Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΣΕ: Καλούμε όλους τους λαούς να επαγρυπνούν...

Ανακοίνωση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης για τη Διεθνή Μέρα Ειρήνης*

 
Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Ειρήνης, στις 21 Σεπτέμβρη, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης χαιρετίζει τα εκατοντάδες εκατομμύρια φιλειρηνικών ανθρώπων στον κόσμο που υποφέρουν από την όξυνση της κατάστασης σχετικά με την ειρήνη και ασφάλεια σε όλες τις γωνιές του κόσμου και τις συνέπειες από την καπιταλιστική οικονομική κρίση, παράγοντες που προκαλούνται από τις δυνάμεις που ωφελούνται από τους πολέμους και την εκμετάλλευση, από την ιμπεριαλιστική κυριαρχία.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία και αντίθεση στην αυξανόμενη  επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού σε όλο τον κόσμο, προς το σύστημα που γεννάει πολέμους, δυστυχία και καταστροφές, ενώ αυτό ταυτόχρονα υπερασπίζεται τα κέρδη και συμφέροντα των πολυεθνικών μονοπωλίων  και του μεγάλου κεφαλαίου. Οι όλο και αυξανόμενες στρατιωτικές δαπάνες οδηγούν σε πολλαπλασιασμό των κερδών των πολεμικών βιομηχανιών και των απειλών για την ειρήνη και τα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα των λαών.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς που αγωνίζονται 
ενάντια σε κάθε μορφή ιμπεριαλιστικών απειλών και επεμβάσεων

Στους λαούς υπό κατοχή και όλους τους άλλους που αγωνίζονται για το δικαίωμα τους να καθορίζουν ελεύθερα και δημοκρατικά το μέλλον τους. Ιδιαίτερα εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό της Συρίας που αποτελεί, υπό ψευδείς προφάσεις, στόχο των συνεχιζόμενων σχεδίων των ΗΠΑ, των συμμάχων του στο ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των μοναρχιών του Κόλπου, όπως η ανθρωπότητα το έχει γνωρίσει επανειλημμένα στο παρελθόν.

Καλούμε όλους τους λαούς να επαγρυπνούν γιατί είναι φανερό πως οι ιμπεριαλιστές δεν έχουν παραιτηθεί ούτε από τα σχέδιά τους για ανοιχτή επίθεση στη Συρία ούτε από το να επιτεθούν στο Ιράν αργότερα, παρά τους προσωρινούς διπλωματικούς ελιγμούς.

Αποτελεί κυνισμό και υποκρισία αυτές τις μέρες να εκδίδουν με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Ειρήνης ανακοινώσεις εκείνες οι δυνάμεις και χώρες που χειραγωγούν και μετατρέπουν τον ΟΗΕ σε εργαλείο για τα συμφέροντα τους ή όταν δεν  βολεύει τα ιμπεριαλιστικά σχέδιά τους, να τον ποδοπατούν ή να τον αγνοούν. 

Τα δύο μέτρα και σταθμά και η ‘’διπλή ηθική’’ σχετικά με την ωμή παραβίαση των αρχών του Ιδρυτικού Χάρτη του ΟΗΕ έχει γίνει η συνήθης διαδικασία. Από τη ΝΑΤΟική επιδρομή στους λαούς της Γιουγκοσλαβίας το 1999, την εισβολή και κατοχή του Αφγανιστάν και του Ιράκ το 2001 και 2003 μέχρι τη δολοφονική επίθεση στο λαό της Λιβύης το 2011, οι ιμπεριαλιστές έχουν επιβάλει τη θέλησή τους, τα καθεστώτα  και τα συμφέροντά τους στους λαούς. 

Οι ίδιες δυνάμεις συστηματικά αρνούνται να πάρουν θέση ή να αναλάβουν δράση στις περιπτώσεις της κατοχής της Παλαιστίνης, της Κύπρου, της Δυτικής Σαχάρας, για τη φυλάκιση των 5 Κουβανών πατριωτών στις φυλακές των ΗΠΑ ή για τα ζητήματα κυριαρχίας της Αργεντινής στα Νησιά Μαλβίνας.

Μπροστά στη Διεθνή Ημέρα Ειρήνης, στις σύγχρονες συνθήκες δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας στη δυστυχία και την πείνα, τη φτώχεια και την αδικία, που κυριαρχούν σε όλο τον κόσμο, ακόμη και σε περιοχές και χώρες δίχως πολέμους. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που ωφελούνται από την εκμετάλλευση των εργαζομένων, των φτωχών αγροτών και των νέων. Που απειλούν με στρατιωτικές επεμβάσεις όταν τα συμφέροντά τους κινδυνεύουν.

Το ΠΣΕ επαναβεβαιώνει την απαίτησή του για συνολική κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων και καταγγέλλει εκείνους που δεν παραιτούνται από την επιλογή του πρώτου πλήγματος, ενώ εγκαθιστούν αντι-πυραυλικές ασπίδες σε πολλές περιοχές.

Οι λαοί του κόσμου μπορούν να αντιμετωπίσουν 
ενωμένοι την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού!
 Ας αγωνιστούμε ενάντια στους 
ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την εκμετάλλευση!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου