Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Δέσμια μιας ανάλγητης πολιτικής

Ορχήστρα των χρωμάτων

Ορχήστρα των χρωμάτων - 25 χρόνια

Ενσάρκωση του οράματος του ιδρυτή της Μάνου Χατζιδάκι, η Ορχήστρα των Χρωμάτων, που κλείνει 25 χρόνια δημιουργικής προσφοράς, έχει έμπρακτα αποδείξει το σημαντικό ρόλο της στη μουσική ζωή του τόπου μας.

Όμως, παρά το εξαιρετικό της έργο, συνεχίζει να είναι δέσμια μιας ανάλγητης πολιτικής, που δεν της εξασφαλίζει ούτε τα στοιχειώδη, προκειμένου να συνεχίσει να υπάρχει. 

Από τις 8 του Γενάρη 2013 είχε εγκριθεί η πλήρωση της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή της Ορχήστρας των Χρωμάτων που παρέμενε κενή από το 2010. Το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε χτες τελικά την τοποθέτηση του Μιχάλη Οικονόμου στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή.


Ο Μιχάλης Οικονόμου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Σπούδασε Μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από όπου αποφοίτησε με «άριστα» το 1996. Σπούδασε επίσης βιολί, ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση στο Εθνικό Ωδείο στις τάξεις Θόδωρου Αντωνίου, Σπύρου Στεργίου και Μιχάλη Ροζάκη, αποκτώντας πέντε διπλώματα με εξαιρετικές διακρίσεις, πρώτα βραβεία και αριστεία εξαιρετικής επιδόσεως. 

Είναι τακτικός προσκεκλημένος μαέστρος όλων των ελληνικών ορχηστρών και πολλών ορχηστρών του εξωτερικού, έχοντας στο ενεργητικό του περισσότερες από τριακόσιες εμφανίσεις σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική. 

Το 2011 και κατόπιν ψηφοφορίας εκατό μουσικών διαφορετικών εθνικοτήτων, εξελέγη καλλιτεχνικός διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Κατάρ με την οποία πραγματοποίησε περισσότερες από πενήντα εμφανίσεις, ενώ ταυτόχρονα ηχογράφησε για την εταιρεία Naxos. 

Παράλληλα, με την ορχήστρα του Κατάρ, ο Μιχάλης Οικονόμου έχει συμβόλαια τακτικής συνεργασίας με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Μάλτας και τη Φιλαρμονική ορχήστρα του Gyor στην Ουγγαρία.


Στα 25 χρόνια λειτουργίας της, η Ορχήστρα των Χρωμάτων, εξαιτίας της διαχρονικής κρατικής αδιαφορίας, αφέθηκε να βουλιάζει στα ελλείμματα, με τους μουσικούς της για μεγάλα διαστήματα απλήρωτους. 

Τα τελευταία δύο χρόνια ουσιαστικά δε λειτουργεί. 

Υπάρχει απλά στα χαρτιά, χρωστάει σε μουσικούς και σε τρίτους και η πολιτεία απλά αδιαφορεί. Έχει κοπεί η επιχορήγησή της, καταδικάζοντάς την σε αργό θάνατο. Παρόμοια είναι η κατάσταση που επικρατεί και στην Καμεράτα. 

Όλοι βιώσαμε μαζί με το μαύρο της ΕΡΤ, την κατάργηση και των τριών μουσικών συνόλων της, η ΚΟΕΜ έχει αναστείλει τη λειτουργία της. Τα δε κρατικά μουσικά σύνολα, ΚΟΑ, ΚΟΘ, αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα. 

Το ΥΠΠΟΑ το μόνο που κάνει επ' αυτού είναι να διορίζει (και με καθυστέρηση στην περίπτωση της Ορχήστρας των Χρωμάτων) καλλιτεχνικούς διευθυντές. 

Για το πώς θα επιβιώσουν οι Ορχήστρες και οι εργαζόμενοι, ούτε λέξη...

Από τη στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ" του Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου