Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για το μπλόκο της Κοκκινιάς



Τους ήρωες του μπλόκου της Κοκκινιάς τίμησαν εργαζόμενοι και νέοι της πόλης, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν το απόγευμα του Σαββάτου στο χώρο της Μάνδρας, η ΚΟ Κοκκινιάς - Κορυδαλλού - Ρέντη του ΚΚΕ και η Διοικούσα Επιτροπή Κοκκινιάς ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. 

Η εκδήλωση περιελάμβανε την κατάθεση στεφανιών στο χώρο της θυσίας, την ανάγνωση του χρονικού της μάχης και τραγούδια του αγώνα από τον Αργύρη Μπαρμπαρή, καθώς και ομιλίες από εκπροσώπους της εθνικής αντίστασης αλλά και της νέας γενιάς.

 

Ανάγκη υπεράσπισης της ιστορικής μνήμης

Σύντομη αναδρομή στην ηρωική ιστορία της πόλης έκανε ο αντιπρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Παναγιώτης Γεωργιόπουλος. Όπως τόνισε, η Κοκκινιά αναδείχθηκε σε προπύργιο της αντίστασης σε όλη τη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. 

Ανέφερε  χαρακτηριστικά  ότι  στα  τέλη  του  1943, 
η πλειονότητα των κατοίκων ήταν οργανωμένη στο ΕΑΜ. 

Μίλησε επίσης για τη μάχη της Κοκκινιάς το Μάρτη του '44, όπου οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ κατέστησαν την πόλη «ελεύθερο έδαφος», μέσα στην κατεχόμενη Αθήνα, για περίπου έξι μήνες. 

Τον Αύγουστο του '44  όμως, οι Γερμανοί κατακτητές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους, έβαλαν πάλι στο στόχαστρό τους την πόλη, με αποκορύφωμα το μπλόκο που έστησαν στις 17 Αυγούστου. Τέλος, αναφέρθηκε στην προσπάθεια διαστρέβλωσης της ιστορίας και στην ανάγκη υπεράσπισης της ιστορικής μνήμης και διδασκαλίας της ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης στα σχολεία.

  

ΚΝΕ: Οδηγός της δράσης μας η μελέτη της ιστορίας

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Παναγιώτης Δημητρακόπουλος, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ. 

«Έχουν βαλθεί οι αστοί να μας βάλουν όλους στο
ίδιο σακί» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: 

«Όμως τότε, υπήρχαν αυτοί που είχαν την τσέπη γεμάτη, το δάχτυλο μπροστά, την κουκούλα στο πρόσωπο και απέναντί τους εκείνοι που είχαν το χέρι ψηλά, τα μάτια ανοιχτά και την πλάτη στη μάντρα. Πώς δηλαδή να γίνουν ίσα, θύτης και θύμα; Δε γίνεται. Κομμουνισμός  και Φασισμός  είναι η μέρα με τη νύχτα», τόνισε. 

Αναφέρθηκε ακόμη στο βρώμικο ρόλο της Χρυσής Αυγής, που στηρίζεται από το σύστημα και σημείωσε ότι «τόσο οι σημερινοί υποστηρικτές των ναζί, όσο και οι επίδοξοι παραχαράκτες της ιστορίας πρέπει να σκοντάψουν στην ιστορία του τόπου μας και του λαού μας. Εμείς, τα μέλη της ΚΝΕ, προσπαθούμε να μελετάμε την ιστορία ώστε τα συμπεράσματα που βγαίνουν να είναι οδηγός για τη δράση μας. 

Με την ιστορία της η Κοκκινιά, με αποκορύφωμα το μαρτυρικό μπλόκο, μας υπαγορεύει πεισματάρικα, ότι τίποτα δε χαρίζεται από κανέναν. Τα πάντα κατακτιούνται με αγώνες».

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης, στο χώρο της Μάνδρας, αντιστασιακοί εργαζόμενοι και νεολαίοι κατέθεσαν στεφάνια σε επτά διαφορετικά σημεία της πόλης που ποτίστηκαν με το αίμα των αγωνιστών.

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις

Να σημειωθεί ότι η αποψινή ήταν η πρώτη από μία σειρά εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για να τιμηθεί η μνήμη των πεσόντων αγωνιστών του μπλόκου της Κοκκινιάς. Η κεντρική εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 25 Αυγούστου,  στις 10 π. μ., στην πλατεία 17ης Αυγούστου 1944. 

Αμέσως μετά τις ομιλίες και την κατάθεση στεφανιών, θα γίνει πορεία στο χώρο του κοινοταφείου του Γ' Νεκροταφείου, όπου θα χαιρετίσει εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, θα κατατεθεί στεφάνι και θα αναγνωσθεί προσκλητήριο των νεκρών.

Από το 902. gr

1 σχόλιο: