Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών : Η απάντηση θα δοθεί στους δρόμους, ενωμένοι με τους εργαζόμενους, ανέργους και το λαό, διεκδικώντας τη ζωή που μας ανήκει.


Το κλείσιμο της ΕΡΤ «ταφόπλακα» και των μικρομηκάδων
Καταγγελία της «Δημοκρατικής Ενότητας Σκηνοθετών»*

«Ταφόπλακα» και στα όνειρα των νέων σκηνοθετών βάζει το κλείσιμο της ΕΡΤ, αφού είχε ειδικό πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων για τη μικρού μήκους ταινία, ενώ ανάστατοι γενικά είναι οι κινηματογραφιστές.

Η «Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών» καταγγέλλει την κυβέρνηση για το κλείσιμο της ΕΡΤ, σημειώνοντας ότι, «θέλουν να χειραγωγήσουν ό,τι απόμεινε, εκποιώντας την με πραξικοπηματικές ενέργειες σε ιδιωτικά χέρια» Καλεί τους εργαζόμενους της ΕΡΤ «να μη σκύψουν ούτε στιγμή το κεφάλι, να αντέξουν στην ανυποχώρητη πάλη τους ενάντια στην πολιτική που τους πετάει στο δρόμο». 

Προσθέτουν ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ «για εμάς τους σκηνοθέτες σηματοδοτεί δραματική αύξηση της ανεργίας στον κλάδο. Είναι ένα αυταρχικό χτύπημα στο μοναδικό δημόσιο φορέα που έστω στο ελάχιστο εξασφάλιζε την υλική υποστήριξη προς τους δημιουργούς του οπτικοακουστικού τομέα. Σε αυτό το έργο, όμως, δεν θα μας βρουν θεατές. Εμείς επιλέγουμε το δρόμο του συλλογικού αγώνα. Στον πόλεμο που εξαπολύουν η κυβέρνηση και το κεφάλαιο απαντάμε με πόλεμο. Συντονισμένα, συλλογικά, ανυποχώρητα».
 

Καλεί όλους τους σκηνοθέτες και δημιουργούς, αλλά και όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τους άνεργους, «να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση συντονισμένων και καλά προετοιμασμένων αγώνων με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή, διάρκεια και αποτελεσματικότητα (...) Στη γενικευμένη τους επίθεση θα πρέπει να συναντήσουν μια ενιαία απάντηση».
 

Το σωματείο των σκηνοθετών ταινιών μικρού μήκους, το «μικρό», καταγγέλλει την κυβέρνηση για το κλείσιμο της ΕΡΤ, σημειώνοντας ότι είναι «η ταφόπλακα για οποιαδήποτε κρατική ενίσχυση στον τομέα του κινηματογράφου και ειδικότερα σε ένα μη εμπορικό δημιούργημα, όπως η ταινία μικρού μήκους».
Το «μικρό» σημειώνει ότι «όπως πρωτοστάτησε για τη δημιουργία του προγράμματος "μικροφίλμ" (σ.σ. πρόγραμμα χρηματοδότησης ταινιών μικρού μήκους) από την ΕΡΤ, έτσι και σήμερα βρίσκεται δίπλα στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, έχοντας στο πλάι εργαζόμενους από όλους τους κλάδους, ανέργους. Καταλαβαίνουμε όλοι εμείς που ασχολούμαστε με την ταινία μικρού μήκους τι σημαίνει το κλείσιμο της ΕΡΤ. Πλέον η δημιουργία θα αποτελεί ένα απατηλό όνειρο (...) Η μόνη απάντηση θα δοθεί στους δρόμους, ενωμένοι με τους εργαζόμενους, ανέργους και το λαό, διεκδικώντας τη ζωή που μας ανήκει».

*Ριζοσπάστης, από τη στήλη "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ" Πέμπτη 27 Ιούνη 2013.

1 σχόλιο: