Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Ο δημοφιλής «Πλούτος» και οι περιπέτειές του.





Ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη, ένα από τα πιο δημοφιλή θεατρικά έργα, της αρχαίας δραματικής τέχνης, παρουσιάζεται, στις 12-13 Ιούλη, 21.00, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Μετάφραση - Σκηνοθεσία - Μουσική Διονύσης Σαββόπουλος. Σύμβουλος στη σκηνοθεσία Σύλβια Λιούλιου. Σκηνικά - Κοστούμια Αγγελος Μέντης. Χορογραφία Ερμής Μαλκότσης. Φωτισμοί Γιώργος Τέλλος.

Ο «Πλούτος» γράφτηκε το 388 π.Χ. και είναι η τελευταία σωζόμενη κωμωδία του Αριστοφάνη, στην οποία σχολιάζει τις πάντα επίκαιρες κοινωνικές ανισότητες, διακωμωδεί την κακή διανομή του πλούτου αλλά και την διαφθορά που ο πλούτος συνήθως επιφέρει.

Ο φτωχός αγρότης Χρεμύλος μαζί με τον τετραπέρατο δούλο του Καρίωνα περιθάλπουν τον τυφλό και τιμωρημένο από τον Δία, θεό Πλούτο, που τυφλώθηκε μικρός για να αποφύγει τους δίκαιους, τους σοφούς και τους έντιμους. Με τη βοήθεια του Χρεμύλου και του δούλου του, ο Πλούτος ξαναβρίσκει το φως του.

Ο Διονύσης Σαββόπουλος καταπιάστηκε με τον «Πλούτο», ως μουσικοσυνθέτης, το καλοκαίρι του 1985 στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Λούκα Ρονκόνι, στην Επίδαυρο. Αυτή τη φορά προσεγγίζει το αριστοφανικό κείμενο με τέσσερις διαφορετικές ιδιότητες: του μεταφραστή, του ηθοποιού, του μουσικοσυνθέτη αλλά και για πρώτη φορά και του σκηνοθέτη!

Παίζουν: Νίκος Κουρής, Χρήστος Λούλης, Αμαλία Μουτούση, Μάκης Παπαδημητρίου και ο Διονύσης Σαββόπουλος. 

Επίσης οι ηθοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές, χορευτές: Στάθης Αννινος, Θανάσης Βλαβιανός, Πέτρος Γεωργοπάλης, Πάρις Θωμόπουλος, Ορέστης Καρύδας, Αλκης Κωνσταντόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος, Εντυ Λάμμε, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Βασίλης Λέμπερος, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Ηλίας Μελέτης, Γιάννης Μίνως, Νίκος Νταρίλας, Νίκος Πλιός, Σπύρος Τσεκούρας, Αλέξης Φουσέκης.

Από τον Ριζοσπάστη, ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ", Κυριακή 7 Ιούλη 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου