Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Τρομοκρατικές απολύσεις στην «Καμεράτα»

Καταγγελία της «Δημοκρατικής 
Αγωνιστικής Συνεργασίας» στην ΠΟΘΑ


Στις 16 Μάη, 6 από τους 8 διοικητικούς υπαλλήλους της ορχήστρας του Μεγάρου Μουσικής «Καμεράτα» πληροφορήθηκαν ότι απολύονται, χωρίς αποζημίωση.  

Το γεγονός αυτό καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η παράταξη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος (ΠΟΘΑ), που σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι, βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας και η διοίκηση της ορχήστρας, αφού δεν μπόρεσε να βρει λύση στο αυτονόητο αίτημα των εργαζομένων για πληρωμή των δεδουλευμένων τους (διεκδικούσαν τα «δώρα» που σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων της ορχήστρας έχουν δοθεί), αποφάσισε την απόλυσή τους.


Η ΔΑΣ σημειώνει ότι η πολιτική διαχείρισης, που ακολουθεί το Συμβούλιο της «Καμεράτα», δεν αποτελεί εξαίρεση απ' αυτό που ισχύει γενικά στον κλάδο και εξηγεί: 

«Η κατάσταση της ορχήστρας των "Χρωμάτων", που σήμερα δεν λειτουργεί, η απόλυση των συναδέλφων από την ΕΡΤ, οι απολύσεις από τη Λυρική και από το "Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού", αλλά και η κατάσταση στο "Μέγαρο Μουσικής" δείχνουν πως αυτά που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην "Καμεράτα" θα είναι το εργασιακό καθεστώς της επόμενης μέρας της καπιταλιστικής ανάκαμψης για το σύνολο του κλάδου. 

Δηλαδή, απλήρωτη εργασία που θα βασίζεται σε μεγάλες υποσχέσεις, που κάτω απ' αυτές θα κρύβονται μεγάλες δουλειές με μεγάλα κέρδη για μια χούφτα επιχειρηματιών και λίγα ψίχουλα που θα εξασφαλίζουν την επιβίωση των πολλών που θα παράγουν. 

Αυτό το οικοδόμημα, που μας παρουσιάζεται ως νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης, θα στηρίζεται πάνω στη φτώχεια μας, που θα ταΐζεται με κούφια λόγια για το μεγαλείο της Τέχνης, για την αξία της υπομονής και της εγκαρτέρησης και με ιδεολογήματα ότι ο κόσμος αυτός πάντα έτσι ήταν και ποτέ δε θα αλλάξει. 

Για όσους δεν πείθονται ότι η αντοχή στην πείνα είναι ανθρώπινο πλεονέκτημα, θα υπάρχει η τρομοκρατία και η καταστολή», επισημαίνει η ΔΑΣ και τονίζει:

«Αυτή την κατάσταση κανένας δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει μόνος του.  

Χρειάζεται το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου να απαντήσει στους σχεδιασμούς των μονοπωλίων στο χώρο του Πολιτισμού. 

Χρειάζεται η συνεισφορά των εργατών του Πολιτισμού στην ανάπτυξη ενός ισχυρού εργατικού κινήματος που να μπορεί να βάλει φραγμούς σ' αυτές τις εξελίξεις. 

Χρειάζεται να εκφράζεται η αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων σ' αυτούς που χτυπιούνται».

Τέλος, η ΔΑΣ καλεί «κάθε εργαζόμενο στο χώρο του Πολιτισμού να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στους συναδέλφους της "Καμεράτα" με ανακοινώσεις-ψηφίσματα, με κινητοποιήσεις ενάντια στη Διοίκηση που τους απολύει, μέχρι αυτές να ανακληθούν και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα όλων των συναδέλφων».

Από τη στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"  του  Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου