Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Μάθε την αλήθεια! Το χώμα που πατάς, λευτέρωσαν με αγώνα ΕΑΜ-ΕΠΟΝ-ΕΛΑΣ!

Εκδηλώσεις φορέων μπροστά στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου*


Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και την πάλη του λαού ενάντια στο φασισμό πλήθος εκδηλώσεων διοργανώνονται από τα κατά τόπους παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, από Λαϊκές Επιτροπές, Συλλόγους Γονέων, Εκπαιδευτικούς και Συλλόγους Γυναικών. 

Προγραμματισμένες εκδηλώσεις: (ΕΔΩ) 


Ακόμη,  «Σημαντικές δράσεις προτείνει στα σχολεία και η ΕΛΜΕ Πειραιά, η οποία θα συντάξει επίσης σχετικό κείμενο για να διαβαστεί στις σχολικές γιορτές της 28ης Οκτωβρίου, διαθέτει προς τα σχολεία κινηματογραφικές ταινίες και, επίσης, μαζί με την Ένωση Γονέων Νίκαιας - Ρέντη καλεί τα σχολεία να οργανώσουν επισκέψεις για το Μπλόκο της Κοκκινιάς στη Μάντρα της Οσίας Ξένης. (Δείτε εδώ σχετική είδηση).

Καθώς και  η  Ένωση Γονέων Κορυδαλλού διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Μνήμες από την 28η Οκτωβρίου και την Εθνική Αντίσταση» στον εκθεσιακό χώρο «Πλειάδες».


Επίσης, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης» μοιράζει φέτος στα σχολεία κείμενα του παιδαγωγού Μιχάλη Παπαμαύρου.

Πρόκειται για τα κείμενα «Η προδοσία» και «Το ΕΑΜ», διαλεγμένα από το «Αναγνωστικό της Γ' και Δ' τάξης», που έγραψε ο μεγάλος παιδαγωγός όταν ήταν φυλακή στην Αίγινα (1947 - διαρκούντος του εμφυλίου) και μάθαινε μ' αυτό γράμματα σε ενήλικες αγράμματους ή «μισοεγράμματους» φυλακισμένους».
 
Μάθε την αλήθεια!
Το χώμα που πατάς, λευτέρωσαν με αγώνα ΕΑΜ-ΕΠΟΝ-ΕΛΑΣ!
(Βίντεο της ΚΝΕ για την 28η Οκτωβρίου) 


Το «ΟΧΙ» του λαού*

Στις 2 Νοεμβρίου του 1940, σ' όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες δημοσιεύτηκε μια επιστολή, που έμελλε να αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα ντοκουμέντα της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας. Ήταν το ανοιχτό γράμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Ν. Ζαχαριάδη «προς το λαό της Ελλάδας».

«Ο φασισμός του Μουσολίνι - έλεγε το γράμμα1 - χτύπησε την Ελλάδα πισώπλατα, δολοφονικά και ξετσίπωτα, με σκοπό να την υποδουλώσει και να την εξανδραποδίσει. 

Σήμερα, όλοι οι Έλληνες παλεύουμε για τη 
λευτεριά, την τιμή, την εθνική μας ανεξαρτησία. 

Η πάλη θα είναι πολύ δύσκολη και πολύ σκληρή. Μα, ένα έθνος που θέλει να ζήσει πρέπει να παλεύει, αψηφώντας τους κινδύνους και τις θυσίες. Ο λαός της Ελλάδας διεξάγει σήμερα έναν πόλεμο εθνικοαπελευθερωτικό, ενάντια στο φασισμό του Μουσολίνι. Δίπλα στο κύριο μέτωπο και Ο ΚΑΘΕ ΒΡΑΧΟΣ, Η ΚΑΘΕ ΡΕΜΑΤΙΑ, ΤΟ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΑ ΜΕ ΚΑΛΥΒΑ, Η ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ, ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΣΠΙΤΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ.
Κάθε πράκτορας του φασισμού πρέπει να εξοντωθεί αλύπητα. Στον πόλεμο αυτό που τον διευθύνει η κυβέρνηση Μεταξά, όλοι μας πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, δίχως επιφύλαξη. Επαθλο για τον εργαζόμενο λαό και επιστέγασμα για το σημερινό του αγώνα πρέπει να είναι και θα είναι, μια καινούρια Ελλάδα της δουλειάς, της λευτεριάς, λυτρωμένη από κάθε ξενική ιμπεριαλιστική εξάρτηση, μ' έναν πραγματικά παλλαϊκό πολιτισμό.

Όλοι στον αγώνα, ο καθένας στη θέση του και η νίκη θα 'ναι νίκη της Ελλάδας και του λαού της. Οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου στέκουν στο πλευρό μας.

Αθήνα, 31 του Οχτώβρη 1940, Νίκος Ζαχαριάδης
Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ»...

1 «Το ΚΚΕ - Επίσημα Κείμενα», εκδόσεις ΣΕ, τόμος 5ος, σελ. 9-10.

*Από τη στήλη "ΙΣΤΟΡΙΑ" της "ΕΝΘΕΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ" του Ριζοσπάστη.

2 σχόλια:

  1. Αυτή την αλήθεια που σιγοκαίει αντάμα με τις φωτιές της μνήμης πρέπει και οφείλουμε να την αναδεικνύουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό κάνουμε με πρώτο και καλύτερο εσένα, αγαπητέ φίλε Ευρυτάνα Ιχνηλάτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή