Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Αμφίπολη: Συνεχίζονται οι εργασίες ανασκαφής στο λόφο Καστά

Συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες στο λόφο Καστά, στην Αμφίπολη, 
από  την  ΚΗ΄ Εφορεία  Προϊστορικών  και  Κλασικών  Αρχαιοτήτων. *


Όπως αναφέρει δελτίο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού, με τη αφαίρεση χωμάτων από τον προθάλαμο, στον χώρο πίσω από τον τοίχο των Σφιγγών, αποκαλύφθηκε τμήμα μαρμαροθετημένου δαπέδου, με λευκά, μικρά, ακανόνιστα τμήματα μαρμάρου, σε κόκκινο φόντο, σωζόμενο σε εξαιρετικά καλή κατάσταση.


Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι και στους τρεις χώρους, μετά από τον τοίχο σφράγισης, υπάρχει χαλαρή αμμώδης επίχωση, ως το μέγιστο ύψος της θόλου. Οι τρεις χώροι, που δημιουργούνται από την κατασκευή των εγκάρσιων διαφραγματικών τοίχων, κατά μήκος της θόλου, φαίνεται ότι καταχώθηκαν κατά την σφράγιση του ταφικού μνημείου. Οι τοίχοι, εν μέρει, λειτουργούν και ως στοιχεία αντιστήριξης των χαλαρών επιχώσεων. 

Τόσο το κενό στον εξωτερικό τοίχο σφράγισης όσο και οι οπές στα επόμενα διαφράγματα, που πιθανόν να έχουν προέλθει από αφαίρεση λίθων ή και από μη τοποθέτηση λίθων, φαίνεται ότι αποτελεί μέρος σχεδίου σφράγισης του τάφου.

Η διαπίστωση, μέχρι σήμερα, ύπαρξης τριών χώρων, κατά μήκος της θόλου, αποτελεί ένα ακόμη ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του μνημείου. Ο πρώτος διαφραγματικός τοίχος, μετά την είσοδο, έχει αποκαλυφθεί μόνον ως το ιωνικό επιστύλιο, το οποίο διακοσμείται με τους οκτάφυλλους ανάγλυφους ρόδακες. Στο ακραίο ανατολικό τμήμα του επιστυλίου εμφανίστηκε το ανώτατο τμήμα πλευρικής παραστάδος.Επίσης, διαπιστώθηκε ότι λείπει το ακραίο δυτικό τμήμα του επιστυλίου, όπως και οι υπερκείμενοι λίθοι αυτού.
 
Το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει ότι επί του διαφραγματικού τοίχου θα υπάρχει η είσοδος, η οποία θα οδηγεί στο δεύτερο χώρο του μνημείου. Η μορφή της εισόδου θα αποκαλυφθεί μετά την αφαίρεση των χωμάτων, κατά τις αμέσως επόμενες μέρες.

 

Αναφέρει, επίσης, ότι παράλληλα με την πρόοδο της ανασκαφικής έρευνας, ολοκληρώνονται οι εργοταξιακές υποδομές καθώς και η θωράκιση του μνημείου και του ευρύτερου χώρου του, από απρόσμενες καιρικές συνθήκες.

Εκτός από την κατασκευή του στεγάστρου για την προστασία του μνημείου από τη βροχή, ξεκίνησε η διαμόρφωση περιφερειακά αγωγών απορροής των ομβρίων υδάτων.
 
Επίσης, για την αφαίρεση των χαλαρών αμμωδών επιχώσεων έγινε δομοστατική και γεωτεχνική μελέτη η οποία περιλαμβάνει τον πλήρη εγκιβωτισμό τωςν διαφραγμάτων με ξύλινα στοιχεία, την υποστήλωση της θόλου, την ισχυρή αντιστήριξη του δεύτερου διαφραγματικού χώρου και την εξωτερική αντιστήριξη της εισόδου με τις Σφίγγες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου