Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Τα κέρδη στις πολυεθνικές... ο λογαριασμός στο λαό

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2014


Με τις πολυεθνικές εταιρείες που λυμαίνονται το χώρο του ποδοσφαίρου, προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη, να είναι για μια ακόμη φορά οι πραγματικές κερδισμένες (και) αυτής της διοργάνωσης και το βραζιλιάνικο λαό να καλείται στην πληρωμή του λογαριασμού (όπως π.χ. έγινε και στην προηγούμενη περίπτωση της Νότιας Αφρικής), ανοίγει σήμερα στη Βραζιλία η αυλαία του φετινού Μουντιάλ. 

Μιας διοργάνωσης που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό της χώρας, εξαιτίας του υπέρογκου κόστους της, που άγγιξε 15 δις δολάρια, την ώρα που υπάρχουν σημαντικά προβλήματα σε βασικούς τομείς, όπως η Υγεία, η Παιδεία, η στέγαση. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το φετινό... φαγοπότι των πολυεθνικών στήθηκε σε μια χώρα που το 31% του πληθυσμού -περίπου 55 εκατομμύρια άνθρωποι-  ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή με λιγότερο από 1 δολάριο τη μέρα, ενώ εκατομμύρια άλλοι ζουν στις παραγκουπόλεις (φαβέλες), χωρίς να έχουν ούτε τα βασικά.

 Το τι θα ακολουθήσει την... ώρα του λογαριασμού για το βραζιλιάνικο λαό ήδη έχει φανεί, τουλάχιστον με τα όσα έχουν συμβεί την τελευταία διετία.  

Αύξηση της φορολογίας, η αντίστοιχη σε βασικούς τομείς της καθημερινότητας, όπως π.χ. τα εισιτήρια στα ΜΜΜ, το πάγωμα (χωρίς ουσιαστικά ελπίδες... αναθέρμανσης) των όποιων κοινωνικών προγραμμάτων εφαρμόζονταν ή σχεδιάζονταν, όπως αυτό που αφορούσε τη στέγαση των εργατών, είναι μερικά από αυτά που έχουν υποστεί τα φτωχά λαϊκά στρώματα της χώρας. 

Και φυσικά αναμένονται και άλλα... 

Παράλληλα, ενόψει της επερχόμενης μεγάλης αθλητικής διοργάνωσης που θα φιλοξενηθεί στο ίδιο κράτος, των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016, τα πράγματα αναμένεται να γίνουν ακόμη χειρότερα... Σημειώνεται πως για πρώτη φορά στην ιστορία, μια χώρα καλείται να διοργανώσει σε διάστημα μόλις μιας τετραετίας τις δυο κορυφαίες (όπως θεωρούνται) αθλητικές διοργανώσεις.

Από τις διαμαρτυρίες στη Βραζιλία για 
τους νεκρούς εργάτες στα έργα υποδομής

Πάντως, παρά τις δαπανηρές διαφημίσεις των χορηγών, την προσπάθεια για στάχτη στα μάτια από πλευράς της βραζιλιάνικης κυβέρνησης και την ελπίδα των διοργανωτών ότι η αγάπη των Βραζιλιάνων για το ποδόσφαιρο θα περάσει στο ντούκου το... πάρτι κερδών που κρύβει η πίσω όψη των αγώνων, τα πράγματα δεν έχουν εξελιχθεί ακριβώς έτσι.

Χιλιάδες άνθρωποι, τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο, βρίσκονται συνεχώς στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για το κόστος της διοργάνωσης και την αδιαφορία των κυβερνώντων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. 

Αρκετές διαδηλώσεις, μάλιστα, έγιναν το προηγούμενο διάστημα με αφορμή και τα όσα συνέβησαν στα έργα υποδομής (άθλιες συνθήκες εργασίας, έλλειψη μέτρων ασφάλειας, πίεση από εργολάβους) και στοίχησαν τη ζωή μέχρι σήμερα σε 14 εργάτες και τον τραυματισμό αρκετών άλλων. 

Απ' όλα αυτά, βέβαια, δε λείπουν και τα σκάνδαλα διαφθοράς 
παραγόντων, που αποτέλεσαν μια ακόμη αιτία διαμαρτυριών. 

Με βάση όλα αυτά, το γεγονός ότι μόλις τρεις εβδομάδες από τη σημερινή πρεμιέρα, η δημοτικότητα της διοργάνωσης που έφθανε μετά βίας το 52%, και μάλιστα σε μια χώρα όπου το ποδόσφαιρο λατρεύεται, δείχνει την πραγματική εικόνα που θέλουν να κρύβουν οι πολυεθνικές.

Από τη στήλη  "ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ"  του Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου