Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2014

Φόρος τιμής στους καλλιτέχνες που εμπνεύστηκαν από το λαό και τους αγώνες του

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ 2015 - ΚΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 
ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ*
 

Συνεχίζοντας την παρουσίαση των ημερολογίων για το 2015 που ετοίμασαν με μεράκι μια σειρά Κομματικές Οργανώσεις, ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα δύο εξαιρετικά καλαίσθητες εκδόσεις, προσεγμένες από κάθε άποψη, από τις ΚΟ Πελοποννήσου και Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας, που εμπλουτίζουν το «οπλοστάσιο» με το οποίο δίνουν τις πολιτικές μάχες της περιόδου, ανάμεσά τους τη μάχη της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης, που προκήρυξε για τους μήνες Νοέμβρη και Δεκέμβρη η ΚΕ του ΚΚΕ. 

Τα ημερολόγια για το 2015 που διακινούν οι δύο Οργανώσεις δεν εξαντλούν την χρηστικότητά τους σ' αυτό που το όνομά τους μαρτυρά, αλλά διεκδικούν μια μόνιμη θέση στις βιβλιοθήκες όσων τα αποκτήσουν λόγω του εξαιρετικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει το περιεχόμενό τους, με ενδιαφέρουσες πληροφορίες στις οποίες είναι βέβαιο ότι θα ανατρέξει ο κάτοχός τους.

Επιτυχημένη  συνέχεια  στην  έκδοση  της  προηγούμενης 
χρονιάς δίνει το ημερολόγιο της ΕΠ Πελοποννήσου για το 2015 
 
Η αποδοχή της έκδοσής της για το 2014, που ήταν αφιερωμένη στους αγώνες του ΚΚΕ και του εργατικού - λαϊκού κινήματος της περιοχής στις δεκαετίες του '30 και του '40, ενθάρρυνε την Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλλονιάς του ΚΚΕ να συνεχίσει, εντάσσοντας και νέες εκδόσεις στον προγραμματισμό των εκδηλώσεων προς τιμήν των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ.
 Το ημερολόγιο για το 2015 είναι αφιερωμένο στις τέχνες και το πνεύμα. 

Εμπνευσμένο απ' τη Διακήρυξη που είχε εκδώσει η ΚΕ του ΚΚΕ για τα 95 χρόνια του Κόμματος και ιδιαίτερα από το σημείο όπου θέτει ως επιδίωξη την εμφανή πρόοδο στον εξής στόχο: «Κόμμα ικανό, με τη δύναμη των κομμουνιστικών ιδεών και τη δυναμική της ταξικής πάλης για το σοσιαλισμό, να εμπνεύσει τους νέους επιστήμονες και καλλιτέχνες, ιδιαίτερα τους μισθωτούς, αυτούς που νοιάζονται για τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες, όσων αντιστέκονται στον ατομισμό και τη σήψη του καπιταλισμού, έχουν ανοιχτό το βλέμμα, τη σκέψη και τη θέλησή τους στη δυνατότητα ενός πιο ανθρώπινου, ανώτερου τρόπου οργάνωσης της κοινωνικής παραγωγής, όλων των πτυχών της κοινωνίας».

Η Κομματική Οργάνωση επέλεξε να παρουσιάσει, μέσα από τις σελίδες της συγκεκριμένης έκδοσης, ό,τι καλύτερο από το χώρο των καλών τεχνών και του πνεύματος έλκει την καταγωγή του απ' το χώρο ευθύνης της αλλά και όσους εμπνεύστηκαν ή δημιούργησαν στην περιοχή. 

Προσπάθεια έγινε να καλυφθούν όλες (ή σχεδόν όλες) οι μορφές της τέχνης, ενώ αποφεύχθηκε να ενταχθούν όσοι είναι εν ζωή. Το ημερολόγιο φιλοδοξεί να αποτελέσει το έναυσμα για παραπέρα ψάξιμο και όχι να παρουσιάσει ολοκληρωμένα τη ζωή και το έργο τους.

Κυριαρχούν διανοούμενοι και καλλιτέχνες των οποίων το έργο εμπνεύστηκε (συνολικά ή κατά καιρούς) από τη δράση του ΚΚΕ και του εργατικού - λαϊκού κινήματος, από τη ζωή, τα προβλήματα και τις αγωνίες της φτωχολογιάς ή που, έστω, συμμερίστηκαν αυτήν την υπόθεση και έβαλαν «το δικό τους πετραδάκι», χωρίς να ταυτίζονται με το ΚΚΕ. 

Συμπεριλαμβάνονται ακόμα ορισμένοι αστοί ριζοσπάστες άλλης ιστορικής εποχής ή μεταγενέστεροί τους με σημαντική συμβολή στο είδος τους.

Επανέκδοση μετά την εξάντληση του αρχικού τιράζ
 
Η επιλογή αυτής της έκδοσης ήδη δικαιώθηκε, καθώς το αρχικό τιράζ εξαντλήθηκε και η ΚΟ προχώρησε σε επανέκδοση του ημερολογίου. Το ειδικό του θέμα ακουμπά και σε ένα ευρύτερο ακροατήριο που καταπιάνεται με τα ζητήματα του πολιτισμού.
 Μεταξύ άλλων στο ημερολόγιο «συναντάμε» ποιητές, όπως οι Ν. Γκάτσος, Γ. Ρίτσος, Κ. Βάρναλης, Μαρία Πολυδούρη, Δ. Σολωμός, Α. Κάλβος, Κ. Παλαμάς, δημιουργούς, όπως οι Τάσσος, Μ. Μακρής, ηθοποιούς, όπως οι Μ. Φωτόπουλος, Δ. Παπαγιαννόπουλος, Τ. Περλέγκας, Αλέκα Παΐζη, Μαρία Φωκά, συγγραφείς, όπως οι Ν. Καζαντζάκης, Β. Ρώτας, Α. Καρκαβίτσας, Α. Γιαλαμάς, Ν. Καρυωτάκης, Ναταλία Αποστολοπούλου, Γρ. Ξενόπουλος, μουσικούς, όπως οι Δ. Μητρόπουλος, Ν. Περγιάλης, Α. Ξένος και πολλούς ακόμα.

*Από τον Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου