Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

«Όλα στο μίξερ...»

Η κυριακάτικη ... «προσφορά»

Η «Καθημερινή της Κυριακής», 13 Οκτώβρη, διαφημίζει ότι θα μοιράσει στους αναγνώστες της την ταινία «Το Κύμα». Για όποιον δε θυμάται, η ταινία παραγωγής 2008 πραγματεύεται ένα πείραμα καθηγητή στους μαθητές του στη Γερμανία για το εάν «μπορεί να υπάρξει δικτατορία στη σημερινή Γερμανία». 


Ο καθηγητής ρωτάει τους μαθητές ποιες είναι οι προϋποθέσεις για ένα «αυταρχικό σύστημα» και οι μαθητές απαντούν: «μια ιδεολογία», «δυσαρέσκεια», «ένας κεντρικός καθοδηγητής», «υψηλός πληθωρισμός», «πολιτική διαφθορά», «πειθαρχία», «δύναμη της κοινότητας», «ο εθνικισμός». «Σε τι θα εξεγερθούμε» σήμερα; ρωτάει σε άλλη σκηνή. 
 
Όλα στο μίξερ, υπηρετώντας ουσιαστικά την κάλπικη θεωρία περί ολοκληρωτισμού.

Η επιφανειακότητα της ταινίας βοηθάει τη θεωρία του ολοκληρωτισμού να αναδύεται έντεχνα και αυθόρμητα. Δεν υπάρχουν σχέσεις παραγωγής, δεν υπάρχει εξουσία που τις ικανοποιεί, υπάρχει ο κίνδυνος της δικτατορίας γενικά που μπορεί να επιβληθεί από ένα μαζικό κίνημα που θα αξιοποιήσει τη δυσαρέσκεια, θα πιστέψει μια ιδεολογία, θα οργανωθεί με πειθαρχία.

Η ταινία καταλήγει με τους μαθητές να έχουν μετατραπεί μέσα από έναν στην ουσία ψυχολογικό καταναγκασμό σε ένα ομοιόμορφο πειθαρχημένο Σώμα ικανό να κάνει τα πάντα, ακόμα και δολοφονίες, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που δεν τούς σταματά ούτε η αποκάλυψη του καθηγητή ότι το πείραμα τέλειωσε...Το «αντικαπιταλιστικό» κήρυγμα του καθηγητή στην προτελευταία σκηνή δεν πρέπει να αφήνει αμφιβολίες για τη στόχευση.

Η συγκεκριμένη προσφορά της εφημερίδας δεν είναι άσχετη όχι μόνο με τη χρονική συγκυρία, αλλά και με την προσπάθεια του αστικού πολιτικού συστήματος να αναπαραγάγει στο λαό τη θεωρία των «δύο άκρων».

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι για την «Καθημερινή» -που είναι φορέας αυτής της αστικής προπαγάνδας- η συγκεκριμένη ταινία μπορεί να συμβάλει στη λογική αυτή που βολεύει το ίδιο το σύστημα.

Από τη στήλη "Από...μέρα  σε...μέρα"  Του Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου