Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

«...Οι Εικαστικοί Καλλιτέχνες...παλεύουμε για την ανατροπή αυτής της πολιτικής...»

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Πολιτισμού *


Ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Πολιτισμού, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσής του (στις 30/11) απέστειλε το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ). Στην επιστολή γίνεται αναφορά στην πολιτική που ακολουθείται και που έχει ως αποτέλεσμα την απαξίωση του χώρου των καλλιτεχνών και την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του χώρου των Τεχνών.
 
Στην επιστολή, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Μιλάτε για τον Ελληνικό Πολιτισμό και ετοιμάζεστε για την Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έχοντας αποψιλώσει το χώρο του Πολιτισμού από θεσμούς και προσωπικό, έχοντας φέρει σε σημείο διάλυσης θεσμούς και φορείς που έχουν ως αντικείμενό τους την προστασία και ανάδειξη της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς όπως η Αρχαιολογική Υπηρεσία και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, ο ΕΟΜΜΕΧ με την μεγάλη προσφορά του στο λαϊκό Πολιτισμό, λαογραφικά και άλλα μουσεία, έχοντας φέρει σε απόγνωση χιλιάδες καλλιτέχνες με τη φορολογική σας πολιτική, όπου οι φόροι είναι περισσότεροι από τα έσοδα, με την πολιτική σας στο θέμα της Υγείας και της Ασφάλισης, όπου όλοι οι εργαζόμενοι και - μαζί και οι καλλιτέχνες - υφίστανται το δόγμα «η δωρεάν Υγεία δεν είναι για όλους» που διατυπώνει περίτρανα ο αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησής σας».

«Το ΕΕΤΕ, ο συλλογικός φορέας των 5.500 εικαστικών καλλιτεχνών, 
φορέας του κράτους από το 1944, ΝΠΔΔ, ασφυκτιά λόγω έλλειψης προσωπικού. 

Η επιχορήγηση του ΕΕΤΕ από το κράτος έχει πέσει σε επίπεδα όπου κάθε δραστηριότητα είναι απαγορευτική, ενώ το υπουργείο τηρεί "σιγήν ιχθύος" σε προτάσεις του ΕΕΤΕ που αφορούν το σύνολο του καλλιτεχνικού δυναμικού του τόπου μας, όπως η έκθεση "Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση", Υπαίθρια Εκθεση Εικαστικών στην οδό Βαλτετσίου που έχει παραχωρηθεί από το Δ. Αθήνας, Εκθέσεις Σύγχρονης Δημιουργίας σε Δήμους και στο εξωτερικό, το 4ο Συνέδριο Εικαστικών Τεχνών κ.ά. 

Οι εικαστικοί καλλιτέχνες απαξιώνονται ως δημιουργοί: Αμφισβητείται η υπόστασή τους από το Κράτος, ο δημόσιος χώρος παραδίδεται στους Ιδιώτες και τα δημόσια έργα στους μεσάζοντες κάθε είδους. 

Θεσμοί που θα δώσουν άλλη όψη στο δημόσιο χώρο και θα τον αναβαθμίσουν, όπως ο νόμος 2557/97 (για το 1% που πρέπει να διατίθεται για τη δημιουργία και τοποθέτηση εικαστικών έργων σε αυτά) δεν υλοποιούνται εδώ και χρόνια και έρχεται σήμερα το μεγάλο κεφάλαιο ως "σωτήρας" να εκπολιτίσει τους "αυτόχθονες ιθαγενείς" καλλιτέχνες με τέχνη εισαγόμενη, ελεγχόμενη από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων στη διατυμπανιζόμενη ως "ανάπλαση" εκχώρηση του Εθνικού Κήπου»...


Και καταλήγει η επιστολή: «Οι Εικαστικοί Καλλιτέχνες μαζί με τους άλλους εργαζόμενους τασσόμαστε κατά των ιδιωτικοποιήσεων που συντελούνται, κατά των απολύσεων, κατά της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας και μέσα σε αυτά και της Τέχνης, κατά της εκχώρησης του πλούτου του τόπου στους ιδιώτες. 

Παλεύουμε για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, προϋπόθεση για να έρθουν οι καλλιτέχνες μαζί με τους εργαζόμενους, με τα λαϊκά στρώματα, στο προσκήνιο της Τέχνης και της ζωής».

*Από τη στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"  του Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου