Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

«Στην ζωή δεν παίρνεις ποτέ αυτό που αξίζεις, αλλά πάντοτε αυτό που διεκδικείς»


 

Η μουσικοθεατρική παράσταση «Το ρομάντζο της πεντάρας» του Μπ. Μπρεχτ στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ στις 20.00 την Τετάρτη 20 Μάρτη.

 Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 3ου Επιστημονικού συνεδρίου που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ και είναι αφιερωμένο αυτή τη φορά στον κορυφαίο μαρξιστή διανοητή, δραματουργό, ποιητή και σκηνοθέτη Μπέρτολτ Μπρεχτ, με τίτλο: 
«Μπέρτολτ Μπρεχτ: Για τους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθούν».

Την Τετάρτη 20 Μάρτη (8.00 μ.μ.) θα «ανέβει» στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό «Το ρομάντζο της πεντάρας». Είναι μουσικοθεατρική παράσταση εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Μπ. Μπρεχτ, σε μουσική Κουρτ Βάιλ από την «Όπερα της πεντάρας», με την ομάδα ΜΙΤΟΣ σε σκηνοθεσία της Βρισηίδας Δανάλη.

Η ομάδα των νέων επαγγελματιών καλλιτεχνών (5 μουσικοί, 2 τραγουδιστές και ηθοποιοί), που θα την παρουσιάσει, επέλεξε αποσπάσματα από το «Ρομάντζο της πεντάρας» -που γράφτηκε στην εξορία και εκδόθηκε το 1934, έξι χρόνια μετά την «Όπερα της πεντάρας» - για τη μεγαλύτερη λιτότητα και αμεσότητα του κειμένου του, καθώς σ' αυτό ο Μπρεχτ απαλείφει τις υπεκφυγές της «Όπερας της πεντάρας» και πηγαίνει κατευθείαν στο αντικείμενο: 

Στην αγριότητα της καπιταλιστικής πραγματικότητας. Δεν έχουμε πια τους ληστές - αστούς που παρέπεμπαν έμμεσα στους καπιταλιστές - ληστές, αλλά αυθεντικούς καπιταλιστές με τις εμπορικές δολοπλοκίες τους, τους εκβιασμούς, τα χρηματιστηριακά τεχνάσματα, ενώ πίσω, σε δεύτερο πλάνο, αναδείχνεται η πραγματική δυστυχία των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, που πληρώνουν τα σπασμένα του ανταγωνισμού των ισχυρών.  (Από το 902.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου