Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Αργός θάνατος για τις Ορχήστρες


 Η Ορχήστρα των Χρωμάτων
 
Στις συμπληγάδες μιας αντιλαϊκής, ασφυκτικής πολιτικής βρίσκονται τα μουσικά σύνολα του τόπου, οι κρατικές ή επιχορηγούμενες ορχήστρες, που αγωνίζονται ακόμα και για να υπάρξουν. 
 
Στη μέγκενη μιας πολιτικής που δεν εξασφαλίζει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιτελούν ανεμπόδιστα το σοβαρότατο έργο τους βρίσκονται όλες οι ορχήστρες μας, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, η Καμεράτα, η Ορχήστρα των Χρωμάτων, κ.ά. 
 
Ο αποδεκατισμός του καλλιτεχνικού και διοικητικού προσωπικού τους αποτελεί κρίσιμο πρόβλημα για τους ορχηστρικούς φορείς της χώρας. Απαξίωση, εγκατάλειψη, οικονομική ασφυξία που μπαίνει τροχοπέδη στη λειτουργία τους, ανυπαρξία κτιριακών υποδομών και μια άνευ προηγουμένου αδιαφορία από την κυβέρνηση ν' απαντήσει σε ζωτικής σημασίας προβλήματά τους, δίνουν το «τέμπο» της κρατικής πολιτικής απέναντι σε μουσικούς οργανισμούς με μεγάλη προσφορά και ιστορία, την ίδια ώρα που στο χώρο ισχυροποιούνται μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.
 
Δέσμιες ανεκπλήρωτων υποσχέσεων, αλλά και της χρόνιας απαξιωτικής πολιτικής, που δεν έχει φροντίσει να τους εξασφαλίσει δική τους κατάλληλη στέγη, οι ορχήστρες - άλλες για τις συναυλιακές εμφανίσεις τους και άλλες για τις πρόβες τους - αναγκάζονται να πληρώνουν υπέρογκα ποσά σε ιδιώτες για την ενοικίαση των αναγκαίων αιθουσών. Ποσά που θα μπορούσαν, αν το στεγαστικό τους πρόβλημα είχε επιλυθεί, να πηγαίνουν αποκλειστικά για την παραγωγή έργου...

...Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) στην ΠΟΘΑ καταγγέλλει με ανακοίνωσή της την «εκδικητική και τρομοκρατική απόλυση 6 συναδέλφων της "Καμεράτα" που είναι απλήρωτοι και βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας...

...Και καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΑΣ: «Αυτήν την κατάσταση κανένας δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει μόνος του. Χρειάζεται το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου να απαντήσει στους σχεδιασμούς των μονοπωλίων στο χώρο του πολιτισμού. 

Χρειάζεται η συνεισφορά των εργατών του πολιτισμού στην ανάπτυξη ενός ισχυρού εργατικού κινήματος που να μπορεί να βάλει φραγμούς σ' αυτές τις εξελίξεις. Χρειάζεται να εκφράζεται η αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων σ' αυτούς που χτυπιούνται. 

Καμεράτα

Καλούμε κάθε εργαζόμενο στο χώρο του πολιτισμού να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στους συναδέλφους της "Καμεράτα" με ανακοινώσεις - ψηφίσματα, με κινητοποιήσεις ενάντια στη διοίκηση που τους απολύει, μέχρι αυτές να ανακληθούν και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα όλων των συναδέλφων».

Είναι γνωστός και στον πιο ανυποψίαστο ο απύθμενος κυνισμός και η απαξιωτική στάση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟA απέναντι σε πολιτιστικούς θεσμούς, καλλιτέχνες και εργαζόμενους σε διάφορους τομείς του πολιτισμού. Κι ας επιχειρεί με διάφορα τερτίπια να παρουσιάσει το μαύρο άσπρο. Ολοι γνωρίζουμε, πλέον, τα «επιτεύγματα» της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟA, που παρ' όλη την επιχείρηση πλήρους αντιστροφής της πραγματικότητας, στην οποία με θράσος επιδίδεται, διαψεύδεται από τα ίδια της τα έργα...  Ολόκληρο το άρθρο (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου