Τρίτη, 6 Αυγούστου 2013

Νέο Τεχνολογικό Λύκειο: «Δούλεψε παιδί μου τζάμπα για να μάθεις γράμματα»Νέο Τεχνολογικό Λύκειο: «Δούλεψε παιδί μου τζάμπα για να μάθεις γράμματα» *

Μεγάλες αλλαγές θα εφαρμοστούν στο «Νέο Λύκειο» αρχής γενομένης από τη φετινή χρονιά και για τους μαθητές της Α' Λυκείου. Οι αλλαγές - όπως παρουσιάζονται στην «Καθημερινή»- επιβεβαιώνουν την εφαρμογή ακόμα μεγαλύτερων ταξικών φραγμών.

Θα δίνεται ένα πρόγραμμα αποσπασματικών γνώσεων σε ευθεία αντιστοιχία με τις δεξιότητες που θέλει το κεφάλαιο για εργατική δύναμη φθηνή και ευέλικτη. Η ταξικότητα εντός του Λυκείου θα εκφράζεται με την τοποθέτηση των μαθητών στη βάση των επιπέδων δυσκολίας - μαθημάτων εξειδίκευσης. 

Αρκεί να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι οι μαθητές των Τεχνολογικών Λυκείων, στις δύο τελευταίες τάξεις, θα προσφέρουν 9μηνη τζάμπα εργασία σε παραγωγικές μονάδες με τη μορφή μαθητείας όπως και οι υποψήφιοι της κατεύθυνσης θετικών σπουδών του «Νέου Λυκείου» που θα επιλέξουν να εξεταστούν για τις επιστήμες Υγείας δεν θα διδαχθούν μαθηματικά!

Συγκεκριμένα, οι μαθητές θα εξετάζονται πανελλαδικά και στις τρεις τάξεις του λυκείου ενώ θα δίνουν εξετάσεις και τέταρτη φορά για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για τον υπολογισμό των μορίων θα μετρά ο βαθμός και των τεσσάρων τελικά πανελλαδικών εξετάσεων. Ο βαθμός των προφορικών κάθε μαθητή θα αναπροσαρμόζεται με βάση το βαθμό που πήρε στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.

Στο «Νέο Λύκειο» διαφορετικές θα είναι και η κατανομή 
των ωρών διδασκαλίας αλλά και οι κατευθύνσεις

Συγκεκριμένα στην Α' Λυκείου θα έχουν 9 βασικά μαθήματα: Ελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσικές Επιστήμες, Πολιτική Παιδεία, Θρησκευτικά, Ιστορία, Ξένη Γλώσσα, φυσική Αγωγή και Ερευνητική Εργασία, καθώς και ένα μάθημα επιλογής μεταξύ των Εφαρμογών στην Πληροφορική, Διαχείρισης φυσικών πόρων και Έκφρασης- Πολιτισμός/ Ευρωπαϊκός Πολιτισμός. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα θα είναι συνολικά 35 ωρών.
Στη Β' Λυκείου θα υπάρχουν δύο κατευθύνσεις, αντί τριών που υπήρχαν μέχρι σήμερα.

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει 30 ώρες γενικών μαθημάτων και 5 ώρες στα μαθήματα της κατεύθυνσης. Για την κατεύθυνση των ανθρωπιστικών σπουδών θα είναι τα Αρχαία και τα Λατινικά και για την κατεύθυνση των θετικών επιστημών τα Μαθηματικά και η Φυσική.

Στη Γ' Λυκείου θα υπάρχουν τρεις κατευθύνσεις

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει 12 ώρες γενικών μαθημάτων και 23 ώρες που θα κατανέμονται μεταξύ των μαθημάτων της κατεύθυνσης. Για την κατεύθυνση των ανθρωπιστικών σπουδών τα μαθήματα κατεύθυνσης θα είναι τα Αρχαία, Ιστορία, Λατινικά, για την κατεύθυνση των θετικών σπουδών θα είναι Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά ή Βιολογία και για την κατεύθυνση των Οικονομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών σπουδών θα είναι τα Μαθηματικά, Οικονομία, Ιστορία και ένα εκ των Αρχών Φυσικών Επιστημών και Οργάνωσης και Λειτουργίας της Πολιτείας.

Για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση οι μαθητές θα εξετάζονται σε συνολικά τέσσερα μαθήματα, τα τρία της κατεύθυνσης και το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Τζάμπα εργασία από τα 16 με τη βούλα 
του «Νέου Τεχνολογικού Λυκείου»

Στο Τεχνολογικό Λύκειο όπως θα διαμορφωθεί, στη Β' και Γ' Λυκείου από τις 35 εβδομαδιαίες ώρες οι 22 θα είναι σε μαθήματα ειδικότητας και συγκεκριμένα οι μισές από αυτές θα είναι σε ...παραγωγικές μονάδες! Δηλαδή μέσα στην 9μηνη μαθητεία που θα εφαρμοστεί για τις δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου οι ανήλικοι μαθητευόμενοι θα προσφέρουν πάνω από 700 ώρες τζάμπα εργασίας με την ευγενική χορηγία του υπουργείου Παιδείας!!

Αν οι μαθητές θέλουν να πάρουν πτυχίο πιστοποίησης των γνώσεών τους θα πρέπει να παρακολουθήσουν το προαιρετικό 4ο έτος ως μεταδευτεροβάθμιο κύκλο σπουδών.

Είναι προφανής ο στόχος της κυβέρνησης με την 
εφαρμογή του «Νέου Τεχνολογικού Λυκείου». 

Κατήργησε 50 ειδικότητες, αφήνοντας σε λειτουργία αυτές που αφορούν τα πεδία ανάπτυξης του κεφαλαίου και παράλληλα θέσπισαν την υποχρεωτική 9μηνη μαθητεία για τα δύο τελευταία χρόνια παρέχοντας έτσι φθηνό εργατικό δυναμικό για τις μηχανές τους.

* Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου