Κυριακή, 16 Μαρτίου 2014

«Ο καφές και η δημοκρατία» του Αζίζ Νεσίν από τη θεατρική ομάδα «Εκτός Σχεδίου»


ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ «ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ»
Δέκα χρόνια θέατρο, δέκα χρόνια αγωνίας και δημιουργίας
 
Με τη λαχτάρα του «ταξιδιού»
 
«Δέκα χρόνια γεμάτα θέατρο» - σημειώνουν οι συντελεστές της παράστασης - «με σημαντικά έργα του ελληνικού και παγκόσμιου ρεπερτορίου.

Δέκα χρόνια αγωνίας και έντασης. 

Δέκα χρόνια συνέπειας και ειλικρίνειας. 

Δέκα χρόνια με συνεργάτες - φίλους αδελφικούς, με θεατές, συμμετέχοντες και συμπαραστάτες στην προσπάθειά μας. 

Δέκα χρόνια προσπαθούμε να βάλουμε το "λιθαράκι" μας στο λαϊκό πολιτισμό, στην προοπτική που θέλουμε να ανοίξει για το λαό μας. Χωρίς συμβιβασμούς στις επιλογές μας.

 Με συλλογικότητα αλλά και με πρωτοβουλία. 

Χωρίς αυταπάτες για το τι μπορούμε να αλλάξουμε στη ζωή μας με το θέατρο, αλλά με λαχτάρα να ορίσουμε εμείς το "ταξίδι" μας. 

Για τη φετινή μας παράσταση έγινε επιλογή 6 κειμένων από τη συλλογή του Αζίζ Νεσίν "Ο Καφές και η Δημοκρατία" με έντονα θεατρικά χαρακτηριστικά. Διασκευάστηκαν από εμάς και σας τα παρουσιάζουμε. Κείμενα τρυφερά και παράλληλα ιδιαίτερα αιχμηρά, που θίγουν τα κακώς κείμενα και τις αιτίες τους».

Φτιαγμένη από το μεράκι για την Τέχνη ανθρώπων του μεροκάματου, εργατών και υπαλλήλων, ανέργων, η θεατρική ομάδα «Εκτός Σχεδίου» αποδεικνύει εδώ και δέκα χρόνια ότι είναι μια συνειδητή επιλογή να σπάσουν - και με αυτόν τον τρόπο - τον αποκλεισμό που επιβάλλει το σύστημα στους ανθρώπους του μόχθου να προσεγγίσουν την Τέχνη και να εκφραστούν μέσα από αυτήν.
 
Τα μέλη του θιάσου «Εκτός Σχεδίου», που για 10η χρονιά φέτος, πέρα από κάθε αντιξοότητα, υπηρετούν με συνέπεια τη θεατρική πράξη, ανεβάζοντας φέτος το έργο του Αζίζ Νεσίν «Ο καφές και η δημοκρατία», επαληθεύουν ότι ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο όπλο αφύπνισης για την εργατική τάξη. 

Η επιλογή των έργων για το θίασο δεν είναι τυχαία. 

Είναι ο λόγος για τον οποίο κάνουν θέατρο. Θέλουν να μιλήσουν με το λόγο προοδευτικών συγγραφέων, φέρνοντας σε επαφή τον κόσμο της γειτονιάς, τον απλό εργάτη, που ίσως δεν έχει τη δυνατότητα να δει θέατρο, με σπουδαία έργα που μιλούν για την ειρήνη, το δίκιο, την καταπίεση, την αξία του αγώνα. 

Δίνοντας την ψυχή τους, θυσιάζοντας χρόνο από την ξεκούρασή τους, μήνες μελετούν το έργο, κάνουν πρόβες, στήνουν τα σκηνικά, δρομολογούν την παρουσίαση του έργου.

Διασκευή κειμένων:  Πηγή Δημητρακοπούλου,  Ειρήνη  Αρτεμάκη. 
Σκηνοθετική επιμέλεια:  Πηγή Δημητρακοπούλου, Σήφης  Μανταδάκης
Μουσική:  Φίλιππος Περιστέρης. 
Κίνηση:  Βαγγέλης Πιτσιλός.
Φωτισμοί:  Αλέξανδρος Ζουριδάκης,  Αρης Σιγανός. 

Παίζουν: Αρτεμάκη Ειρήνη, Γεροκομής Αλέξανδρος, Ελευθερίου Δήμητρα, Κουντουρέλη Στέλλα, Μανταδάκης Σήφης, Παρασκευοπούλου Ανθή, Ρούσση Μαρία, Σιγανός Αρης, Τράπαλη Ιωάννα, Τσιοχόν Κλαούντια, Χαριζάνης Ορφέας, Χατζόπουλος Κώστας.

Οι παραστάσεις είναι κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 9 μ.μ. (Μάρτης - Απρίλης - Μάης), εργατικές κατοικίες ΓΕΡΟΒΟΥΝΟΥ - Καματερό (οδός Θεοτόκου ανάμεσα Γούναρη και Κ. Παλαμά), τηλ. επικοινωνίας: 6944.935.221. Η είσοδος είναι ελεύθερη. (Περισσότερα  ΕΔΩ) 

Από τη στήλη "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ" του Ριζοσπάστη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου