Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

ανάγκη...η κατανόηση των νόμων της κοινωνικής κίνησης του καπιταλισμού

Μάκης Παπαδόπουλος: Ευθύνη και των 
καλλιτεχνών η δημιουργία επαναστατικών έργων 
 
 
Στην προβολή των διαφόρων ψευδεπίγραφων εξηγήσεων για την κρίση, που εστιάζουν σε επιμέρους πλευρές της όπως η κρίση χρέους, η χρηματοπιστωτική κρίση, η πολιτική του μνημονίου, εστιάστηκε η συζήτηση του 2ου Σεμιναρίου με θέμα «Ο χαρακτήρας της καπιταλιστικής κρίσης».

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρόσκλησης για δημιουργία πρωτότυπου καλλιτεχνικού έργου, με τίτλο «Στους καιρούς των αποφάσεων και η Τέχνη πρέπει ν' αποφασίσει» που διοργάνωσαν η ΤΟ Καλλιτεχνών της ΚΟΑ του ΚΚΕ και η Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ.


Μιλώντας στους καλλιτέχνες, ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος της Ιδεολογικής Επιτροπής και του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ, ανέδειξε την ανάγκη της συστηματικής μελέτης, σημειώνοντας ότι τον 20ο αιώνα η προσπάθεια των καλλιτεχνών για την κατανόηση των νόμων της κίνησης του καπιταλισμού αποτέλεσε το υπόβαθρο για τη δημιουργία σημαντικού καλλιτεχνικού ριζοσπαστικού έργου.

Έφερε ως παράδειγμα το θεατρικό έργο του Μπ. Μπρέχτ «Η Ιωάννα των Σφαγείων» όπου, όπως υπογράμμισε, μέσα από το παράδειγμα της αγοράς κρέατος, αποκαλύπτονται οι νομοτέλειες και η βαρβαρότητα της καπιταλιστικής οικονομίας.

«Στον αιώνα που διανύουμε -τόνισε- οι δυνατότητες και η ευθύνη να συνεχιστεί η δημιουργία πρωτότυπων, ριζοσπαστικών, επαναστατικών καλλιτεχνικών έργων πέφτει και στις δικές σας πλάτες» και πρόσθεσε ότι «το ΚΚΕ είναι δίπλα σας, στηρίζει κάθε σχετική πρωτοβουλία. Μπείτε μπροστά, προχωρήστε με αυτοπεποίθηση. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε».

Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου