Τρίτη, 6 Αυγούστου 2013

ΗΠΑ: Και επίσημα χρεοκοπία στο ΝτιτρόιτΗΠΑ: Και επίσημα χρεοκοπία στο Ντιτρόιτ*

Αίτημα πτώχευσης στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ υπέβαλε την περασμένη Πέμπτη (18 Ιουλίου 2013), η πολιτεία του Ντιτρόιτ στις ΗΠΑ, υπό την πίεση των χρεών που αντιμετωπίζει της τάξης των 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Στο Ντιτρόιτ, πρωτεύουσα της αυτοκινητοβιομηχανίας (εκεί εδρεύουν οι τρεις μεγαλύτερες κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ «General Motors», «Ford» και «Chrysler») βρίσκεται, εδώ και δεκαετίες, αντιμέτωπη με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τα οποία επιδείνωσε η καπιταλιστική κρίση, εκτοξεύοντας την ανεργία και εντείνοντας τη μείωση του πληθυσμού, ο οποίος από 2.000.000 κατοίκους έπεσε στις 700.000. 

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν και η απώλεια φορολογικών εσόδων, που συνετέλεσε στην πτώχευση. Ο κυβερνήτης του Μίσιγκαν, Ρικ Σνάιντερ, σε δηλώσεις του χαρακτήρισε το αίτημα πτώχευσης, ως ένα «δύσκολο βήμα», ισχυριζόμενος ωστόσο ότι «είναι η μόνη βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος που υφίσταται εδώ και έξι δεκαετίες».

Έργα τέχνης από μουσεία σκέφτεται να πουλήσει το χρεοκοπημένο Ντιτρόιτ**


«Η κήρυξη πτώχευσης από το Ντιτρόιτ έχει αυξήσει τους φόβους για πώληση έργων τέχνης από το Ινστιτούτο Τέχνης του Ντιτρόιτ.

Ο διορισμένος από την αμερικανική κυβέρνηση διαχειριστής των οικονομικών του Ντιτρόιτ, Κέβιν Ορ, δεν αποκλείει την πώληση έργων τέχνης, προκειμένου το Ντιτρόιτ να αντεπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις.

Ο Μαρκ Γιανγκ, πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών και Λοχίων του Ντιτρόιτ, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου 500 εργαζόμενους στην αστυνομία του Ντιτρόιτ, δήλωσε ότι η τέχνη δεν θα πρέπει να μπει πάνω από τους εργαζόμενους, των οποίων οι συντάξεις και τα προνόμια αναμένεται να υποστούν μεγάλες περικοπές.


«Ο Βαν Γκογκ πρέπει να φύγει» είπε χαρακτηριστικά ο Γιανγκ. «Δεν χρειαζόμαστε Μονέ, χρειαζόμαστε χρήματα» είπε, κάνοντας λογοπαίγνιο με τις λέξεις Monet και money.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το Ινστιτούτο Τεχνών του Ντιτρόιτ θα δυσκολευτεί να κρατήσει τους θησαυρούς του, καθώς ο δήμος χρωστά περισσότερα από 18 δις. δολάρια.

Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε θανατική καταδίκη για το μουσείο, λέει η γενική διευθύντρια του μουσείου.

«Σίγουρα κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στο κλείσιμο του μουσείου. Ίσως όχι αύριο, αλλά σταδιακά» δήλωσε η Ανμαρί Έρικσον. «Η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε είναι τόσο φριχτή, όσο και εκείνη των πιστωτών» ανέφερε η γενική διευθύντρια του μουσείου.

Φυσικά, ένα τέτοιο εγχείρημα αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες, καθώς ορισμένα έργα τέχνης που αποτελούν δωρεά στο μουσείο έχουν ρήτρα μη πώλησής τους.

Εάν, τελικά, αποφασιστεί να πουληθούν κάποια από τα έργα τέχνης -όπως θεωρείται πιθανό να γίνει- αναμένονται έντονες αντιδράσεις από τους πολίτες.

Το Ινστιτούτο Τεχνών δεν είναι ο μόνος χώρος αναψυχής που αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο πώλησης, καθώς το ίδιο φαίνεται ότι κινδυνεύει το ψυχαγωγικό νησί Μπελ Άιλ και ο ζωολογικός κήπος του Ντιτρόιτ
». "Δεν έχουμε καιρό, σωστά μιλήσαν οι μαντατοφόροι"  

ΑΣΤΟΙ και ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ***

"...Έτσι γίνεται φανερό ότι η αστική τάξη είναι ανίκανη να παραμείνει άλλο κυρίαρχη τάξη της κοινωνίας και να επιβάλει στην κοινωνία σαν ρυθμιστικό νόμο τους όρους ύπαρξης της τάξης της...Η κοινωνία δεν μπορεί πια να ζήσει κάτω από την κυριαρχία της αστικής τάξης, δηλαδή η ύπαρξη της αστικής τάξης δεν συμβιβάζεται άλλο με την κοινωνία..." 

Τι μας λένε λοιπόν και τα τελευταία  μαντάτα από το Ντιτρόιτ; 

Ότι η κοινωνία δεν μπορεί πια να ζήσει κάτω από την κυριαρχία της αστικής τάξης. Ότι το καπιταλιστικό σύστημα έχει φτάσει στα ιστορικά του όρια, έχει χρεοκοπήσει. Ότι  η καθολική επίθεση του κεφαλαίου στους λαούς -παράγωγό της σε μας, η πολιτική των τελευταίων κυβερνήσεων, πολιτική  εξαθλίωσης του λαού- φανερώνει, σε τελευταία ανάλυση, ότι έχει ξεκινήσει πλέον η τελική κεφαλαιοκρατική συσσώρευση, δηλαδή το τελευταίο στάδιο του ιμπεριαλισμού,  με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανθρωπότητα. 

 Να γιατί σήμερα ο Σοσιαλισμός - Κομμουνισμός 
προβάλλει επίκαιρος και αναγκαίος όσο ποτέ!!

«Αλλά όποιος δεν θέλει ν' ακούσει είναι χειρότερος από δέκα κουφούς»

*    Ριζοσπάστης,  Τρίτη 23 Ιούλη 2013.  ΕΔΩ
*** ΜΑΡΞ - ΕΝΓΚΕΛΣ  "ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ του ΚΚ" ,  εκδ. Σ.Ε., σελ. 40.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου