Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

«Άλλαξε τον κόσμο: το 'χει ανάγκη»


ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΝΕ: «Αλλαξε τον κόσμο: το 'χει ανάγκη» είναι το σύνθημα των φετινών Μαθητικών Φεστιβάλ της ΚΝΕ που θα γίνουν το διάστημα από 20 Απρίλη έως το τέλος του μήνα σε όλη τη χώρα.
 

Οι μαθητικές οργανώσεις της ΚΝΕ είναι το τελευταίο διάστημα επί ποδός για την προετοιμασία των μαθητικών τους Φεστιβάλ. Η Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ που ιδρύθηκε φέτος με σκοπό να απλώνει την πολιτιστική Φεστιβαλική δραστηριότητα της Οργάνωσης όλο το χρόνο κι έχει ήδη δώσει δείγματα της δουλειάς της με πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, σε συνεργασία με τη μαθητική Επιτροπή του ΚΣ και τις μαθητικές οργανώσεις της ΚΝΕ, συμβάλλουν στην προετοιμασία αυτής της δραστηριότητας καλώντας τους ίδιους τους μαθητές να την κάνουν δική τους υπόθεση.
Η Οργάνωση Αττικής της ΚΝΕ έχει προγραμματίσει τέτοια Φεστιβάλ σε: Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Ιωνία, Μαρούσι, Καλλιθέα, Μπραχάμι, Σεπόλια, Γκράβα, Καισαριανή, Ηλιούπολη, Μενίδι, Αιγάλεω, Πετρούπολη, Περιστέρι, Πειραιά, Πέραμα, Νίκαια, Ελευσίνα, Γέρακα, Λαύριο.

Φεστιβάλ από μαθητές για μαθητές
Η ΚΝΕ καλεί τους μαθητές να κάνουν στην μπάντα όλους όσοι θέλουν να κάνουν την ανάγκη στην ψυχαγωγία, στην άθληση και την ερασιτεχνική δημιουργία πεδίο κερδοφορίας. Γιατί τα Φεστιβάλ της είναι μακριά από χορηγούς, από σάπιες αξίες και ιδανικά που πλασάρει το σύστημα για να έχει τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης με σκυμμένο το κεφάλι, να κοιτάει ο καθένας την πάρτη του. Τα Φεστιβάλ αυτά χτίζονται με το μεράκι και τη δίψα των παιδιών των ανθρώπων του μόχθου και της δουλειάς για συζήτηση, συλλογικότητα, πολιτιστική δημιουργία, άθληση, διασκέδαση.

Το κάλεσμα από φίλους και μέλη της ΚΝΕ σε πολλούς 
μαθητές για να έχουν ενεργή συμμετοχή στα Φεστιβάλ 
με διάφορους τρόπους απλώνει μέρα με τη μέρα.

Τα Φεστιβάλ θα περιέχουν θεατρικά σκετς, συναυλίες, προβολές βίντεο, παιχνίδια και πλήθος αθλητικών δραστηριοτήτων, από ποδηλατοδρομίες, αγώνες δρόμου μέχρι και τουρνουά ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Μαθητικά συγκροτήματα, θεατρικές ομάδες σχολείων, ομάδες φωτογραφίας και πάρα πολλά άλλα ετοιμάζονται να δώσουν το δικό τους στίγμα στα μαθητικά Φεστιβάλ. 

Μαθητές θα παρουσιάσουν εργασίες και «πρότζεκτ» με θέματα σαν και αυτά που κάνουν μέσα στο μάθημα, που όμως θα έχουν τη δυνατότητα να ξεπεράσουν τα όρια που θέτει το εκπαιδευτικό σύστημα για το τι «επιτρέπεται» να διδάσκεται.
Τα μαθητικά Φεστιβάλ αποτελούν και φέτος ένα σταθμό για συζήτηση, εφαλτήριο για οργάνωση, ένα βήμα να εκφραστούν δεκάδες μαθητικά σχήματα και πολιτιστικές ομάδες, μία «ανάσα» στη δύσκολη καθημερινότητα των μαθητών.

Να κάνουν το δικό τους σχέδιο αντεπίθεσης
Το σύνθημα των Μαθητικών Φεστιβάλ «Αλλαξε τον κόσμο: το 'χει ανάγκη», είναι ένας στίχος του Μπ. Μπρεχτ με τον οποίο η ΚΝΕ απευθύνει πλατύ κάλεσμα μέσα στα σχολεία για να βάλουν κάτω οι μαθητές το δικό τους αγωνιστικό σχέδιο αντεπίθεσης με βάση τις ανάγκες και τα όνειρά τους. Για να μάθουν ότι υπάρχει άλλος δρόμος για το λαό και τα παιδιά του, να ακούσουν από πρώτο χέρι τις θέσεις της ΚΝΕ.

Τα θέματα πολλά, αντλημένα από τις μικρές και μεγάλες μάχες που δίνουν καθημερινά οι μαθητές των λαϊκών οικογενειών στην προσπάθεια να μορφωθούν, να μάθουν την αλήθεια για τον κόσμο, να αθληθούν, να διασκεδάσουν, να ζήσουν καλύτερα. Στα Μαθητικά Φεστιβάλ ιδιαίτερο θέμα συζήτησης θα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και οι οικογένειές τους μέσα στα σπίτια τους, στα σχολεία τους αλλά και η πείρα από τους αγώνες που αναπτύχθηκαν όλη τη χρονιά.

Το μήνυμα που στέλνει η ΚΝΕ μέσα στα σχολεία είναι ότι έχουμε τη δύναμη, μπορούμε και πρέπει να ανατρέψουμε το σύστημα της βαρβαρότητας. Πώς αυτό που τελικά περιορίζει κάθε νέο, κάθε μαθητή από εργατική, λαϊκή οικογένεια, να ζήσει μία αξιοπρεπή ζωή, αυτό που του ματαιώνει τα όνειρα είναι ακριβώς ότι ζει στην κοινωνία που κουμάντο κάνουν οι λίγοι, οι ιδιοκτήτες των εργοστασίων, των πλοίων, των τραπεζών, αυτοί που κρατάνε τα «κλειδιά» της οικονομίας, οι καπιταλιστές και το πολιτικό τους προσωπικό.
Καλεί τους μαθητές να μη χαριστούν σε αυτούς που τους κλέβουν τη ζωή αλλά να έρθουν με την ΚΝΕ και το ΚΚΕ στον αγώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού, στην πάλη για τη νέα σοσιαλιστική κοινωνία.

Από τον  Ριζοσπάστη, Κυριακή 31 Μάρτη 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου