Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

«Ο Φώντας» από τον θίασο «Βήματα» σε καλοκαιρινή περιοδεία



Ο θίασος «Βήματα» της Ελένης Γερασιμίδου και του Αντώνη Ξένου θα παρουσιάσει το καλοκαίρι σε περιοδεία το έργο του Μήτσου Ευθυμιάδη «Ο Φώντας», που αποτελεί έναν από τους μικρούς «θησαυρούς» της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας.

Με αφορμή τη σχέση ενός ζευγαριού, του Βούλη και της Αριστέας, ο Μήτσος Ευθυμιάδης με συγγραφική μαεστρία ανέδειξε τη σχέση του εκμεταλλευτή και του εκμεταλλευομένου. 

Ο Βούλης, ένας άχρηστος σύζυγος, 
παρασιτεί εις βάρος της Αριστέας.

Συντηρεί και παρατείνει την κατάσταση αυτή προς όφελός του, χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα παραπλάνησης. Ένα από αυτά είναι και ο Φώντας. Πρόσωπο ανύπαρκτο, όμως κεντρική αναφορά του έργου. Ο «Φώντας» συμβολίζει τις φρούδες ελπίδες, τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, τις αυταπάτες, οτιδήποτε προβάλλει ως κοινωνικό εμπόδιο στην εξέλιξη του ανθρώπου και της κοινωνίας.
 
Δέκα χρόνια μετά τον θάνατο του Μήτσου Ευθυμιάδη (2003), το έργο του αποκαλύπτει τη διαχρονική του αξία, τους πολιτικούς συμβολισμούς του. Στη σκηνική μεταφορά του «Φώντα» σήμερα είναι αναγκαίο να τονιστεί αυτή η συμβολική του διάσταση με λιτά σκηνικά και εκφραστικά μέσα και με τη θεατρική επαγρύπνηση ηθοποιών και κοινού. Έτσι η παράσταση προσφέρεται ως ακατέργαστη πρώτη ύλη που πρέπει να την επεξεργαστεί το ίδιο το κοινό. Αυτός είναι ο στόχος της σκηνοθετικής γραμμής, την οποία υπογράφει η Αγγελική Ξένου.

Στα πλαίσια της σκηνοθετικής αντίληψης για το ανέβασμα του έργου, ο θίασος «Βήματα» συνεργάζεται με το συγκρότημα «KollektivA», για τη σύνθεση πρωτότυπης μουσικής.
 
Σκηνικά-κοστούμια: Κώστας Βελινόπουλος

Στους ρόλους της Αριστέας και του Βούλη η  
Ελένη Γερασιμίδου και ο Αντώνης Ξένος.

Το πρόγραμμα Ιουλίου έχει ως εξής: 8-7 Ανοιχτό Θέατρο Αντώνης Καλογιάννης, Καισαριανή ώρα 9 μ.μ., είσοδος ελεύθερη. 

18-7 Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας ώρα 9.30 μ.μ, γενική είσοδος 10 ευρώ, φοιτητές-μαθητές-συνταξιούχοι 8 ευρώ, άνεργοι δωρεάν με την επίδειξη της κάρτας, διατίθενται και εισιτήρια ΟΓΑ. 

20-7 Αποθήκες Μεταλλείων Λιμεναρίων Θάσου, ώρα 9.15 μ.μ. 21-7 θέατρο Χελιδονόπετρας Μαρώνεια, γενική είσοδος 10 ευρώ φοιτητές-μαθητές-συνταξιούχοι 8 ευρώ. 

Και έπεται συνέχεια στη Χρυσούπολη, την Ηγουμενίτσα, το Όριο Εύβοιας, το Καρπενήσι, κ.ά.

Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς, ο Μήτσος Ευθυμιάδης γεννήθηκε στην Αθήνα... (Περισσότερα στο 902.gr) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου