Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

"Η Μάχη του Στάλινγκραντ"



 Η κόκκινη σημαία κυματίζει πάλι 
στο απελευθερωμένο Στάλινγκραντ

«Στις 2 Φλεβάρη του 1943, ολοκληρώθηκε η μάχη του Στάλινγκραντ, την οποία, ο ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης, Ι.Β. Στάλιν, χαρακτήρισε ως «τη μεγαλύτερη στην ιστορία των πολέμων». 

Το Στάλινγκραντ, δεν ήταν απλά μια ακόμη μάχη στο θέατρο του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Δεν ήταν καν μια από τις κρίσιμες μάχες. Ηταν η μάχη εκείνη που έκρινε όχι μόνο τα αποτελέσματα των μαχών του Ανατολικού Μετώπου, αλλά τη συνολική έκβαση του Πολέμου. Από εκείνο το σημείο και έπειτα ο Κόκκινος Στρατός, απέκτησε την πρωτοβουλία των στρατιωτικών επιχειρήσεων και δεν την έχασε μέχρι το τέλος του πολέμου. Ηταν εκείνο το σημείο καμπής, που άλλαξε τη ροή του πολέμου. 

Δεν έδωσε «φτερά» μόνο στα συμμαχικά στρατεύματα, αλλά και στο σύνολο των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων που δρούσαν στις κατεχόμενες από τη χιτλερική Γερμανία χώρες...

...Η σημασία της νίκης
Με τη μάχη του Στάλινγκραντ, ο Κόκκινος Στρατός απέσπασε τη στρατηγική πρωτοβουλία «και την κράτησε έως το τέλος του πολέμου...» (Περισσότερα ΕΔΩ)

 
 


Με ένα μοναδικό τρόπο γιορτάζει η «New Star» την 70ή επέτειο της μεγαλειώδους νίκης του Κόκκινου Στρατού στο Στάλινγκραντ, νίκη που άλλαξε ριζικά την πορεία ολόκληρου του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Από 7 έως 13 Φλεβάρη, σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα, παρουσιάζει και τα δύο μέρη της σοβιετικής ταινίας «Η Μάχη του Στάλινγκραντ», που γυρίστηκε ελάχιστα χρόνια μετά από αυτό το ιστορικό έπος, το 1949, από τον Βλαντιμίρ Πετρόφ. 

Αποκλειστικά στον κινηματογράφο «Τιτάνια»: 8 μ.μ. το πρώτο μέρος («Ούτε βήμα πίσω»), 9.45 μ.μ. το δεύτερο μέρος («Η Νίκη»).«Δεν υπάρχει γη για εμάς πέρα από τον Βόλγα»! Αυτός ήταν ο όρκος που έδωσαν οι υπερασπιστές του Στάλινγκραντ, της πόλης που δεσπόζει στο μεγαλύτερο ποτάμι της Ευρώπης, όπου έλαβε χώρα μία από τις συγκλονιστικότερες επιχειρήσεις, όχι μόνο του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, αλλά και του Β' Παγκόσμιου Πολέμου γενικά.

Το καλοκαίρι του 1942, τα γερμανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση στο Νότιο Τομέα του Ανατολικού Μετώπου. Διακηρυγμένος στόχος των γερμανικών στρατευμάτων ήταν η συντριβή της σοβιετικής αντίστασης και η κατάληψη του μεγαλύτερου μέρους των βασικών στρατιωτικών και οικονομικών κέντρων της ΕΣΣΔ. Όλα αυτά κατέληξαν σε μια ηχηρότατη και σημαντικότατη συντριβή της φασιστικής φονικής «μηχανής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου