Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Φαβέλες και φτωχοί στο στόχαστρο κυβέρνησης - πολυεθνικών

ΜΟΥΝΤΙΑΛ  2014


Κάτι λιγότερο από δυο βδομάδες απομένουν για την έναρξη του φετινού Μουντιάλ στη Βραζιλία και όσο και εάν χορηγοί και πολυεθνικές προσπαθούν να εκμεταλλευτούν για το δικό τους κυνήγι κερδών το ότι το ποδόσφαιρο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη χώρα, η πραγματικότητα δείχνει μια διαφορετική εικόνα. Μια εικόνα που βγάζει στην επιφάνεια τα σοβαρά προβλήματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, την ώρα που η ντόπια αστική τάξη και οι πολυεθνικές ετοιμάζονται να στήσουν το δικό τους... φαγοπότι. 

Όσο για το ποιος θα είναι ο πραγματικός χαμένος του... πάρτι κερδών, έχει ήδη φανεί πολύ πριν από την έναρξη των αγώνων. Αύξηση στη φορολογία και σε αγαθά που αφορούν την καθημερινότητα των Βραζιλιάνων (π.χ. εισιτηρίων στα ΜΜΜ), «πάγωμα» των όποιων κοινωνικών προγραμμάτων (σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τα πραγματικά προβλήματα) είχαν εξαγγελθεί, είναι μερικά από αυτά που έχουν βγάλει τους Βραζιλιάνους στους δρόμους. 

Στο προσκήνιο βρίσκεται και το πρόβλημα της στέγασης για εκατομμύρια ανθρώπους, που ζουν στις φαβέλες (παραγκουπόλεις) την ώρα που η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει ξοδέψει υπέρογκα ποσά για τις υποδομές που αφορούν τους αγώνες. 

Μάλιστα, το συγκεκριμένο ζήτημα τον τελευταίο καιρό είναι στο επίκεντρο των διαδηλώσεων και των διαμαρτυριών, ιδιαίτερα από τη στιγμή που έγιναν γνωστά τα στοιχεία που αφορούν το κόστος της διοργάνωσης και τα οποία έκαναν λόγο για ποσό κοντά στα 15 εκατ. δολάρια. 

«Δεν θέλουμε γήπεδα, θέλουμε στέγη», ήταν ένα από τα κεντρικά συνθήματα των διαδηλώσεων τον τελευταίο μήνα.


Τρομοκράτηση και δρακόντεια μέτρα, η απάντηση της κυβέρνησης
Την ίδια ώρα που συμβαίνουν αυτά η κυβέρνηση της Βραζιλίας, εκτός από το να αγνοεί τα αιτήματα των διαδηλωτών, να προβαίνει στην καταστολή των κινητοποιήσεων, προχωράει και ένα βήμα παραπέρα. Θέλοντας να κρύψει τα κακώς κείμενα της χώρας και ιδιαίτερα σε πόλεις που θεωρούνται τουριστικές και αναμένεται να σηκώσουν το βάρος των επισκέψεων, δεν διστάζει να προχωρήσει ακόμα και σε επιδρομές στις φαβέλες έχοντας ως άλλοθι διάφορα προσχήματα. 


Στόχος, η τρομοκράτηση προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις αλλά και ο πλήρης έλεγχος της κατάστασης τουλάχιστον για όλη τη διάρκεια των αγώνων με την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στις επίμαχες περιοχές...(Περισσότερα  ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου