Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

«στο μπόι του παίρνει μέτρο η ανθρωπιά και η τέχνη»

40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»:  Από αύριο στο Γκάζι 
το θεατρικό τριήμερο αφιερωμένο στον  Μάνο Κατράκη


Από αύριο Δευτέρα 1η Σεπτέμβρη αρχίζει στο «Σύγχρονο Θέατρο» στο Γκάζι (Ευμολπιδών 45, τηλ. 210.3464.380) το θεατρικό τριήμερο στο πλαίσιο του 40ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που είναι αφιερωμένο στο μεγάλο κομμουνιστή ηθοποιό Μάνο Κατράκη με αφορμή τα 30 χρόνια από το θάνατό του. 

Πρόκειται για την πρώτη διοργάνωση (θα ακολουθήσουν κι άλλες για τη μουσική και τον κινηματογράφο) που προηγείται των εκδηλώσεων του κεντρικού τριημέρου του Φεστιβάλ, το οποίο θα γίνει στις 18, 19 και 20 Σεπτέμβρη στο πάρκο «Τρίτση» στο Ιλιον. Με αυτές τις διοργανώσεις η ΚΝΕ θέλει να δώσει περισσότερο χώρο και χρόνο σε όλα τα είδη Τέχνης που έχει φιλοξενήσει σταθερά το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Στη 40χρονη πορεία του, το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» έχει βάλει τη σφραγίδα του και στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού. Εκφράστηκαν για πρώτη φορά εκατοντάδες νέοι καλλιτέχνες, δημιουργοί, συναντήθηκαν οι μεγάλοι της Τέχνης με χιλιάδες νεολαίας, ταίριαξε η τέχνη του Ρίτσου, του Λοΐζου, του Κατράκη με την αισιοδοξία που πηγάζει από την πάλη και την προοπτική για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Φέτος, το Φεστιβάλ ανεβάζει τον πήχη ψηλότερα.  

Το Φεστιβάλ εμπλουτίζεται με μια σειρά εκδηλώσεις που θα προηγηθούν του κεντρικού τριημέρου. Δίνεται περισσότερος χώρος και χρόνος σε όλα τα είδη Τέχνης που έχει φιλοξενήσει σταθερά το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», το θέατρο, τη μουσική, τον κινηματογράφο. 

Στοχεύει στην προβολή του έργου νέων καλλιτεχνών που παλεύουν να εκφραστούν, σ' ένα χώρο που η εμπορευματοποίηση προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς και η Τέχνη γίνεται πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο, καθορίζοντας τι και πώς θα προβληθεί.


Η αρχή γίνεται με τις εκδηλώσεις για το Μάνο Κατράκη.  

Ο ίδιος υπήρξε στυλοβάτης του Φεστιβάλ στα πρώτα του βήματα, συμμετέχοντας και παρουσιάζοντας έργα μεγάλων δημιουργών. Πιστεύοντας πάντα πως η Τέχνη δεν υπάρχει από προσωπική ανάγκη για έκφραση, αλλά ως σπουδαίο κοινωνικό λειτούργημα που εξυπηρετεί την ανάπτυξη της κοινωνίας, έστρεψε την τέχνη του και τον εαυτό του στην εξυπηρέτηση υψηλών στόχων, σκοπών και προοπτικών. 

«Από τη ζωοδότρα πηγή αυτού του λαού παίρνουμε εμείς οι καλλιτέχνες το υλικό, που το κάνουμε λόγο, εικόνα, ποίηση, μουσική, θέατρο και ό,τι άλλο βοηθά στην καλυτέρευση του νου και της ψυχής», έλεγε ο Μάνος Κατράκης και το έκανε πράξη. 

Αυτή η αλύγιστη στάση του, η ιστορία του συνειδητού κομμουνιστή και το έργο της ζωής αυτού του μοναδικά υπέροχου καλλιτέχνη, έκανε το φίλο του και μεγάλο ποιητή Γιάννη Ρίτσο να γράψει ότι «στο μπόι του παίρνει μέτρο η ανθρωπιά και η τέχνη».

Έχοντας αυτά ως παρακαταθήκη, το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» παρουσιάζει θεατρικές ομάδες νέων καλλιτεχνών που το έργο τους δε βολεύεται στα γρανάζια του συστήματος, προβληματίζονται, σχολιάζουν και θίγουν θέματα από την επικαιρότητα, από τις συνέπειες της κρίσης στη ζωή τους, εμπνέονται από τη δύναμη του ανθρώπου που όταν την κατανοεί και παλεύει συλλογικά μπορεί να γυρίσει τον τροχό της Ιστορίας.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων:


...Αναλυτικά το  πρόγραμμα των παραστάσεων (εδώ στο 902.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου