Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Έκθεση ζωγραφικής «Μετ' άλλων ανθρώπων έργο ΙΙ» του Τάκη Βαρελά

Από τις 16 έως και τις 30 Σεπτέμβρη 2014 
στο Κέντρο Τεχνών  «Μελίνα  Μερκούρη»*


Μετά από 4 χρόνια, ο ζωγράφος Παναγιώτης (Τάκης) Βαρελάς παρουσιάζει σε τρεις ζωγραφικές ενότητες με γενικό τίτλο «Μετ’ άλλων ανθρώπων έργο ΙΙ», τη νέα του δουλειά στη έκθεση που φιλοξενείται από 16 έως και 30 Σεπτέμβρη στο Κέντρο Τεχνών «Μελίνα Μερκούρη» (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο, τηλ. 210-3452150). Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και του ΟΠΑΝΔΑ. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014, στις 19.30 .

Με στόχο μία «ζωντανή» τέχνη, ο δημιουργός μιλά για τον «πολίτη του μόχθου», την καθημερινότητα, την αγωνία και τον αγώνα του. Έργα φιλοτεχνημένα με μεικτή τεχνική, παστέλ, ακρυλικό και λάδι, «χωρίς ιδιαίτερους ρεαλιστικούς φορμαλισμούς», όπως σημειώνει στον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση, ο Χρίστος Σκαλκώτος, «αποδίδουν τονικές και πλαστικές αξίες, άλλοτε με την κυβιστική δυναμική της γραφής του και άλλοτε με τη χρωματική του ρεαλιστική αντικειμενικότητα».

Στην πρώτη ενότητα, το άσπρο και το μαύρο οδηγεί τα «γιομάτα κούραση και ικανοποίηση» χέρια των ανθρώπων της αγροτικής γης, «όταν ο ήλιος γέρνει πάνω απ’ τα βουνά… πάνω από τα ποτάμια και τα λιόδεντρα», όπως αναφέρει στο ποίημά του ο Γ. Μπίμης. 


Εδώ, οι «Θεριστές», «Η σπορά», η «Συγκομιδή»συναντούν τα έργα της σειράς «Μάζεμα της ελιάς».

Ακολουθούν «κραυγές από πέτρα… φωνές της ψυχής…», με την κυριαρχία του σύγχρονου και απρόσωπου αστικού τοπίου.

Την έκθεση ολοκληρώνει μία μεγάλη ενότητα που είναι άρρηκτα δεμένη με τη σκληρή δουλειά στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.  


Το κόκκινο του πόνου και της δύναμης, συντροφεύει το «αδούλωτο φως του ήλιου», δίνοντας σάρκα και οστά στα έργα «Διαδήλωση», «Καρνάγιο», «Μεταλλεργάτης», τη σειρά με το «Πέραμα», αλλά και το εμβληματικό έργο «Μαζί».

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά, Τρίτη έως Σάββατο 10.00 - 20.00.
Κυριακή 10.00 - 14.00 . Δευτέρα κλειστά. 

*Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου