Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

«Ήλιος στην πέτρα»

Η παράσταση «Ήλιος στην πέτρα» στο θέατρο «Σημείο»*


«Ήλιος στην πέτρα» τιτλοφορείται το νέο έργο της Σοφίας Αδαμίδου, που από την Παρασκευή 13 Δεκέμβρη θα παρουσιάζει το θέατρο «Σημείο» (πρώην «Απλό», Χαριλάου Τρικούπη 4, πίσω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, τηλ. 210 9229579).

Το έργο βασίζεται - 65 χρόνια μετά τον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και 40 μετά τη δικτατορία - στην αυτοβιογραφική μαρτυρία της νεαρής, τότε, μαχήτριας του ΔΣΕ, Ελένης Τραγγανίδα - Μακρυνιώτη, με τίτλο «Η Μυρτιά του βουνού», αλλά και σε διηγήσεις άλλων αγωνιστριών της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, που φυλακίστηκαν ή εξορίστηκαν μετεμφυλιακά και από τη χούντα.

Η Μυρτιά αφηγείται τη ζωή της στο Δημοκρατικό Στρατό, τις εξορίες, τις φυλακίσεις της σε μια έγκυο συγκρατούμενή της -βουβό πρόσωπο- στη Γυάρο, όπου είναι και πάλι εξορία, ακολουθώντας τη μοίρα χιλιάδων αγωνιστών της γενιάς της, την περίοδο της χούντας.

Ήταν μόλις 16 χρονών όταν πήρε την απόφαση να 
βγει στο βουνό μην μπορώντας να αντέξει το άδικο. 

«Έμαθα πολλά στο βουνό και στις φυλακές. Εκεί έμαθα γράμματα. Μέχρι που ανέβηκα στο βουνό, δεν ήξερα να γράφω ούτε το όνομα μου. Δεν μπορούσε να με στείλει στο σχολείο ο πατέρας μου. Μετά, μέχρι και ημερολόγιο έγραφα. Μεγάλο σχολείο», λέει η Μυρτιά. Και θυμάται τον ενθουσιασμό του αγώνα, το κυνηγητό, τις φυλακές, τα βασανιστήρια, τον ψυχικό και σωματικό εξευτελισμό τον δικό της και των συγκρατουμένων της.

Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία, φωτισμούς και μουσική επιμέλεια Κοραή Δαμάτη και σκηνικά - κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ

Στο ρόλο της Μυρτιάς η Ελένη Γερασιμίδου

Βασικό ρόλο στην παράσταση έχει η Καλλιόπη Βέττα που ερμηνεύει επί σκηνής παραδοσιακά μοιρολόγια, αντάρτικα και τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Θάνου Μικρούτσικου, Απόστολου Καλδάρα, Νίκου Κυπουργού κ.ά. 

Κύμβαλο: Κλέαρχος Κορκόβελος. Συμμετέχει η Μαρίζα Τσίγκα. Με τις φωνές των: Ντόρα Μάτσικα, Κατερίνα Χρήστου, Μαρία Μπάεβα, Πηνελόπη Ζαλώνη, Παύλος Πιερρόπουλος. Βίντεο: Κώστας Σταματόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου