Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Ο «Ορέστης» του Γιάννη Ρίτσου



Ο δραματικός μονόλογος του Γιάννη Ρίτσου «Ορέστης» παρουσιάζεται στο υπόγειο του 1ου Γυμνασίου Χαλκίδας (είσοδος από την οδό Γκορτζή).

Στον ίδιο χώρο και η εικαστική εγκατάσταση της Μαριάνθης Σπύρου «Ο δρόμος περνάει από μέσα», βασισμένη στον «Ορέστη» του Ζαν Πολ Σαρτρ («Οι μύγες»). 

Η εγκατάσταση θα είναι επισκέψιμη μία ώρα πριν την παράσταση. 

10 παραστάσεις με περιορισμένο αριθμό θέσεων, ώρα 20.00. Σάββατο και Κυριακή: 14, 15, 21, 22, 28, 29 Ιούνη. Σάββατο και Κυριακή: 5, 6, 12, 13 Ιούλη. 

Διάρκεια παράστασης: 90΄. Σκηνοθεσία και σκηνογραφία: Γιάννης Κατσάνος. 

Ορέστης: Στέφανος Σταματιάδης. 
Δημιουργία βίντεο: Κάλλια Χατζηγιάννη. 
Κοστούμια: Βασιλική Λευκούδη. 
Μουσική σύνθεση: Γιάννης Μποτζακάκης.

Ο σύγχρονος Ορέστης του Γ. Ρίτσου μονολογεί απευθυνόμενος στον Πυλάδη - θεατή, ο οποίος παρακολουθεί σιωπηλός την αδιάκοπη ροή του λόγου του συντρόφου του. Παράλληλα, ήχοι και εικόνες επιχειρούν να ανασυνθέσουν τη ροή του υποσυνειδήτου του ήρωα. 

Η διακριτική σύζευξη εικόνας, ήχου και λόγου που παρακολουθεί αδιάκοπα τη μοναχική διαδρομή ήρωα έχει ως στόχο την ανάδειξη της ποιητικής διάστασης του δραματικού κειμένου του Γιάννη Ρίτσου. 

Η παράσταση αυτή ανέβηκε για πρώτη φορά στις Βρυξέλλες, το Δεκέμβρη του 2010 στο θέατρο του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών (ULB), με τον Νίκο Σταμογιάννη στον επώνυμο ρόλο, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Μονόλογοι του Φθινοπώρου».

"Ένα σχόλιο στον "Ορέστη" του Γιάννη  Ρίτσου"  (ΕΔΩ)

*Από τη στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"  του  Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου