Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2013

68 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ


Εκδηλώσεις την Τρίτη από ΕΕΔΥΕ και ΕΔΥΕΘ
Στην Ακρόπολη στις 7 μ.μ. και στο Αγαλμα Βενιζέλου στις 8 μ.μ.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 68 χρόνων από τη ρίψη ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη διοργανώνει εκδήλωση την Τρίτη 6 Αυγούστου, στις 7 μ.μ, στην Ακρόπολη και απευθύνει με ανακοίνωσή της κάλεσμα μαζικής συμμετοχής.

Συγκέντρωση μνήμης αλλά και αγώνα ενάντια στους προετοιμαζόμενους ιμπεριαλιστικούς πολέμους διοργανώνει την Τρίτη 6 Αυγούστου και η ΕΔΥΕΘ, στις 8 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ υπογραμμίζει μεταξύ άλλων:

«68 χρόνια πριν, με τις ατομικές βόμβες που έριξαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι (...) οι ΗΠΑ διέπραξαν το μεγαλύτερο έγκλημα σε περίοδο ιμπεριαλιστικού πολέμου.

62 χρόνια πριν, 450 εκατ. άνθρωποι υπέγραψαν (...) για κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων, και ο Νίκος Νικηφορίδης, που μάζευε υπογραφές στην Ελλάδα, εκτελέστηκε γι' αυτό το λόγο...

50 χρόνια πριν, ο Γρηγόρης Λαμπράκης, που ήταν σε αποστολή της ΕΕΔΥΕ στη Θεσσαλονίκη, δολοφονήθηκε από το αστικό κράτος και τους φασιστικούς, παρακρατικούς μηχανισμούς του.

39 χρόνια πριν, το εγκληματικό πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών στην Κύπρο άνοιξε (...) το δρόμο για την εισβολή της Τουρκίας και την κατοχή (...) μέχρι σήμερα.
Το συνεχιζόμενο έγκλημα από Ισραήλ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. Χτες η Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Λιβύη. Σήμερα η Συρία. Αύριο το Ιράν.

Στόχος: Η συσσώρευση πλούτου στα χέρια μιας χούφτας κεφαλαιοκρατών, που προέρχεται από την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης (...)  

Μέσα: Η αναζήτηση νέων πηγών κερδοφορίας, το μοίρασμα αγορών και περιοχών, ο έλεγχος των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους.  

Αποτέλεσμα: Η αύξηση της επιθετικότητας των μονοπωλίων (...) η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τον εργαζόμενο λαό, τους άνεργους, τις νέες και τους νέους, τα στρατευμένα παιδιά του λαού, τους φιλειρηνικούς ανθρώπους σ' όλο τον κόσμο (...) να υψώσουν τη φωνή τους, να πυκνώσουν τις γραμμές της λαϊκής συμμαχίας και να εντείνουν τη δράση τους ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, επεμβάσεις και απειλές, ενάντια στο φασισμό και στην "ειρήνη" με το πιστόλι στον κρόταφο.

Παλεύουμε και απαιτούμε: Να απεμπλακεί η Ελλάδα από τις πολεμικές προετοιμασίες κατά της Συρίας και του Ιράν. Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας, και όλες οι βάσεις και τα στρατηγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Να επιστρέψουν όλοι οι Ελληνες ένστολοι που βρίσκονται σε ιμπεριαλιστικές αποστολές. Να ακυρωθούν τα στρατιωτικά γυμνάσια και οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ. Δεν πρέπει οι εργαζόμενοι να χύσουν το αίμα τους για τους ιμπεριαλιστές. Ενώνουμε τις φωνές μας με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης στη βδομάδα δράσης (5-12 Αυγούστου 2013) και αντιιμπεριαλιστικής αλληλεγγύης με τους λαούς της Συρίας και του Ιράν».

Κάλεσμα συμμετοχής στην εκδήλωση στην Ακρόπολη απευθύνει η ΟΓΕ. 

Στην ανακοίνωσή της σημειώνει: «Σήμερα, το συγκλονιστικό εκείνο γεγονός (...) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου περισσότερο από ποτέ. Οι ιμπεριαλιστές ερίζουν για τα συμφέροντά τους (...) πράγμα που κάνει ακόμα μεγαλύτερη την ανάγκη της λαϊκής επαγρύπνησης.

Σήμερα, οι λαοί (...) χωρών της Ανατολικής Μεσογείου κάθονται πάνω στη βραδυφλεγή βόμβα του μπερδεμένου κουβαριού των μονοπωλιακών ανταγωνισμών (...) Εμείς, οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, νιώθουμε καθημερινά τον κίνδυνο να πλησιάζει και να απειλεί τη ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας. Απαιτούμε να φύγουν οι ΝΑΤΟικές βάσεις από τη χώρα μας, να γυρίσουν όλοι οι φαντάροι που βρίσκονται έξω από τα σύνορά μας».

Αναδημοσίευση από τη στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΚΗ" του «Ριζοσπάστη» 

1 σχόλιο:

  1. O λυσσαλέος ανταγωνισμός των μεγάλων τραστ του πλούτου φέρνει αυτά τα τραγικά, για τους λαούς, αποτελέσματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή