Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου 2014

Ο Ηλίας Τσακμάκης στην γκαλερί Art Zone 42


“Enuma Elish..”  Ὀταν Μία Πόλη..”


Η πρώτη ατομική έκθεση τoυ Ηλία Τσακμάκη δανείζεται τον τίτλο της από την εισαγωγική πρόταση ενός των πρώτων έργων κοσμογονίας αποτυπωμένο σε γραπτό λόγο, κατά την περίοδο όπου οι πρώτες πόλεις και η ταυτόχρονη σημασία τους ως κέντρα της πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής δραστηριότητας του ανθρώπου άνθιζαν στη γη της Αρχαίας Μεσοποταμίας.

Μέσω του τίτλου και των έργων της έκθεσης σηματοδοτείται μια προσέγγιση, η οποία αφορά την αμφίροπη και δυναμική σχέση του ανθρώπου με το σύγχρονο περιβάλλον του. 

Η "πόλη" εδώ δεν εἰναι το άψυχο σύνολο των κτηρίων και των δρόμων της, παρά πολύ περισσότερο, το πεδίο στο οποίο προβάλλεται η ανθρώπινη φιλοδοξία και δημιουργικότητα, η μήτρα μέσα στην οποία ζουν και καλλιεργούνται οι κάτοικοί της αλλά και το σημείο όπου ανατρέχουν για να ορίσουν την ταυτότητά τους. Εἰναι ταυτὀχρονα το ταξίδι και ο προορισμὀς.

Οι πράξεις του έργου διαδραματίζονται σε δύο διαστάσεις και κλίμακες μεγεθών καθώς αποτυπώνονται σε γλυπτικά και εικονιστικά μέσα. Η άνω κλίμακα ορἰζεται από την ίδια τη φυσική υπόσταση της "πόλης" και των τοπίων της, ενώ η αντήχηση αυτών στο ανθρώπινο στοιχείο ορίζουν τη μικρότερη. Μέσω της αφήγησης που δημιουργεἰται απὀ την παραλληλία των ἐργων καταδεικνύεται ένα φαινόμενο ανάδρασης μεταξύ ενός εξωτερικού με έναν εσωτερικό κόσμο.

Ο καλλιτέχνης αντλεί την έμπνευσή του από τα τοπία, τους ήχους, την δομημἐνη ασυναρτησία και τους ρυθμούς της ζωής στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον και αναζητεί να αποτυπώσει τον τρόπο με τον οποίο τα παραπάνω αντικατοπτρίζουν την ιδιοσυγκρασία, τις πεποιθήσεις, τις φιλοδοξίες, τα όνειρα αλλά και τις πλάνες των κατοίκων του.

‘Το χέρι δε διαφέρει από εκείνα που δημιουργεί’
A.A.Attanasio, Αμερικανός συγγραφέας

Εγκαίνεια Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 8.00 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης έως 10 Ιανουαρίου

Περισσότερα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου