Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

95 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ Σεμνή υπογραφή του λαού μας

Ρεπορτάζ από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα 
της εκδήλωσης της Κυριακής στο ΣΕΦ *


Τρία κόκκινα γράμματα να σημαδεύουν ανεξίτηλα τη ζωή, την ποίηση, την ύπαρξή μας. Δύσκολα χρόνια, μεγάλες αγωνίες «αλλά τίποτα δε θα με κρατήσει κάτω». 

Στρατιές εργατών, ανέργων, νέων συνταξιούχων με το χαμόγελο, πλημμυρίζουν το ΣΕΦ. Γιορτάζουν τα «95χρονα του Κόμματός μας». 

Αμέσως μετά την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος ακολουθεί μεγάλη συναυλία με τους: Μαρία Φαραντούρη, Βασίλη Λέκκα, Μανώλη Μητσιά. Εργα του Μίκη Θεοδωράκη και μεγάλων ποιητών -Λόρκα, Ρίτσος, Ελύτης, Καμπανέλλης, Σικελιανός, Ρώτας, Σεφέρης, Θεοδωράκης, Γκανάς. 

Εκεί στην υπεροχή του ποιητικού λόγου βρίσκει απάγκιο η ψυχή μας.  

Ποιήματα που αναζητούν τη γνήσια όψη της ζωής. Ενεργοποιούν την εγρήγορση της συνείδησης. Τραγούδια - σύμβολα αντίστασης, με τα περισσότερα να κρύβουν ιστορία αίματος, αθώου αίματος. Να μαρτυρούν ιστορία ελευθερίας κι ομορφιάς. Να πηγαίνουν έναν πήχη παραπέρα τον ορίζοντά μας...


«Τρία γράμματα/ χαραγμένα στους τοίχους των φυλακών/ μέσα στις νύχτες της παρανομίας /χαραγμένα στις μάντρες των εργοστασίων/ σταθερά δυνατά πάνω από το θάνατο/ εκεί που τρέμει η ρίζα της ανθρώπινης ανάσας/ εκεί που ρέει στους δρόμους σαν ποτάμι ο ουρανός/ πρωί με τα πουλιά, με τις σημαίες, με τα φύλλα/ πρωί με την τίμια κραυγή....
/τρία κόκκινα γράμματα.../ δικό μας αίμα/ τρία κόκκινα γράμματα/ σεμνή υπογραφή του λαού μας/ στις λεωφόρους του μέλλοντος (...) 

ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ». 

Ο ποιητής της Ρωμιοσύνης πάντα εδώ. 

Σε απαγγελία του Βασίλη Κολοβού. Το στάδιο δονείται για τα επόμενα λεπτά: «9 δεκαετίες αγώνα και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία». «Ούτε σε ξερονήσια, ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δεν λυγίσανε οι κομμουνιστές».

«ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ»...

*Από τη στήλη  "95 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ" του Ριζοσπάστη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου