Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

«...Ο λαός να υπερασπιστεί τη συλλογική μνήμη, τα μνημεία και τον Πολιτισμό και να βροντοφωνάξει ότι ΔΕΝ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ».

Επανέρχεται θέμα ιδιωτικοποίησης αρχαιολογικών χώρων


Την πρόταση για ιδιωτικοποίηση των αρχαιολογικών χώρων στην Ελλάδα ανακινούν για μία ακόμη φορά ξένα δημοσιεύματα. Αυτή τη φορά το περιοδικό «Time», στην πρόσφατη έκδοσή του, που προτείνει την ιδιωτικοποίηση μνημείων, για να... «σωθούν», με αφορμή (και πάλι) τις απόψεις του Αμερικανού καθηγητή Stephen Miller.

Θυμίζουμε ότι τον Οκτώβρη 2012, σε εκδήλωση για παρουσίαση επενδυτικών προτάσεων που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών στη Νέα Υόρκη, διατυπώθηκε από αμερικάνικη εταιρεία «επενδυτική πρόταση» για τους αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής, από την Ακρόπολη ως το Λαύριο, με τη μετατροπή τους σε μια... αρχαιοπρεπή «Disneyland».


Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, με χτεσινή ανακοίνωσή του, απαντά στο δημοσίευμα και αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία της χώρας μας ανήκουν σε όλο το κοινωνικό σύνολο. Η προστασία, η ανάδειξη και η διαχείρισή τους είναι υποχρέωση του κράτους μέσω της καθ' ύλην αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, όπως αποτυπώνεται στο Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας μας. 

Αποτελούν φορείς της ιστορικής μνήμης και συνείδησης. Δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με όποιους "επενδυτές", δεν αποτελούν αντικείμενα για ιδιωτικοποίηση, ούτε πεδίο κερδοφορίας για κανέναν ιδιώτη». 

Και καλούν «όλο το λαό να υπερασπιστεί τη συλλογική μνήμη, τα μνημεία και τον Πολιτισμό και να βροντοφωνάξει ότι ΔΕΝ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ».


Την αντίδρασή του στο εν λόγω δημοσίευμα εκφράζει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού (ΠΟΕ - ΥΠΠΟ), ενώ σχετικά με την πρόταση για σεκιούριτι σε Αρχαιολογικούς Χώρους που φιλοξενείται στο ίδιο άρθρο του περιοδικού, επισημαίνει πως «τα μνημεία οφείλουν να τα φυλάσσουν άνθρωποι ταγμένοι στη φύλαξη Αρχαιοτήτων, άνθρωποι που γνωρίζουν την αξία αυτού που διαφυλάττουν. 

Βέβαια, και σε αυτό το θέμα η Ομοσπονδία μαζί με την Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων έχει επανειλημμένα εκφράσει την αγωνία της για τις ελλείψεις που υπάρχουν σε ανθρώπινο δυναμικό και τώρα μέσα από τη φάση της κινητικότητας στο Δημόσιο έχουμε ζητήσει 1.100 νέους αρχαιοφύλακες, προκειμένου να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά».

Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου