Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2014

Διογκώνονται οι αντιδράσεις αθλητικών Ομοσπονδιών και Σωματείων

ΝΕΕΣ ΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ
 

Διογκώνονται οι αντιδράσεις Ομοσπονδιών και Σωματείων μετά την πρόσφατη επισημοποίηση από πλευράς ΓΓΑ για νέα μείωση της κρατικής αθλητικής επιχορήγησης, που για το 2014 αναμένεται να ανέλθει στα 12 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 50% σε σχέση με την περσινή χρονιά, όταν το ποσό ανερχόταν στα 24 εκατ. ευρώ. 
 
Σημειώνεται πως και οι φετινές κυβερνητικές εξαγγελίες δεν αποτελούν «κεραυνό εν αιθρία» αλλά, αντίθετα, υπάγονται σε ένα γενικότερο καθεστώς μείωσης των συγκεκριμένων επιχορηγήσεων τα τελευταία χρόνια (έφτασε το 70% μόνο την τελευταία διετία), αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται και σκοπό έχουν τη μετατροπή του αθλητισμού σε εμπόρευμα.
 
 
Η νέα μείωση των επιχορηγήσεων είναι προφανές ότι θα έχει αρνητικά αποτελέσματα τόσο στους εργαζομένους στο χώρο του αθλητισμού αλλά και στο σύνολο του λαού, αφού η άθληση γίνεται απαγορευτική.
 
Όσον αφορά τους εργαζομένους στον αθλητισμό είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόσφατη συνάντηση του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Ανδριανού, με την ΕΟΕ, ο πρώτος φανέρωσε τις κυβερνητικές προθέσεις για το θέμα, επικρίνοντας το γεγονός ότι αρκετές Ομοσπονδίες δεν έχουν εφαρμόσει μέχρι σήμερα το ενιαίο μισθολόγιο. Μάλιστα, το γεγονός ότι τα ποσά που αντιστοιχούν στις Ομοσπονδίες από τη νέα μείωση δε φτάνουν για να καλυφτούν ούτε τα βασικά ετήσια έξοδα λειτουργίας, είναι προφανές ότι θα οδηγήσει σε περικοπή (ή και πλήρη αναστολή) δραστηριοτήτων και φυσικά μειώσεις προσωπικού.

 
Ψήφισμα σωματείων - μελών του ΣΕΓΑΣ
 
Οι υποσχέσεις του υφυπουργού Αθλητισμού για επανεξέταση του θέματος των επιχορηγήσεων προς τις Ομοσπονδίες στα μέσα Απρίλη και οι προσπάθειες για εξεύρεση κάποιων παραπάνω χρημάτων δεν πείθουν τις Ομοσπονδίες, από τις οποίες υπάρχει σωρεία αντιδράσεων.

Με ψήφισμά τους τα Σωματεία - μέλη της Ομοσπονδίας στίβου (ΣΕΓΑΣ) χαρακτηρίζουν τα όσα συμβαίνουν σήμερα ως «πολιτική επιλογή των Κυβερνήσεων των τελευταίων ετών, που αποδεικνύουν ότι ο Αθλητισμός είναι στις τελευταίες προτεραιότητες της Πολιτείας, παρότι αποτελεί τη μαζικότερη κοινωνική δραστηριότητα και αφορά πρωτίστως το πιο ευαίσθητο κομμάτι της δοκιμαζόμενης Ελληνικής κοινωνίας, δηλαδή τους νέους». 

Επίσης, τα Σωματεία - μέλη του ΣΕΓΑΣ, αφού κάνουν αναφορά στην εικόνα που επικρατεί σήμερα στον αθλητισμό, αναφέρουν, μεταξύ άλλων, πως «...όλα αυτά οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη ραγδαία υποβάθμιση των βιολογικών δεικτών του Ελληνικού πληθυσμού, επιδρώντας καταλυτικά στην περαιτέρω εκτόξευση των δαπανών Υγείας και στρέφοντας τους Νέους σε καθημερινές ασχολίες, υποκινητικότητας, απομονωτισμού και παραβατικότητας. Απομακρύνουν τα παιδιά και τους νέους από τον Αθλητισμό και απαξιώνουν, απογοητεύουν και απομακρύνουν και τους τελευταίους ρομαντικούς φιλάθλους - παράγοντες αλλά και προπονητές».


Για απαράδεκτη απόφαση που αποτελεί βόμβα στα θεμέλια του αθλητισμού έκανε λόγο απ' την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας μπάσκετ, Γ. Βασιλακόπουλος.
Η Ομοσπονδία ποδηλασίας, μετά την ανακοίνωση, εξήγγειλε αναστολή των δραστηριοτήτων της.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από την κολυμβητική Ομοσπονδία και την αντίστοιχή της γυμναστικής, ενώ χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του προέδρου της Ομοσπονδίας Κανόε-Καγιάκ, Α. Νικολόπουλου, που τόνισε ότι ο προϋπολογισμός της δε φτάνει ούτε για την κάλυψη του 50% της μισθοδοσίας των υπαλλήλων.

Από τη στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΚΗ"  του Ριζοσπάστη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου