Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013

Η ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση προς τιμήν του ΕΛΑΣίτη, κομμουνιστή, ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, Νίκου Γόδα.


ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά τη μνήμη του Νίκου Γόδα*

Στις 19 Νοέμβρη συμπληρώνονται 65 χρόνια από την εκτέλεση του ΕΛΑΣίτη, κομμουνιστή, ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, Νίκου Γόδα. Η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση προς τιμήν του, την Κυριακή 24 Νοέμβρη στις 11 το πρωί, στον πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» με ομιλητή τον Πέτρο Αλέπη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. 

Ο Νίκος Γόδας, πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία, είναι ένας από τους χιλιάδες αγωνιστές του λαϊκού κινήματος των χρόνων της κατοχής και του εμφύλιου. 


Το γεγονός ότι ήταν ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό ταλέντο της εποχής, κάτι που τον έκανε και ποδοσφαιριστή της αγαπημένης του ομάδας, του Ολυμπιακού, δεν τον ξέκοψε από το κίνημα.

Συμμετείχε στην πάλη του λαού ενάντια στην κατοχή 
και τους συνεργάτες της μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ. 

Μάλιστα υπήρξε λοχαγός του 5ου επίλεκτου λόχου Κοκκινιάς. Πολέμησε ακόμα στις μάχες του Δεκέμβρη του ’44 τους Άγγλους και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Συνελήφθη μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, πέρασε από δίκη, που έμεινε γνωστή ως δίκη του ασύλου Κοκκινιάς, καταδικάστηκε. 

Έμεινε κοντά τριάμισι χρόνια στη φυλακή, ανυποχώρητος και ασυμβίβαστος, πιστός στα ιδανικά του, πιστός στην υπόθεση του σοσιαλισμού. Δεν υπέγραψε δήλωση μετάνοιας ποτέ.

Έτσι, μες στα χρόνια του εμφύλιου, το αστικό κράτος τον οδήγησε στο εκτελεστικό απόσπασμα. 

Η εκτέλεσή του έγινε στο Λαζαρέτο, ένα νησάκι κοντά στην Κέρκυρα, στις φυλακές της οποίας βρισκόταν ο Γόδας. 


Τελευταία του επιθυμία ήταν να εκτελεστεί με τη φανέλα  της αγαπημένης του ομάδας, του Ολυμπιακού, και έτσι έγινε.

Διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, διαπαιδαγωγούμαστε και τιμάμε τους νεκρούς μας με τη συμμετοχή στην ταξική πάλη σήμερα. 

Με την αντοχή, με την εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη και στο λαό μας, με την πάλη για το σοσιαλισμό τιμάμε στην πράξη καθημερινά όλους τους ήρωες, επώνυμους και ανώνυμους, που έδωσαν ως και τη ζωή τους στον αγώνα.


Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου