Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2014

Έκθεση έργων του Βάλια Σεμερτζίδη στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, στη Θεσσαλονίκη.


Θεσσαλονίκη: Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια
της έκθεσης έργων του Βάλια Σεμερτζίδη

 
Παρουσία πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, στη Θεσσαλονίκη, η έκθεση έργων του σημαντικού εικαστικού και αγωνιστή Βάλια Σεμερτζίδη (1911 - 1983). Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Μάρτη.Στο σημαντικό καλλιτεχνικά έργο του Βάλια Σεμερτζίδη, αναφέρθηκαν ο αντιπρόεδρος του Τελλόγλειου Κ. Δ. Μπουζάκης, ο επιμελητής του Τελλόγλιου Παναγιώτης Μπίκας και ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Χατζηνικολάου που επιμελήθηκε την έκθεση. Εκ μέρους της οικογένειας χαιρέτησε ο Ηλίας Παπαμιχαήλ.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.


Στα 120 έργα της αναδρομικής έκθεσης, παρουσιάζονται μερικές από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές του 20ού αιώνα, όπως τα βιώματα της Κατοχής, της Αντίστασης και των αγώνων των κομμουνιστών. 


Τα έργα της έκθεσης προέρχονται από τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης, τη συλλογή του Τελλογλείου, από την οικογένεια Σεμερτζίδη και από ιδιώτες συλλέκτες.


Ο Βάλιας Σεμερτζίδης γεννήθηκε στον Καύκασο το 1911 και ήρθε στην Ελλάδα το 1923. Το 1928 γράφτηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών και σπούδασε στο εργαστήριο του Κωστή Παρθένη. 


Στη διάρκεια της Κατοχής συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και στις αρχές του 1944 ανέβηκε στο βουνό, πρώτα στη Βίνιανη και μετά στα Άγραφα, όπου μελέτησε και σχεδίασε τον αγώνα για τη λευτεριά. Μέρος των σχεδίων αυτών παρουσιάζονται συντηρημένα και αποκαταστημένα στο Τελλόγλειο.

Μετά τον πόλεμο ο Βάλιας Σεμερτζίδης ασχολήθηκε συστηματικά και με τη χαρακτική. Μετά το 1957 ο ζωγράφος στράφηκε σταδιακά στον ηρωισμό της καθημερινής ζωής. 

Από το 1964 ως το θάνατό του, το 1983,  έζησε μεγάλα διαστήματα στη Ρόδο και φιλοτέχνησε έργα εμπνευσμένα από το τοπίο της.

 
Ώρες λειτουργίας της Έκθεσης: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 9 π.μ. - 2 μ.μ. Τετάρτη 9 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 μ.μ. με 9 μ.μ. Σάββατο και Κυριακή 10 π.μ. - 6 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου