάπτυξη του καθενός είναι η προϋπόθεση για την ελεύθερη ανάπτυξη όλων.
(
σελ.
51)*

* Καρλ Μαρξ - Φρίντριχ Ένγκελς, "ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ του ΚΚ"
εκδ. ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ - Αθήνα 2004.

3 σχόλια:

 1. Καλημέρα, καλημέρα!
  Δεν θα μπορούσε να'ταν πιο επίκαιρη η ανάρτησή σου!
  Σήμερα καλούμαστε να αντισταθούμε στην οργανωμένη βία της αστικής τάξης, που με όλες τις μορφές της μαίνεται εναντίον μας, και να οργανώσουμε τη δική μας αντεπίθεση!
  "Το μέλλον είναι απέναντι και μας χαιρετά!", γράφω στο σπίτι μου και τραγουδώ μελαγχολικά μεν αλλά αισιόδοξα δε!
  Να'σαι πάντα καλά!
  Ίσως αργούμε κάπως αλλά σίγουρα θα τα λέμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αγαπητέ φίλε Πορτιάτη γεια σου.
  Το Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος ή Κομμουνιστικό Μανιφέστο, όπως ξέρεις, γράφτηκε από τους Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ένγκελς, από τα τέλη του 1847 μέχρι τις αρχές του 1848, κατόπιν εντολής της " Ένωσης των Κομμουνιστών " για να αποτελέσει το θεωρητικό και πρακτικό πρόγραμμα του κόμματος, και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 21 Φεβρουαρίου 1848, λίγες βδομάδες πριν από την επανάσταση του Φλεβάρη του 1848 στη Γαλλία. Και είναι, χωρίς αμφιβολία εντυπωσιακά, πραγματικές και επίκαιρες οι θεωρητικές αναλύσεις και προβλέψεις που προβάλλουν μέσα από κείμενο που γράφτηκε 163 χρόνια πριν, και οι οποίες, συμπυκνώνονται στις τελευταίες γραμμές του.
  "Ας τρέμουν οι κυρίαρχες τάξεις μπροστά σε μια κομμουνιστική επανάσταση, Οι προλετάριοι δεν έχουν να χάσουν σ' αυτήν τίποτε άλλο, εκτός από τις αλυσίδες τους. Έχουν να κερδίσουν έναν κόσμο ολόκληρο".
  ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΕΝΩΘΕΙΤΕ!
  Η καλύτερη ανταπόκριση σήμερα, σε κείνους τους πρωτοπόρους ανθρώπους, οι οποίοι με τους αγώνες και με την διάνοιά τους, μας έδωσαν τελικά την επαναστατική τους θεωρία, για την επαναστατική καθοδήγηση και την νικηφόρα δράση του κινήματος της εργατικής τάξης, του λαού, μπορεί να προκύψει, αν γίνουν από εμάς πράξη τα λόγια σου. "Σήμερα καλούμαστε να αντισταθούμε στην οργανωμένη βία της αστικής τάξης, που με όλες τις μορφές της μαίνεται εναντίον μας, και να οργανώσουμε τη δική μας αντεπίθεση!"
  «...και να οργανώσουμε τη δική μας αντεπίθεση !» Μόνο έτσι, φίλε μου, θα είμαστε πάντα έγκαιροι και ποτέ αργοπορημένοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Φίλε μου από καρδιάς εύχομαι Καλή Άνοιξη!
  Είθε η "άνοιξη των λαών" να φέρει τον ήλιο στην καρδιά μας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή