Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

"...Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!"


«Βροχή από λουκέτα στην αγορά...» *
«Σοκ στον επιχειρηματικό κόσμο, προκαλούν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δείχνουν ότι στην πενταετία 2008 -2012, η κρίση εξαφάνισε από την αγορά 535.364 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε ολόκληρη την χώρα...» 


Το Καλοκαίρι του 2007, ολόκληρη η χώρα γίνονταν παρανάλωμα του πυρός και χιλιάδες στρέμματα δάσους στάχτη.  Ο ΟΦΟΝ, το ιστορικό φυσιολατρικό σωματείο της Κοκκινιάς, πάντα στη πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων της πόλης,  είχε αντιδράσει άμεσα, και με διάφορες εκδηλώσεις είχε δείξει τις αιτίες,  και είχε  καταγγείλει στο λαό της Κοκκινιάς τους υπεύθυνους εκείνης της ανείπωτης καταστροφής. Μια απόδειξη είναι και η πάρα πάνω φωτογραφία, όπου διακρίνονται μέλη του ΟΦΟΝ, να έχουν ξεδιπλώσει το πανό -  καταγγελία του, στην κορυφή του Ολύμπου. 
Αυτή την ιστορία, την θυμήθηκα με αφορμή την επιδιωκόμενη  κατάργηση της αργίας της Κυριακής, γιατί έχει να κάνει με την "συμπεριφορά", όχι μόνο  των συνδικαλιστικών ηγεσιών των αυτοαπασχολούμενων, οι οποίες, σε τελευταία ανάλυση,  κι αν ακόμη μπορεί να πει κανείς ότι υπηρετούν τα μονοπώλια, δεν μπορεί να αρνηθεί συγχρόνως  ότι είναι νομίμως  εκλεγμένες, αλλά κυρίως με την "συμπεριφορά"  των αυτοαπασχολούμενων στα τελευταία σαράντα χρόνια. Και αυτό το λέω από πολύχρονη  προσωπική πείρα. 
Ένα χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της "συμπεριφοράς" που συνέβη κατά την διάρκεια εξόρμησης του ΟΦΟΝ, με αφορμή εκείνη την περιβαλλοντική καταστροφή, περιγράφεται σε σχόλιο στο περιοδικό του ΟΦΟΝ, με τίτλο "Οι Μοιραίοι", αρ. τεύχους 83. 
«Η αφίσα μας έγραφε ένα στοίχο του Ν. Γκάτσου, ελαφρά παραφρασμένο: "...εκεί που φύτρωνε φλισκούνι κι άγρια μέντα κι έβγαζε η γης το πρώτο της κυκλάμινο, τώρα εμπόροι παζαρεύουν τα καμένα"... "ΧΘΕΣ Η ΠΕΝΤΕΛΗ (ΠΑΣΟΚ), ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΑΡΝΗΘΑ (ΝΔ). ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ «ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΗΣ» ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΩΡΑ!!
Η σκέψη ήτανε, όχι μόνο να κολλήσουμε την αφίσα στις κολόνες, αλλά για να φανούν καλύτερα,  να προτείνουμε στα μαγαζιά της πόλης μας, δηλαδή στους καταστηματάρχες, να τις αναρτήσουν στις βιτρίνες τους. Γνωρίζαμε ότι οι επαγγελματίες, από θέση, πατάνε πάντα, σαν στρώμα εννοείται, σε δυο βάρκες.  Είναι αυτό που θα λέγαμε, στρώμα μικροαστών, αν και υπάρχουν δυνατές εξαιρέσεις ανάμεσά τους. Εκτός λοιπόν από τους ελάχιστους επαγγελματίες που ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρότασή μας, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, την αρνήθηκαν. 
Καιγόταν η Ελλάδα απ' άκρη σ' άκρη κι αυτοί φοβήθηκαν μη και κακοχαρακτηριστούνε από τους πελάτες τους. Από ποιους πελάτες; Μήπως ξέρουν κάτι που δεν γνωρίζουμε; Ότι δηλαδή στην Κοκκινιά κατοικούν μάζες καταπατητών και φοβήθηκαν μη τους χάσουν από πελάτες; Ή μήπως φοβήθηκαν ότι θα παρεξηγηθούν οι κομματικοί εκπρόσωποι της "εμπρηστικής" πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η Ελλάδα καιγόταν απ' άκρη σ' άκρη, ήμαρτον!!
Εμείς διακινούσαμε τη διαμαρτυρία μας, κολλάγαμε την αφίσα μας, καταγγέλλοντας τις αιτίες αυτής της καταστροφής, και επαγγελματίας μας έδειχνε μια καμμένη λάμπα στην πλατεία και μας "κατάγγελνε" ότι αν και τόχει πει πολλές φορές στο δήμο, δεν την έχουν αλλάξει. Την αφίσα βέβαια την έβαλε κάτω από τον πάγκο.
Ο "ελλιπής" φωτισμός, το ότι δεν τους επιτρέπει ο δήμος να καταλαμβάνουν και τους δρόμους με την πραμάτεια τους κλπ., είναι η αιτία της αναδουλειάς τους. Τέτοιος προβληματισμός!  Και τα δάση άστα να καίγονται. Η πηγή της ζωής μας, άστη να καίγεται. Αρκεί να μη τους κακοχαρακτηρίσουν τα "τσιράκια" της πλουτοκρατίας και οι παρατρεχάμενοί τους. Πελάτες , αλλά ποιοι σε ποιους; Φοβισμένοι μικροαστοί, ατομιστές και μοιραίοι. Είναι άξιοι της τύχης τους». Τέλειωνε, "προφητικά" το σχόλιο.
Σκέψου, για το περιβάλλον!!  Άντε τώρα να τους μίλαγες για διεκδικητικούς αγώνες.
Συνένοχοι για το βίαιο ξεκλήρισμα **


«Οι διαδηλώσεις και οι απεργίες φταίνε, να καταργηθούν!», «το παρεμπόριο και οι μετανάστες φταίνε, να εκδιωχθούν!», «το εργατικό κόστος (μισθολογικό και μη μισθολογικό) φταίει, να πέσουν οι μισθοί και οι ασφαλιστικές εισφορές», «να υπάρξει ευελιξία στο ωράριο λειτουργίας και βέβαια στις εργασιακές σχέσεις». 

Αυτά έλεγαν εδώ και δεκαετίες «εν χορώ» οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ, που τώρα ωρύονται για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου και την κατάργηση της αργίας της Κυριακής, που βάζουν ταφόπλακα στα μικρομάγαζα και στις «μονοπρόσωπες»  επιχειρήσεις των αυτοαπασχολούμενων».**

Κι αυτό είναι αλήθεια, όπως αλήθεια είναι, ότι  οι αυτοαπασχολούμενοι  που έκλεισαν ή όχι τα βιβλία τους, στη συντριπτική πλειοψηφία τους,  τα ίδια υποστηρίζουν ακόμη και σήμερα.  

 «Ορκίζονταν μονότονα στο ελεύθερο εμπόριο και στον ελεύθερο ανταγωνισμό, γνωρίζοντας βέβαια ότι ο ελεύθερος ανταγωνισμός γεννά τα μονοπώλια και τα καρτέλ που συντρίβουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα, αλλά έτρεφαν και καλλιεργούσαν ψευδαισθήσεις ότι θα διασώζονταν συμμαχώντας με τα μεγαθήρια του λιανεμπορίου. 

Αυτός είναι ο λόγος που ποτέ δεν αντιτάχθηκαν στα πολυκαταστήματα και τα «Μall», ενώ την ίδια στιγμή έριχναν στάχτη στα μάτια των μικρεμπόρων και των λαϊκών στρωμάτων ρίχνοντας την ευθύνη είτε στις διαδηλώσεις είτε στους μετανάστες είτε στο «άκαμπτο» νομοθετικό πλαίσιο, κ.ο.κ. »**

Αυτή ήταν και είναι η δουλειά που έχουν χρεωθεί, οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές,να κάνουν πάνω στους επαγγελματίες, να τους παραμυθιάζουν, να τους κολακεύουν, να τους δημιουργούν ψευδαισθήσεις. Ναι, σωστό κι αυτό, αλλά ψευδαισθήσεις από  τα παραμύθια, δικαιολογούνται νάχουν μόνο τα  μικρά παιδιά.   

«Τώρα που οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι επιχειρούν να βγουν από την κρίση με τις μικρότερες απώλειες, ενισχύοντας τη θέση τους και τα μερίδια αγοράς, οδηγώντας, εκτός των άλλων, στην ασφυξία και το «θάνατο» τα μικρομάγαζα, τώρα οι εν λόγω ηγεσίες «εξεγείρονται» και αντιδρούν. Πολύ αργά για - κροκοδείλια - δάκρυα. 

Είναι συνυπεύθυνοι και συνένοχοι για το εκ προμελέτης έγκλημα, για το βίαιο ξεκλήρισμα των μικρομάγαζων και τη μετατροπή των εργαζομένων σε σύγχρονους δούλους των πολυεθνικών. Η μόνη διέξοδος βρίσκεται στην κοινή δράση των αυτοαπασχολούμενων με τους εργατοϋπαλλήλους και τη φτωχή αγροτιά με καθαρό προσανατολισμό τη ρήξη με τα μονοπώλια και την ανατροπή της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας τους».**

Ναι, "Η μόνη διέξοδος βρίσκεται στην κοινή δράση των αυτοαπασχολούμενων..." , και γιαυτό  θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή,  επίπονη και επίμονη προσπάθεια για την ταξική ένταξη και διαπαιδαγώγησή τους, γιατί όπως έχουν τα πράγματα,  το πιο σίγουρο είναι, ότι καθώς οι αυτοαπασχολούμενοι μετατρέπονται "σε σύγχρονους δούλους των πολυεθνικών", αντί να κατανοήσουν τη  θέση τους, με την μικροαστική κουτοπονηριά και τον διαβρωτικό εγωιστικό ατομισμό τους,  να μπλοκάρουν το ξύπνημα της ταξικής  συνείδησης των εργαζομένων.  Δυστυχώς. Αλλά και πως να γίνει αλλιώς.

* «Βροχή από λουκέτα στην αγορά...» Όλο το άρθρο  ΕΔΩ

** «Συνένοχοι για το βίαιο ξεκλήρισμα » Ριζοσπάστης, Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2012

 "Δε διαπραγματεύονται την αργία της Κυριακής"  ΕΔΩ

1 σχόλιο:

  1. "...εκεί που φύτρωνε φλισκούνι κι άγρια μέντα κι έβγαζε η γης το πρώτο της κυκλάμινο, τώρα εμπόροι παζαρεύουν τα καμένα"...

    =============

    Τα είπαν όλα τούτοι οι στίχοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή