Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Η «Νέα Βαβυλώνα» των Γκριγκόρι Κόζιντσεφ - Λεονίντ Τράουμπεργκ στον κινηματογράφο «Ζέφυρο»

Η ταινία προβάλλεται στον κινηματογράφο «Ζέφυρος» ο οποίος βρίσκεται στην οδό Τρώων στο νούμερο 36 (στα σύνορα του Θησείου με τα Άνω Πετράλωνα) από το 1932.


Ο «Ζέφυρος», με επιλεγμένες ταινίες από τον παγκόσμιο κινηματογράφο, κλασικές και σύγχρονες, με τις υπογραφές των σημαντικότερων δημιουργών, έγινε το αγαπημένο στέκι των σινεφίλ της Αθήνας όπου ανακάλυψαν ένα σινεμά αποκαλυπτικό, πρωτότυπο, απαιτητικό, ανήσυχο, αυθεντικό, ΕΝΑ ΣΙΝΕΜΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΦΟΡΑ. 

Η NEW STAR, που υπερασπίζεται και αγωνίζεται για ένα διαφορετικό και ανεξάρτητο σινεμά, επιμελείται το θερινό πρόγραμμα του «Ζέφυρου» με τη λογική:

Η διανομή στην υπηρεσία των δημιουργών.

Η αίθουσα στην υπηρεσία των ταινιών.

Μια εναλλακτική πρόταση διανομής στην υπηρεσία των σινεφίλ.

Δεκάδες νέα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας άνοιξαν τα τελευταία χρόνια γύρω από τον «Ζέφυρο» και στην ευρύτερη περιοχή και  οι περισσότεροι ανακαλύπτουν μια γνήσια παραδοσιακή γειτονιά, από τις τελευταίες που έχουν απομείνει στην Αθήνα. 

Ο «Ζέφυρος» παραδοσιακά είναι ο πρώτος θερινός κινηματογράφος που ανοίγει τη σεζόν και φέτος ξεκίνησε το πρόγραμμά του από τις 18 Απρίλη.



«Νέα Βαβυλώνα» είναι το όνομα ενός κεντρικού, παριζιάνικου, πολυτελούς, πολυκαταστήματος, στο οποίο η ηρωίδα της ιστορίας, Λουίζ Πουαριέ, εργάζεται ως πωλήτρια. Η Λουίζ είναι ο σύνδεσμος ανάμεσα στους φτωχούς ανθρώπους της τάξης της και τους πλούσιους για τους οποίους εργάζεται και υπηρετεί.  


Μέσα από το βλέμμα της Λουίζ καταγράφονται 
οι ταξικές αντιθέσεις της γαλλικής κοινωνίας.  
Αριστούργημα του βωβού  κινηματογράφου! 
Ταινία επαναστατική και σε μορφή και σε περιεχόμενο.  

Ταινία δοκίμιο που οπτικοποιεί το κείμενο του Μαρξ για την «Κομμούνα του Παρισιού», προϊόν της περίφημης «Φάμπρικας του Εκκεντρικού Ηθοποιού», πειραματικής ερευνητικής κινηματογραφικής ομάδας, που σε νεαρή ηλικία ίδρυσαν οι Κόζιντσεφ – Τράουμπεργκ μαζί με τον φορμαλιστή Σεργκέι Γιούτκεβιτς στο Λένινγκραντ το 1921, ομάδα που συνδύαζε στοιχεία παντομίμας, τσίρκου και Κομέντια ντελ άρτε, μέσα από μια νέα επαναστατική καλλιτεχνική φόρμα.

Το πρωτοποριακό στην ταινία συνίσταται, σύμφωνα με τον Βασίλη Ραφαηλίδη, στην «πλήρη κατάργηση της απάτης της αναπαράστασης». Η ταινία με τις γερές βάσεις στην ιστορία δεν θα μπορούσε να είναι παρά μια συμβατική ρεαλιστική καταγραφή των γεγονότων που οδήγησαν στην άνοδο και την πτώση της Κομμούνας. 

Στην ταινία οι ρόλοι είναι «τύποι», είναι σύμβολα και καθένας τους εκφράζει συγκεκριμένη τάξη και ιδεολογία, ενώ κάθε «τύπος» παραπέμπει σε χιλιάδες ομοίους του. 

 Στην ταινία συγκρούονται μέχρι θανάτου οι δύο τάξεις. 

Οι αστοί και οι προλετάριοι και για να γίνει νοητή η αγριότητα αυτής της σύγκρουσης, οι σκηνοθέτες καταφεύγουν σ' έναν απόλυτο μανιχαϊσμό με τα πράγματα σαφώς διαχωρισμένα. Από τη μια οι προλετάριοι και από την άλλη οι αστοί, χωρίς καμιά ενδιάμεση «στρωματική» διαβάθμιση... 

Το φιλμ αναπαράγει κυρίως το κλίμα, την αίσθηση του αγώνα, την ένταση της αιματηρής διαμάχης, αλλά πάνω απ’ όλα την ταξική διαφορά, την ταξική πάλη και την ταξική απόσταση ανάμεσα στους αστούς με τον παρακμιακό και άσωτο τρόπο ζωής και τους εξεγερμένους προλετάριους που μακριά από κάθε στολίδι και επίφαση καλοπέρασης αντιστέκονται, μάχονται και ετοιμάζονται να θυσιαστούν... Μην τη χάσετε!!! 
 
Παίζουν: Γιελένα Κούζμινα, Πιοτρ Σομπολέβσκι, Νταβίντ Γκούτμαν, Σοφί Μαγκαρίλ κ.ά.

Παραγωγή: ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ (1929)  Περισσότερα στο 902.gr

 «Σινέ Ζέφυρος»: Πρόγραμμα προβολών Μάη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου