Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014

«Η μάχη του Στάλινγκραντ» η «μεγαλύτερη μάχη στην ιστορία των πολέμων»

Κινηματογράφος: Οι ταινίες της εβδομάδας

Στην κινηματογραφική βδομάδα που ξεκινά απόψε κυριαρχούν οι ταινίες ομφαλοσκόπησης που γενικά διαφημίζονται ως ψυχαγωγική γιατρειά της ανίας... Για μια ακόμα φορά η σχέση φρέσκιας κινηματογραφικής παραγωγής και πραγματικότητας αποδεικνύει σύγκλιση μηδενική... Μάλλον οι ενασχολούμενοι με το σινεμά -τη λαϊκότερη των τεχνών- ζουν σ' άλλους πλανήτες.

Πάντως η «New Star» συνεχίζει ν' απευθύνεται σ' ένα απαιτητικό
κοινό που δεν δέχεται να υποτιμούν τη νοημοσύνη και την υπόστασή του. 

Τιμώντας έτσι την επέτειο των 71 χρόνων από τη νίκη του Κόκκινου Στρατού στη Μάχη του Στάλινγκραντ, στις 2 Φλεβάρη 1943, διοργανώνει για τη βδομάδα 30/1 έως 5/2 προβολή της επικής ταινίας του Βλαντιμίρ Πετρόφ «Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝΓΚΡΑΝΤ» στις αίθουσες «ΤΙΤΑΝΙΑ CINEMAX» (210.381.1147) στην Ομόνοια και «Αλεξάνδρα» (210.951.2604) στην Καλλιθέα. 

Η ταινία, που έχει απόψε πρεμιέρα, συντίθεται από δύο, μιάμισης ώρας διάρκειας έκαστο, μέρη. «ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ» τιτλοφορείται το πρώτο και «Η ΝΙΚΗ» το δεύτερο.

Κριτική: Τζία Γιοβάνη

 

«Η μάχη του Στάλινγκραντ» του Βλαντιμίρ Πέτροφ
 
Ιδιαίτερα οι νέοι πρέπει να φροντίσουν πάση θυσία να γνωρίσουν την αληθινή Ιστορία, κι όχι την παραχαραγμένη που ενσυνείδητα προβάλλεται αφειδώς πανταχόθεν. 

Κομβικό ιστορικό γεγονός η «μεγαλύτερη μάχη στην ιστορία των πολέμων», όπως χαρακτήρισε ο Στάλιν τη μάχη του Στάλινγκραντ. 

Σπάνια λοιπόν ευκαιρία η προβολή της μεγαλειώδους επικής κινηματογραφικής κατασκευής που πραγματώθηκε -σε δύο μέρη- έξι χρόνια μετά την κοσμοϊστορική μάχη του '43 και σφραγίζεται από αναπαραστατική αυθεντικότητα ως προς την ιστορία εκείνων των ημερών, που 71 χρόνια πριν δύο ολότελα αντίθετοι κόσμοι αναμετρήθηκαν στην «πόλη / κλειδί» για την τελική νίκη που θα όριζε την έκβαση της Ιστορίας.

Το Στάλινγκραντ δεν υπήρξε μια ακόμη μάχη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Δεν υπήρξε καν «κρίσιμη» μάχη. Είναι η μάχη στην οποία όχι μόνο κρίθηκε το αποτέλεσμα στο Ανατολικό Μέτωπο, αλλά η συνολική έκβαση του Πολέμου... 

Στο πρώτο μέρος της ταινίας του Βλαντιμίρ Πετρόφ, «ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ», ξεδιπλώνεται ο σχεδιασμός της άμυνας του Στάλινγκραντ από τις επιθέσεις της ναζιστικής Βέρμαχτ και η υπέρ βωμών και εστιών καθολική αντίσταση Κόκκινου Στρατού και κατοίκων. 

Στο δεύτερο μέρος, «Η ΝΙΚΗ», αποτυπώνεται η νικηφόρα αντεπίθεση του Κόκκινου Στρατού με την κωδική ονομασία «Ουρανός»... Από εδώ κι έπειτα τα σοβιετικά στρατεύματα αποκτούν την πρωτοβουλία των στρατιωτικών επιχειρήσεων, την οποία διατηρούν μέχρι τη λήξη του πολέμου. 

Το Στάλινγκραντ ήταν το σημείο καμπής που άλλαξε τη ροή του πολέμου. 

Δεν έδωσε φτερά μόνο στις συμμαχικές δυνάμεις, αλλά και στο σύνολο των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων που δρούσαν στις κατεχόμενες από τη χιτλερική Γερμανία χώρες.

Παίζουν: Νικολάι Τσερκάσοφ, Αλεξάντρ Αντόνοφ, Μιχαήλ Αστάνγκοφ κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου