Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Μουσικό και εικαστικό αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο



«Μέγας ποιητής της κινηματογραφικής γλώσσας και σκέψης, ο άνθρωπος που αντιλαμβανόταν τα όρια ανάμεσα στον έρωτα, στις ανθρώπινες σχέσεις, στην επικοινωνία, ως έννοια του ορίου, του τέλους ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο, ο διεθνούς φήμης Έλληνας σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος - που τόσο άδικα έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της τελευταίας του ταινίας «Η άλλη Θάλασσα» - χρησιμοποίησε τον ελλειπτικό λόγο σαν αισθητική αρχή, σαν ανάγκη ένταξης του φυσικού χρόνου στο χώρο, ως ενότητα χώρου και χρόνου και το κάθε τόλμημά του ήταν «ένα ξεκίνημα καινούριο μέσα στης ανακρίβειας των αισθημάτων το γενικό χαμό, μέσα στου πάθους τις ασύντακτες ορδές...

Συνοδοιπόροι στην τέχνη
Από το 1983  ο Θόδωρος Αγγελόπουλος,  που ξεκίνησε πρόωρα για το μεγάλο ταξίδι τον Ιανουάριο του 2012, και η συνθέτρια Ελένη Καραΐνδρου συνεργάστηκαν σε οκτώ ταινίες που αποτελούν ήδη ένα σπουδαίο κεφάλαιο στην ιστορία του παγκόσμιου σινεμά. 


Σε οκτώ «μουσικές εικονογραφήσεις», αποτέλεσμα μιας παράλληλης συνδημιουργίας που κατάφερε να εξελίξει δυο διαφορετικές μορφές τέχνης -του κινηματογράφου και της μουσικής- σε μια τρίτη, αυτόνομη κι αυτοσυντήρητη έτσι που να είναι σχεδόν αδύνατο να φανταστεί κανείς το έργο του πρώτου δίχως εκείνο της δεύτερης και αντίστροφα.

Η σπουδαία συνθέτρια και πιανίστα παρουσιάζει μια επιλογή από τις περίφημες μελωδίες που έγραψε για τις οκτώ τελευταίες ταινίες του πρόωρα χαμένου συνοδοιπόρου της στην τέχνη, διάσημου Έλληνα «ποιητή των εικόνων», Θόδωρου Αγγελόπουλου, την Παρασκευή 31 Μαΐου και το Σάββατο 1 Ιουνίου (20.00), στην Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη», στο Μέγαρο Μουσικής. 

 Συμπράττουν: η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ, σπουδαίοι σολίστ - συνεργάτες της, το τζαζ τρίο HumanTouch και η Δήμητρα Γαλάνη που ερμηνεύει τα τραγούδια των ταινιών.

Η «μουσική αντιστικτική» της Ελένης Καραΐνδρου - καμία σχέση με την «περιγραφική» των συνθετών των soundtrack που περιγράφουν απλώς σκηνές στα αμερικάνικα φιλμς - είναι εκείνη που ζωντάνεψε και έδωσε πνοή στις αμέτρητες εικόνες του Θόδωρου Αγγελόπουλου, σε εικόνες που δεν εστίαζαν στο πρόσωπο ή το λόγο αλλά σε ό,τι κρυβόταν πίσω τους: ένα τοπίο, ένα βλέμμα, μια κίνηση, μια χειρονομία, δυο λέξεις...
Αυτή η μουσική και τα τραγούδια που λειτούργησαν ως ο λόγος που άρθρωνε τη φιλοσοφία και τη στάση ζωής αυτού του ανήσυχου, ευαίσθητου και ανυπότακτου «ποιητή των κινηματογραφικών εικόνων» και του υψηλού μέτρου, παρουσιάζονται στο πλαίσιο των δύο αυτών συναυλιών...


 Έργο του Κυριάκου Κουσουλίδη εμπνευσμένο 
από το «Τοπίο στην ομίχλη»
 
Εμπνέει τους νέους εικαστικούς δημιουργούς
Παράλληλα με τις συναυλίες της Ελένης Καραΐνδρου το «Μegaron Plus» διοργανώνει έκθεση γύρω από το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου με τίτλο «Το μετέωρο βήμα των εικόνων». Η Έκθεση - την επιμέλεια της οποίας έχει ο καθηγητής της Σχολή Καλών Γιάννης Ψυχοπαίδης - ανήκει στη Σειρά «Megaron Plus» και θα λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο από τις 30 Μαΐου μέχρι τις 20 Ιουνίου στο Φουαγιέ του Ισογείου.
Ώρες λειτουργίας: 10.00-18.00 (καθημερινές και Σάββατο).  Είσοδος ελεύθερη...»

(Περισσότερα  ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου